Ewa_Gotuje

Jak ugotować ziemniaki w mikrofali? Instrukcja krok po korku

Kuchenka mikrofalowa nie tylko pomaga w odgrzewaniu potraw, ale również w ich przyrządzaniu. Zastanawialiście się kiedyś jak z pomocą mikrofali ugotować ziemniaki na obiad? Jest na to prosty sposób! Skorzystajcie z naszego poradnika.

Fot. 123RF/Picsel

Ziemniaki to jedne z najczęściej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Stanową świetny dodatek do dań mięsnych, a także pieczonych ryb, czy treściwych zup. Mają jednak jeden minus — długi czas przyrządzania.

Gotowanie ziemniaków trwa około 20-30 minut. Pieczenie wydłuża ten proces prawie dwukrotnie! Jak zatem zaoszczędzić czas i zrobić to szybciej? Sprawdźcie!

Gotowanie ziemniaków w kuchence mikrofalowej

Patent na gotowanie ziemniaków w mikrofalówce sprawdzi się zarówno u zapracowanych osób, które nie mają czasu na spędzanie go w kuchni, jak również dla tych, którzy nie lubią odgrzewanego jedzenia i chcą przyrządzić sobie smaczny posiłek w ekspresowym tempie.

  1. Zaczynamy od wybrania ziemniaków. Powinny być one mniej więcej równej wielości. Do mikrofalówki na jedno grzanie najlepiej wstawić około cztery do pięciu sztuk.
  2. Ziemniaki dokładnie oczyszczamy. Możemy obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne. Następnie osuszamy je ręcznikiem i nakłuwamy widelcem. Ten zabieg sprawi, że ziemniaki nie eksplodują podczas podgrzewania.
  3. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na talerz lub wkładamy do miski i wstawiamy do mikrofalówki.
  4. Kuchenkę mikrofalową ustawiamy na maksymalną moc grzania. Średniej wielkości ziemniaki o wadze około 200 g każdy podgrzewamy przez 5 minut.
  5. Po ugotowaniu ziemniaków sprawdzamy przy pomocy widelca, czy są już odpowiednio miękkie. Gotowe wyciągamy z mikrofali.

Jak smakują ziemniaki gotowane w mikrofalówce?

Ziemniaki z mikrofali smakują podobnie jak te pieczone lub gotowane na parze. Wstawione do kuchenki bez obierania zatrzymują więcej wartości odżywczych.

Zobacz także: 

5 zapomnianych dań z ziemniaków >>

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Niektóre sposoby zaskakują! >>

Jakich ziemniaków unikać? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29718

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 120

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 814

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0