Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

Pestycydy i różnego rodzaju substancje chemiczne pozwalają na długotrwałe przechowywanie żywności oraz ułatwiają jej transport. Niestety nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. W jaki sposób usunąć je z naszego jedzenia?

Fot. 123RF/Picsel

Większość sklepów spożywczych oferuje bardzo szeroki wybór warzyw i owoców, wśród których znajdziemy zarówno produkty krajowe, jaki i te nieco bardziej egzotyczne, które musiały zostać sprowadzone do Polski z bardzo daleka. Niestety, bardzo łatwo się przekonać, że większość z nich została pokryta cienką warstwą substancji, które mają sprawić, że warzywa i owoce będą mogły w nienaruszonym stanie przetrwać długi transport.

Ponadto, na ich skórce bardzo często znajdziemy pestycydy wykorzystywane w uprawie, aby uchronić uprawy przed szkodnikami i grzybami. Częste spożywanie produktów skażonych pestycydami nie zaszkodzi nam od razu, ale może w przyszłości zaowocować wieloma groźnymi chorobami.

Wbrew pozorom, pozbycie się pestycydów z naszego jedzenia wcale nie jest proste i zwykłe mycie pod bieżącą wodą to zdecydowanie za mało. Na szczęście istnieje kilka zdecydowanie bardziej skutecznych sposobów, które pozwolą nam usunąć większość szkodliwych substancji ze skórek kupowanych przez nas owoców i warzyw.

Jednym z najbardziej popularnych sposobów na pozbycie się substancji chemicznych jest dwukrotne mycie produktów. Jednak nie możemy ograniczać się do samej wody. Za pierwszym razem powinniśmy zafundować owocom i warzywom kąpiel w wodzie o odczynie kwaśnym, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego. W ten sposób usuniemy bakterie z ich powierzchni. Do drugiego mycia powinniśmy wykorzystać wodę o odczynie zasadowym, czyli taką do której dodaliśmy np. niejodowaną sól kuchenną. Ten krok rozpuści pestycydy, znajdujące się na skórce.

Nieco bardziej czasochłonną metodą będzie namoczenie warzyw i owoców w wodzie zmieszanej z octem. Zazwyczaj taki roztwór przygotowuje się z 4 litrów wody oraz 5 ml octu stołowego. W takim roztworze warzywa powinny spędzić co najmniej 40 minut. Równie skuteczne może okazać się namoczenie owoców przez godzinę w mieszaninie wody, sody oczyszczonej oraz octu.

Z pewnością zauważycie, że po każdym z takich zabiegów, woda w której płukaliśmy warzywa zmieni swój wygląd: stanie się mętna, a na jej powierzchni pojawi się tłusta warstwa. Koniecznie pamiętajcie, aby po wykonaniu powyższych zabiegów zawsze ponownie wypłukać owoce i warzywa w czystej wodzie. Chociaż takie oczyszczanie jedzenia może wydawać się wyjątkowo czasochłonne, warto poświęcić kilkadziesiąt minut, aby móc cieszyć się zdrowymi produktami, pozbawionymi szkodliwych substancji.

Najlepsze przepisy na sałatki z kurczakiem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
10
Ciasta Ciasto Beatka

Ciasto Beatka to czekoladowo-kawowy przysmak z orzeźwiającą nutką pomarańczy....

Odsłon: 2502

60 min
11
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 266

30 min
1
wszystkie
1

Polecane artykuły

Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

0
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3