Grill - temat specjalny

Jak mrozić i rozmrażać pierogi? Zobacz, czy robisz to dobrze

Koniec listopada to czas, kiedy wiele osób rozpoczyna przygotowania do Bożego Narodzenia. Punktem obowiązkowym są pyszne uszka i pierogami z kapustą i grzybami. Jeśli na Wigilię zjeżdża się twoja cała rodzina, na pewno będziesz musiał przygotować spory ilość świątecznych frykasów. Sprawdź, jak mrozić pierogi i uszka, by cieszyć się ich najlepszym smakiem.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy zastanawiasz się już, ile pierogów i uszek powinieneś ulepić na święta Bożego Narodzenia? Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole? Warto zaplanować kuchenne działania z wyprzedzeniem, tak by bez stresu zasiąść do wigilijnej kolacji. Na początku wpisz do kalendarza, kiedy przyrządzisz uszka, a kiedy pierogi z pysznymi farszami. 

Przygotowane wcześniej uszka i pierogi będzie trzeba zamrozić, warto wiedzieć, jak to robić, by nie poprzyklejały się do siebie oraz nie straciły swojego smaku. Warto również zwrócić uwagę na odpowiednie rozmrażanie wigilijnych przysmaków. Sprawdź, jak rozmrozić pierogi i uszka, by zachowały swój wygląd, konsystencję i smak. 

Sprawdź także: Ile będzie kosztował karp na święta? To cena wigilijnej ryby w 2022 roku

Jak mrozić pierogi?

Możesz mrozić zarówno samo ciasto na pierogi, farsz do nich, jak i w pełni gotowe danie. Ciasto na pierogi zwiń w spłaszczoną kulę i umieść w foliowym woreczku, a następnie chłódź w zamrażalniku. Farsz włóż do zamrażalnika w specjalnym, zamykanym pudełku. Gotowe pierogi z kolei najlepiej mrozić już lekko podgotowane, ponieważ uchroni je to przed stwardnieniem oraz rozklejeniem podczas rozmrażania.

Jak mrozić pierogi? Ulepione pierogi wrzuć do lekko posolonej i gotującej się wody na niecałą minutę, to ważne, by je tylko „zblanszować". Po tym czasie wyjmij je i wymieszaj z odrobiną masła. Przełóż na tackę (którą zmieścisz w zamrażalniku). Tak, by były między nimi odstępy. Poczekaj, aż pierogi ostygną i włóż do zamrażalnika na godzinę. Następnie wyjmij, podziel je na mniejsze porcje (np. po 10 sztuk), przełóż do woreczków i włóż z powrotem do zamrażalnika.

Jak mrozić uszka?

Surowe uszka najlepiej mrozić na plastikowej tacce wyłożonej folię spożywczą. Dzięki temu zabiegowi nie przykleją się do tacki. Co więcej, folia zabezpieczy ciasto przed wyschnięciem. Ten zabieg sprawi także, że ciasto podczas późniejszego gotowania nie popęka. Uszka należy układać tak, by nie stykały się ze sobą. Kiedy ułożysz całą tackę uszek, rozłóż na nich kolejną warstwę folii, a następnie w powstałe przestrzenie z pierwszej partii układaj nową warstwę uszek i znów przykryj ją folią. Proces możesz powtórzyć na innych tackach kilka razy, w zależności od tego ile miejsca masz w zamrażalniku. Po  trzech godzinach wyjmij uszka, a następnie przełóż je do strunowego woreczka. Tak przygotowane uszka mogą spokojnie czekać w zamrażarce na Wigilię. Kiedy będziesz chciał je rozmrozić, wystarczy wrzucić je do gotującej się, osolonej wody, bez wcześniejszego rozmrażania. 

Jak rozmrozić pierogi lub uszka?

Przychodzi upragniona Wigilia lub po prostu dzień, w którym masz ochotę podać na obiad wcześniej przygotowane pierogi. Jak je rozmrozić? Wystarczy wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut (polecamy trzymać w gotującej wodzie od trzech do czterech minut). Pamiętaj, że pierogi muszą wypłynąć na wierzch, a ciasto powinno nabrać miękkości.

Podstawowym błędem przy rozmrażaniu pierogów jest wrzucanie zbyt dużej ich liczby naraz do garnka z wrzątkiem. Zamrożone pierogi obniżają temperaturę wody, będziesz musiał gotować je dłużej, przez co mogą się rozkleić. Wrzucaj więc po kilka sztuk, wtedy masz pewność, że wszystko się uda.

Zobacz także: Perfekcyjne ciasto na pierogi

Zobacz także:

Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »

Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »

Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 35

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3631

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4