Ewa_Gotuje

Jak gotować bób? Sama woda i sól nie wystarczą

Bób to jeden z tych przysmaków, którym w okresie letnim powinniśmy się zajadać do woli, ponieważ sezon na niego trwa stosunkowo krótko. Warto włączyć go do jadłospisu nie tylko ze względu na smak, ale i cenne wartości odżywcze. Jak gotować bób, aby był najsmaczniejszy, nie śmierdział, ani nie powodował dolegliwości trawiennych. Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Jak gotować bób? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli nie masz pomysłu, co zrobić na letni obiad, koniecznie sięgnij po bób. Możesz go ugotować i podać z masłem oraz sporą ilością koperku, zrobić z niego wegetariańskie kotleciki, świetnie sprawdzi się również w zupie, jako dodatek do makaronu czy składnik farszu do pierogów. Podpowiemy ci, jakie ma właściwości oraz jak gotować bób. Doskonały patent na gotowanie bobu zaprezentował internetowy twórca Piotr Ogiński, znany w sieci pod pseudonimem kochamgotowac

Sprawdź także: Jeśli odchudzasz się latem, nie ma nic lepszego. Zrobisz nie tylko makaron, ale wiele pysznych dań

Jakie właściwości ma bób?

Bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla mięsa w przypadku diety wegańskiej i wegetariańskiej. Posiłki bogate w proteiny sprawiają, że długo czujemy się syci, przez co unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami. W bobie znajduje się również błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Warto wspomnieć również o tym, że bób świetnie sprawdza się na diecie odchudzającej, nie tylko jest sycący, ale i nie zawiera zbyt wielu kalorii, w 100 g surowego bobu jest ok. 88 kcal. 

Nasiona bobu się także dobrym źródłem żelaza, przez co będzie odpowiedni dla osób, które borykają się z anemią. Ma również działanie alkalizujące, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm. Składniki zawarte w bobie pomagają wesprzeć układ nerwowy, przypisuje się im właściwości wspierające leczenie choroby Parkinsona. Co więcej, zawarty w nim kwas foliowy sprawia, że bób jest świetnym produktem dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga dbać o zdrowie rozwijającego się dziecka. 

Jak gotować bób?

Jeżeli chcesz, aby ugotowany przez ciebie bób wyszedł idealnie, warto zastosować patent wspomniany przez znanego internetowego kucharza Piotra Ogińskiego, czyli kochamgotowacZanim na lokalnym ryneczku, na targu czy w sklepie zakupisz bób, zwróć uwagę na to, jaki ma kolor, powinien być jasno-zielony, pozbawiony plamek, a jego skórka powinna przylegać – unikaj bobu, który ma pęcherzyki pod skórką. 

Zagotuj wodę, aż zacznie wrzeć, następnie dodaj dosyć sporo soli. Wsyp również łyżeczkę sody oczyszczonej, co sprawi, że bób nie straci koloru, przyspieszy to również proces gotowania. Gotuj przez około osiem minut bez przykrycia. Podawaj z masłem oraz solą. Aby uniknąć przykrego zapachu podczas gotowania bobu, do wody warto wrzucić gałązki świeżego koperku lub ziarna kminku.

Źródła: Opracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133309

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3