Ewa_Gotuje

Jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków? Poznaj babcine sposoby

W tym roku udało ci się usmażyć całą górę pysznych pączków? Jeśli tak, teraz na całą twoją rodzinę czeka prawdziwa uczta! Często pojawia się jednak jeden problem, przez który często rezygnujemy ze smażenia na głębokim tłuszczu. A jest nim nieprzyjemny zapach. Sprawdź, jak w prosty sposób pozbyć się zapachu po smażeniu pączków.

Jak pozbyć się zapachu smażenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tłusty czwartek to dzień, kiedy do woli zajadamy się pączkami. Najlepsze są oczywiście te zrobione w domu. Niestety, smażenie pączków wiążę się z zapachem tłuszczu w naszej kuchni, który może utrzymywać się nawet przez kilka dni. Warto więc znać kilka prostych i skutecznych sposobów, dzięki którym szybko pozbędziesz się nieprzyjemnej woni. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków.

Domowe sposoby na pozbycie się zapachu tłuszczu 

Wiele osób rezygnuje ze smażenia na głębokim tłuszczu, ponieważ obawia się, że później trudno będzie pozbyć się zapachu smażenia. Jeśli w tym roku planujesz smażyć pączki, oponki lub faworki, warto zawczasu pamiętać o tym, by otworzyć okno. Możesz nawet pokusić się o zrobienie przeciągu, nie zapomnij również, aby włączyć okap, który wchłonie część zapachu. 

Prostym sposobem stosowanym przez gospodynie na pozbycie się niechcianej woni, jest również zagotowanie wrzątku wraz ze szklanką octu. Taka mieszanka pomoże wchłonąć niechciane zapachy. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które odstrasza zapach octu, możesz do przygotowanej mikstury wlać kilka kropel olejku eterycznego, świetnie sprawdzi się ten z cytryny, lawendy, mięty czy eukaliptusa. Podobnie do octu zadziała soda oczyszczona, wystarczy, że do gotującej się wody wsypiesz kilka jej łyżek. 

Innym sposobem na pozbycie się zapachu smażenia jest przygotowanie mieszkanki z kawy i sody oczyszczonej, którą możesz przesypać do miseczek i rozstawić w kuchni. W ten sposób powstanie naturalny pochłaniacz brzydkich zapachów.

Jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków?

Świetnym sposobem na pozbycie się zapachu po smażeniu pączków, będzie przygotowanie ziołowej mikstury, która dodatkowo sprawi, że twoja kuchnia będzie pięknie pachnieć. Do garnka wrzuć kilka torebek mięty lub sporą garść jej świeżych liści, łyżeczkę goździków, łyżeczkę pieprzu w ziarnach oraz  łyżeczkę majeranku. Całość zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu, do momentu, aż mikstura zacznie wrzeć. 

Zobacz także:

72 zł za cztery pączki od Magdy Gessler. Zrobiliśmy test i wiemy, czy warto!

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 122

30 min
7
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 6049

60 min
26

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3