Ewa_Gotuje

Jak przechowywać rzodkiewkę, by szybko nie więdła? Czy rzodkiewkę można mrozić?

Idealny dodatek do twarożku ze szczypiorkiem, kolorowych kanapek czy lekkich sałatek. Rzodkiewki to niepozorne warzywo, które nie tylko dodaje potrawom ostrości, ale i świetnie wpływa na zdrowie organizmu. Czy wiesz jednak, jak przechowywać rzodkiewkę, aby szybko nie więdła? A może zastanawiasz się, czy rzodkiewkę można mrozić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Jak najlepiej przechowywać rzodkiewki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rzodkiewki to warzywa wymarzone dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. W 100 g znajduje się tylko 16 kcal, dlatego, jeśli chcesz schudnąć możesz zajadać się nimi do woli. Rzodkiewki warto włączyć do diety, jeżeli masz zbyt wysokie ciśnienie, obecny w nich potas pomoże je uregulować. Ponadto ma działanie żółciopędne, dzięki czemu wspiera pracę wątroby. Dodatkowo są źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapewnia sytość, a także pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Co ciekawe, rzodkiewka przyda się również podczas przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze, pomaga także łagodzić uporczywy kaszel, ma właściwości wykrztuśne. Jak widać w rzodkiewkach kryje się moc prozdrowotnych właściwości, czy wiesz jednak, jak je przechowywać? 

Sprawdź także: Tych grzybów nie wolno suszyć. Nie tylko tracą wartości i smak, ale stają się niebezpieczne

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Przede wszystkim zadbaj o to, aby przechowywać rzodkiewkę w lodówce, wówczas nie straci swoich wartości odżywczych. Zacznij od usunięcia rzodkiewkowych liści, te pochodzące z własnego ogródka mogą nadawać się do spożycia. Niestety liście kupnych rzodkiewek często bywają gorzkie w smaku. Następnie należy dokładnie je umyć, włożyć do czystego słoika i dolać zimnej wody, tak aby je zakryć. Słoik można zakręcić lub nakryć go pokrywką. Pamiętaj, aby codziennie wymieniać wodę z rzodkiewek, jeżeli przez kilka dni pozostawić je w tej samej wodzie mogą się zepsuć. Tak przygotowane rzodkiewki mogą spędzić w lodówce do około tygodnia. 

Czy rzodkiewkę można mrozić?

Owoce i warzywa zawierające dużą ilość wody, po wyjęciu z zamrażarki mogą stracić swoją konsystencję oraz walory smakowe. Dlatego warzywa takie jak rzodkiewki najlepiej spożywać od razu po zakupie lub przyniesieniu z ogródka. Jeżeli jednak chcesz je zamrozić, pamiętaj, aby uprzednio dobrze je umyć i osuszyć. Należy także pozbyć się ich liści. Następnie przełóż je do specjalnych woreczków lub pojemników przeznaczonych do przechowywania w niskiej temperaturze. Pamiętaj także, by mrozić jedynie świeże, jędrne i nieprzekrojone warzywa. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl/,  smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3