Grill - temat specjalny

Jak przemycić owoce i warzywa do diety dziecka?

Ze względu na bardzo dużą ilość witamin i składników mineralnych warzywa i owoce powinny stanowić nie mniej niż połowę codziennego jadłospisu. Niestety dzieci często niechętnie po nie sięgają. Co zatem zrobić, by dziecko chętnie jadło warzywa i owoce? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na przemycenie ich do diety malucha.

Fot. 123RF/Picsel

Zupy krem

W zupie krem można przemycić bardzo dużo warzyw. Dzięki temu, że produkty są zmiksowane, dziecko nie wyczuwa kawałków warzyw i mniej się zniechęca.

Warzywne frytki

Pokrój wybrane warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, batat, buraka, cukinię, w słupki, posyp solą i polej odrobiną oliwy i piecz ok. 25 minut w 220 stopniach.

Soki

Możesz przygotować zarówno soki owocowe, jak i warzywne lub połączyć warzywa z owocami, np. jabłko z burakiem czy marchewką. Do przygotowania domowych soków przyda Ci się wyciskarka wolnoobrotowa (do kupienia np. w RTV EURO AGD).

Koktajle

Zamiast soków możesz przygotować zdrowe koktajle. Wystarczy zmiksować wybrane owoce i warzywa z wodą, sokiem lub mlekiem i zamaskować nielubiane smaki.

Sorbety

Jest to doskonała opcja na przemycenie witamin dla wielbicieli lodów. Wystarczy zblendować mrożone owoce ze świeżymi na jednolitą masę, przełożyć ją np. do foremek na lody lub do pojemnika i zamrozić.


Reklama

 

Kolorowe kanapki

Możesz pokroić warzywa w różne kształty i przygotować kolorowe kanapki. Dziecko chętniej zje kanapkę, na której pojawi się kot z nosem z rzodkiewki, wąsami ze szczypiorku i oczami z ogórka niż z tymi samymi warzywami, ale pokrojonymi zwyczajnie.

Makaron z warzyw

Najbardziej popularny jest makaron z cukinii czy marchewki, ale możesz go również przygotować z buraka czy pietruszki.

Sosy do makaronu

Nawet jeśli Twoje dziecko nie polubi makaronu z warzyw, to możesz spróbować przemycić warzywa w sosie do zwykłego makaronu. Wypróbuj klasyczny sos pomidorowy, brokułowo-serowy czy z dodatkiem soczewicy.

Jogurty owocowe

Najlepiej zrobione z jogurtu naturalnego zblendowanego z wybranymi owocami. Kupne jogurty, nawet te stworzone z myślą o dzieciach, posiadają bardzo duże ilości dodanego cukru.

Sok zamrożony w pojemnikach na kostki lodu

Tak zamrożony sok można dodawać do wody, tworząc różne kompozycje smakowe. Kolorowe kostki zaciekawią dzieci, a tym samym nakłonią je do picia.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1