Grill - temat specjalny

Jak odświeżyć czerstwy chleb? 4 sprawdzone sposoby

Świeże, chrupiące pieczywo skusi każdego. Kupione o poranku w piekarni lub wyciągnięte w domu prosto z piekarnika cudownie pachnie i sprawia, że chcemy od razu rozkoszować się jego smakiem. Ten niezwykły produkt ma jednak jedną wadę - szybko czerstwieje. Jak zatem odświeżyć zeschnięty chleb i bułki? Skorzystaj ze skutecznych porad.

Jak odświeżyć czerstwy chleb? | 123RF/Picsel

Spis treści:

Świeżo upieczony chleb najlepiej smakuje jedzony tego samego dnia. Przechowywany przez dłuższy czas w domu traci swój smak i szybko twardnieje. Żeby tego uniknąć, możemy codziennie wstępować do piekarni lub zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Co zrobić w przypadku, kiedy kupiliśmy za dużo pieczywa i nie chcemy go wyrzucać? Mamy dla was kilka sprawdzonych sposobów.

Jak odświeżyć czerstwy chleb?

Nadmiar chleba włóż do zamrażalnika

Dysponujecie sporą ilością pieczywa? Nadmiar wrzućcie je do zamrażalki. Ten sposób pozwoli wam na zatrzymanie jego świeżości nawet do trzech miesięcy. Jeśli najdzie was ochota na kanapki, wystarczy kilka godzin wcześniej wyciągnąć chleb na talerz i poczekać, aż uzyska temperaturę pokojową. Ten patent nie sprawdzi się w przypadku chłodziarki. Chleb i bułki przechowywane w lodówce błyskawiczne twardnieją, robią się bardziej zbite i tracą swoje walory smakowe.

Odśwież chleb w mikrofali

Chcecie przygotować śniadanie, ale po zajrzeniu do chlebaka okazuje się, że pieczywo jest już twarde? Odświeżcie je w kuchence mikrofalowej. Jest to najprostszy i najszybszy sposób. Wystarczy zwilżyć ręcznik papierowy, owinąć nim chleb i włożyć go na 10 sekund do mikrofali. Pieczywo podgrzewamy na najwyższej mocy.

Przywróć świeżość pieczywa z użyciem piekarnika

Podobny patent z odświeżeniem czerstwego pieczywa sprawdzi się z użyciem piekarnika. Należy zwilżyć pieczywo wodą i owinąć je folią aluminiową. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni Celsjusza. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, wkładamy do środka pieczywo. Bułki pieczemy przez pięć minut, w przypadku bochenka chleba będzie to około 15-20 minut.

Odśwież pieczywo na parze

Kolejnym sprawdzonym sposobem jest skorzystanie z pary wodnej. Wystarczy wlać wodę do połowy garnka, postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Pieczywo wkładamy do durszlaka, który następnie umieszczamy nad parującym garnkiem. Następnie całość przykrywamy i czekamy kilka minut, aż chleb nabierze odpowiedniej miękkości.

Zastosowanie czerstwego chleba w kuchni

Czerstwe pieczywo możecie wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju przekąsek, zup, dań głównych oraz deserów. Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów na wykorzystanie tego składnika podczas gotowania:

1. Wodzionka - tradycyjna śląska zupa z czerstwego chleba

 Wodzionka - tradycyjna śląska zupa z czerstwego chleba Zobacz przepis

Co zrobić z czerstwego pieczywa? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasto wet nelly. Genialny patent na czerstwe pieczywo

 Ciasto wet nelly. Genialny patent na czerstwe pieczywo Zobacz przepis

Ciasto z czerstwego pieczywa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szarlotka z czerstwego chleba

 Szarlotka z czerstwego chleba Zobacz przepis

Szarlotka z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Knedle z czerstwego chleba

 Knedle z czerstwego chleba Zobacz przepis

Knedle z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Panzanella – najlepszy sposób na czerstwy chleb

 Panzanella – najlepszy sposób na czerstwy chleb Zobacz przepis

Panzanella – najlepszy sposób na czerstwy chleb / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zapiekanka z chleba, jajek i sera

 Zapiekanka z chleba, jajek i sera Zobacz przepis

Zapiekanka z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placek gruszkowy z chleba

 Placek gruszkowy z chleba Zobacz przepis

Placek gruszkowy z chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego

 Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego Zobacz przepis

Kwas chlebowy z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Francuskie tosty

 Francuskie tosty Zobacz przepis

Francuskie tosty z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 184

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 91

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4