Ewa_Gotuje

Jak szybko obrać jajko? Najprostszy sposób na pozbycie się skorupek

Jajka to nieodłączny element codziennej diety. Wiele osób na śniadanie lub do sałatki wybiera jajka na twardo. Niestety nieraz skorupka zbyt mocno przywiera do białka i nie można jej zdjąć bez jego uszkodzenia. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak szybko obrać jajko.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jajka na twardo to zarówno pyszna przekąska, którą kładziemy na kanapkę lub zajadamy solo, jak i dodatek do sałatki jarzynowej czy żurku. Każdy chyba marzy o poznaniu szybkiego i skutecznego sposobu na obieranie jajek bez żadnych uszkodzeń. Sprawdź, czy znasz najlepsze triki.

Sprawdź także: 80 złotych za pomidory? Jedz warzywa, póki są

Dlaczego nie można obrać jajka?

Zauważyłeś, że niektóre jajka bardzo łatwo obrać, a przy innych przychodzi ci to z trudnością? Okazuje się, że wiek jajka ma znaczenie! Im jest świeższe, tym ciężej będzie go pozbawić skorupki. Zanim zaczniesz zajadać się młodymi jajkami od kury, daj im poleżeć kilka dni w lodówce.

Dlaczego nie można obrać jajka? W bardzo świeżych egzemplarzach błona zlokalizowana pomiędzy skorupką a białkiem ściśle przylega do tego drugiego. Właśnie dlatego, przy odrywaniu skorupki palcami, błonka pociąga również fragmenty jajka, więc niestety staje się ono  nieestetycznie poszarpane. 

Wraz z upływem czasu, w wyniku ulatniania dwutlenku węgla, błonka się osłabia. Rośnie pH jajka, przestaje być kwasowe i zbliża się do bardziej zasadowego. Im starsze jajko, tym więc łatwiej jest oddzielić skorupkę. 

Co zrobić, żeby jajka dobrze się obierały?

Niektórzy eksperci radzą, aby przy świeżych jajkach do wody dodawać nieco sody oczyszczonej, octu lub soli, które mają zmienić kwaśne pH na bardziej zasadowe. To, choć może ułatwić obieranie, zmienia też smak produktu spożywczego.

Oczywiście najpopularniejsze jest zalewanie wodą, które ma ułatwić obieranie. Jak szybko ostudzić jajka? Zastosuj nieco inną technikę. Najpierw wyłów jajka z garnka z wrzątkiem i przełóż do osobnego naczynia z zimną wodą i lodem. W ten sposób nie ogrzeje się od ciepłego garnka i szybciej schłodzi zawartość. Jajka obkurczają się i łatwiej pozbawić je skórki.

Niektórzy używają również łyżeczki, którą wsuwają delikatnie pod skorupkę, odłamując jej fragmenty:

Jak obierać jajka, żeby ich nie uszkodzić?

Przy powyższych, bardziej tradycyjnych, metodach, ciągle zdarza się poszarpać jajko. Jak obierać jajka, żeby ich nie uszkodzić? Internauci dzielą się szybkim i skutecznym sposobem. Do słoiczka wrzuć ugotowane jajko i wlej odrobinę zimnej wody. Zakręć szklane naczynie i przez chwilę energicznie nim potrząsaj. Następnie odkręć i wyjmij jajko, usuwając pozostałość. Obejrzyj filmik instruktażowy:

@tiptopchef Nie lubisz obierania ugotowanych na twardo jajek? Wykorzystaj ten trik😉#jajka #lifehack #trik #wielkanoc2021 ♬ Like It Is - Kygo & Zara Larsson & Tyga

To naprawdę świetny sposób na to, jak szybko obrać jajko. Niestety, na pierwszy rzut oka, technika wydaje się dość niepraktyczna. Przecież rzadko kiedy gotuje się wyłącznie jedno jajko. Okazuje się jednak, że internauci przetestowali skuteczność metody również na większej ich liczbie.

Jeden z użytkowników serwisu YouTube do plastikowej miski włożył sześć jajek i zalał je zimną wodą. Pokrył naczynie przykrywką i potrząsał. Tylko jedno jajko pozostało w skorupce, co ucieszyło gotującego.

Wypróbuj ten prosty trik na obieranie jajek na twardo, który z pewnością przyspieszy i umili ci czas spędzony w kuchni. Podziel się w komentarzu opinią, czy metoda zadziałała również przy kilku sztukach.



Zobacz także:

Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy »

Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka »

6 domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Tak unormujesz jego wartości »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 6036

60 min
26
30 min
3
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 231

30 min
5
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3