Grill - temat specjalny

Jak uatrakcyjnić codzienne śniadania, obiady i kolacje?

Nabiał dodaje naszym posiłkom smaku, a nam dostarcza energii. Dzięki niemu tworzymy pyszne dania przy niewielkim nakładzie pracy. Przedstawiamy pięć szybkich przepisów na smaczne posiłki z udziałem twarogów, serków, jogurtu i mleka.

Pasta jajeczna z serkiem wiejskim

Składniki:

  • świeża chrupiąca bagietka
  • 8 jajek
  • 2 łyżki serka wiejskiego Piątnica
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Jajka wsadzamy do garnka i zalewamy zimną wodą, by całe znalazły się pod powierzchnią. Stawiamy je na ogniu i gotujemy na twardo - od momentu doprowadzenia wody do wrzenia, jajka powinny gotować się jeszcze osiem minut. W tym czasie możemy drobno posiekać szczypiorek. Po ugotowaniu jajka zalewamy zimną wodą, a gdy trochę ostygną, obieramy ze skorupek. Wkładamy je do miski, dodajemy serek wiejski, musztardę i oliwę. Blendujemy całość na gładką masę, doprawiamy pieprzem i solą. Kroimy bagietkę na kromki, smarujemy pastą jajeczną i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Placki z twarogiem półtłustym

 

By placki były puszyste, oddzielnie ubijamy białka/

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego Piątnica
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg półtłusty, dodajemy żółtka, a białka odkładamy na bok. Rozgniatamy całość tłuczkiem do ziemniaków. W trakcie rozgniatania dodajemy stopniowo cukier puder i mąkę. Dokładnie łączymy składniki. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a gdy będzie gotowa, przekładamy ją delikatnie do miski z masą twarogową i całość powoli mieszamy. Placki smażymy na suchej patelni teflonowej, na małym ogniu, około trzech minut z każdej strony.


Niebanalne kanapki, czyli bajgle z serkiem do smarowania

 

Do bazy z serkiem dodajemy ulubionych składników

Składniki:

  • 2 duże bajgle z sezamem
  • 30 g serka do smarowania Twój Smak Piątnica
  • kilka gałązek szczypiorku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ulubione dodatki

 

Przygotowanie:
Przekrawamy bajgle i smarujemy je serkiem. Siekamy szczypiorek i posypujemy nim kanapki. Pomidory kroimy na plasterki i układamy je na serku. Do tak przygotowanej bazy możemy dodać inne ulubione składniki: wędzonego łososia, szynkę parmeńską, ogórki kiszone lub kimchi, a także awokado lub jajko sadzone.

 

Zupa-krem z dyni

 

Zupa-krem z dyni będzie lżejsza, jeśli zamiast śmietany dodamy do niej jogurtu naturalnego

Składniki:

  • 800 g dyni
  • 2 szklanki bulionu
  • 250 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 jogurt naturalny Piątnica
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 3 kromki chleba
  • garść pestek dyni
  • kilka gałązek naci pietruszki

Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki i cebulę również obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę — w plastry. Rozgrzewamy na dnie dużego garnka olej, wrzucamy cebulę i odrobinę doprawiamy ją solą. Gdy cebula się smaży, obieramy czosnek i siekamy drobno. Mieszamy co jakiś czas cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Gdy tylko poczujemy jego aromat, dodajemy dynię, ziemniaki i marchew, przeciskamy przez praskę imbir, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy jeszcze pięć minut, mieszając, by składniki się nie przypaliły. Następnie zalewamy całość gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. W tym czasie wkładamy kromki chleba do tostera, a pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, ściągamy zupę z ognia i blendujemy na gładką masę. Chleb kroimy w kostkę. Zupę podajemy z przygotowanymi grzankami z dodatkiem jogurtu naturalnego, pestek dyni i listków pietruszki.


Naleśniki z twarogiem i rodzynkami

 

Wypełnione farszem naleśniki jeszcze raz smażymy na patelni/

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka wiejskiego 3,2 proc. Piątnica
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 800 g twarożku domowego Piątnica
  • 150 g rodzynek
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Zalewamy rodzynki gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i szczyptę soli. Miksujemy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Na patelni naleśnikowej dobrze rozgrzewamy olej i wlewamy porcję ciasta na cienkiego naleśnika. Poruszamy patelnią, by ciasto rozlało się równomiernie po całej jej powierzchni. Gdy naleśnik lekko się zarumieni i zesztywnieje, przewracamy go i smażymy z drugiej strony. Kiedy wszystkie naleśniki są gotowe, odcedzamy rodzynki, które możemy także pokroić na mniejsze kawałki. Ser przekładamy do miski, wsypujemy cukier i dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na każdy naleśnik nakładamy jedną dużą łyżkę farszu serowego, rozsmarowujemy i zwijamy i w rulon. Bezpośrednio przed podaniem naleśniki jeszcze raz podsmażamy na patelni.

 

 

Artykuł z ekspozycją partnera


materiały promocyjne

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 32

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2