Grill - temat specjalny

Jak przygotować chleb do żurku? Jak go wydrążyć i sprawić, żeby nie rozmiękł?

Wielkanoc to czas, w którym w wielu polskich domach podawane są prawdziwe rarytasy. Jednym z nich jest żurek w chlebie. Aromatyczna zupa to bardzo popularne i cenione danie. Ale w jaki sposób sprawić, aby chlebek spełniał rolę miski? Należy pamiętać o kilku wskazówkach, by pieczywo nie rozmiękło.

Jak wybrać chleb do wielkanocnego żurku? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jaki chleb kupić do żurku? 

Wybierając idealny chlebek do żurku warto pamiętać, by pieczywo miały twardy spód. Dzięki temu można zminimalizować ryzyko rozmiękczenia chlebka. Jaki chleb kupić do żurku? Idealny będzie taki, który ma okrągły kształt. W wielu sklepach dostępne jest pieczywo sprzedawane specjalnie z myślą o serwowaniu żurku. Można je rozpoznać po charakterystycznym kształcie i górnej części, która przypomina czapeczkę. 

Lubisz piec i chcesz samodzielnie przygotować chlebki do pysznego żurku z kiełbasą i jajkiem? To świetny pomysł. Skorzystaj z jednego ze sprawdzonych przepisów i ciesz się fantastycznymi wypiekami, które posłużą za naczynie do podania zupy.

Jak wydrążyć i przygotować chleb do żurku?  

Po zakupie lub upieczeniu odpowiedniego chleba do żurku należy wziąć ostry nóż i wydrążyć w nim środek. Pamiętaj, żeby zadbać o właściwą pojemność "chlebowej miski" – w przeciwnym razie podawana porcja zupy będzie za duża.

Górną część chleba trzeba pozostawić, ponieważ posłuży za przykrycie na samym końcu. Dodatkowo taka forma podania będzie bardzo efektowna.

Chrupiący chlebek do żurku, który nie nasiąka zupą

Co zrobić, aby chleb do żurku nie rozmiękł i był chrupiący? Wydrążone wnętrze należy posmarować rozbełtanym białkiem jajka. Warto to zrobić dokładnie, skupiając się na równomiernym pokryciu dna i ścianek.

W międzyczasie można nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza (funkcja: góra-dół). Gotowe chlebki należy włożyć do piekarnika na 10 minut. Warto co jakiś czas kontrolować stopień zarumienienia pieczywa, aby go przez przypadek nie spalić. 

Po tym czasie będą pięknie zarumienione i niezwykle chrupiące. Wykorzystanie białka jajka i obróbki termicznej sprawi, że pieczywo nie nasiąknie żurkiem. Do „chlebowych misek” wystarczy wlać zupę i przykryć uprzednio zostawioną górną częścią chlebka. Żurek w chlebie serwuj na talerzach.

Zobacz także:

Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »

Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »

Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 164

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 84

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4