Ewa_Gotuje

Jak przechowywać jabłka na zimę? Metoda mojego dziadka zawsze się sprawdza

Polska złota jesień to oczywiście czas, kiedy w sadach dojrzewają jabłka. Zebrane owoce, należy odpowiednio zabezpieczyć, aby jak najdłużej można było się cieszyć ich pysznym smakiem. Sprawdzimy, w jakich warunkach przechowywać jabłka na zimę, oraz czy można schować je do lodówki lub zamrozić.

Jak odpowiednio przechowywać jabłka na zimę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Jabłka to niezwykle zdrowe owoce, są źródłem witamin z grypy B, C i E, a także minerałów: wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i siarki. Nie brakuje w nich również błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom oraz wspiera prawidłową przemianę materii. Co więcej, błonnik ma wpływ na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Jedzenie jabłek to także sposób na zapobieganie miażdżycy, a także udarom i zawałom. Aby zachować wszystkie cenne właściwości jabłek, po zerwaniu należy je odpowiednio przechowywać. Zastanawiasz się, w jaki sposób je magazynować, czy można je mrozić, a może, nie wiesz, czy jabłka można przechowywać w lodówce? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także:  Energetyczna i zdrowa para, czyli owoce z masłem orzechowym. Które najlepiej się komponują?

W jakich warunkach przechowywać jabłka na zimę? 

Okazuje się, że przechowywanie jabłek na zimę nie jest tak proste jak się wydaje. Jeśli chcemy uniknąć pleśnienia i gnicia owoców, należy zadbać o kilka ważnych czynników. Liczy się odpowiednia temperatura i wilgotność, trzeba zapewnić im również odpowiednią wentylację. Podczas przechowywania dużej ilości jabłek nie można być zbyt sentymentalnym, uszkodzone owoce, trzeba jak najszybciej wyrzucić, ponieważ mogą zacząć się psuć, tym samym uszkadzając inne egzemplarze.

Warto pamiętać, że nawet lekko pęknięta skórka może być przyczyną gnicia owocu. Dlatego, zamiast je przechowywać, lepiej zjeść je od razu lub przeznaczyć na przetwory, na przykład pyszny sok, dżem lub jabłka do słoików, idealne na szarlotkę. 

Jabłka należy magazynować w chłodnych pomieszczeniach, o dużej wilgotności, które jednocześnie będą dobrze wentylowane, aby jabłka wolniej dojrzewały. Zaleca się nawet podlewanie podłogi wodą, ma to zapobiegać więdnięciu. Temperatura powinna wynosić od zera do czterech stopni. Jednocześnie należy zadbać o to, aby owoce nie przymarzły. 

Jak przechowywać jabłka w domu – skuteczne metody

Podczas przechowywania jabłek, warto skorzystać ze sprawdzonej metody stosowanej przez niejednego dziadka. Zaopatrz się w drewniane skrzynie, które następnie wyłożysz gazetami. Na spód warto ułożyć podwójną warstwę papieru. Do jednej tak przygotowanej skrzyni należy włożyć nie więcej niż 15 kilogramów owoców. Na wierzchu jabłek, również warto położyć gazety, spowolni to ich dojrzewanie. Nie zapomnij również o tym, aby na bieżąco sprawdzać stan owoców, tak by kontrolować to, czy nie zaczęły psuć się i pleśnieć.

Czy jabłka można przechowywać w lodówce?

Warto jednak pamiętać, że jabłka nie powinny być przechowywane w lodówce. Po zakupie najlepiej umieścić je w temperaturze pokojowej na kuchennym blacie, na przykład w misce na owoce, dobrze sprawdzą się te, które pozwalają na dostęp powietrza. Należy również pamiętać, że niektóre owoce, np. banany, mogą powodować szybsze dojrzewanie owoców, z powodu wydzielającego się z nich etylenu. 

Czy jabłka można mrozić?

Jabłka można również mrozić. Uprzednio należy je jednak umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki i na chwilę pozostawić na papierze. Następnie przełóż je do pojemnika lub woreczków przeznaczonych do mrożenia, należy pamiętać, aby nie upychać zbyt wielu owoców naraz. Może tu utrudnić ich wyciągnięcie z opakowania. Tak przygotowane owoce mogą spędzić w zamrażarce nawet rok. 

Źródła: chp-pasze.pl, deccoria.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Dobre na pamięć, stres i wysokie ciśnienie. Jedz między posiłkami lub pij pół szklanki dziennie »

Uprawa i przesadzanie mięty. Jakie właściwości ma mięta? »

Leśnicy podzielili się przepisem na miksturę. Na żołądek, jelita i nie tylko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2