Ewa_Gotuje

„Indyjski piasek” do ciast, rogali i sałatek. W mig zbije wysoki cholesterol!

Biały mak stał się popularny przede wszystkim za sprawą rogali świętomarcińskich, czyli słodkiego wypieku pochodzącego z Wielkopolski. Nie jest on jednak tak popularny, jak mak niebieski. A szkoda, biały mak ma wiele cennych wartości odżywczych. Sprawdź, do czego używać białego maku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mak był znany już w czasach starożytnych. Dawniej wierzono, że ma magiczne moce,  powszechnie używano go jako środek uśmierzający ból oraz sposób na dobry sen. Biały mak, w odróżnieniu od maku niebieskiego, który dużo częściej znajduje miejsce w naszych kuchniach, ma nieco łagodniejszy i słodszy smak. Doskonale sprawdzi się do wypieków i nie tylko, można dodać go również do wytrawnych potraw! Co więcej, biały mak ma również wiele cennych wartości odżywczych, które świetnie wpływają na zdrowie. Sprawdź, do czego używać białego maku.

Sprawdź także: Rozgrzewają, a odchudzają. Dodaj te przyprawy do jesiennych dań

Co to jest biały mak?

Biały mak w polskiej kuchni używany jest dosyć rzadko. Wykorzystuje się go głównie do słodkich wypieków i ciast. Jest niezbędnym składnikiem do produkcji tradycyjnych rogali świętomarcińskich, bez których Poznaniacy nie wyobrażają sobie dnia 11 listopada. Biała odmiana maku jest za to powszechnie wykorzystywana w kuchni indyjskiej, bywa nazywany także makiem indyjskim i azjatyckim.

Roślina ta rośnie w Azji, Afryce oraz Ameryce Północnej. Jej kwiaty są pojedyncze, ma prostą, owłosioną łodygę, w jej owocach, makówkach znajdują się natomiast charakterystyczny nasionka, które wykorzystuje się w kuchni. Biały mak należy do roślin oleistych.

W dawnych czasach z maku przygotowywane było mleko makowe, które wykorzystywano jako środek przeciwbólowy, rozkurczowy i nasenny. Z mleka makowego robiono opium, które silnie uzależnia zarówno fizyczne, jak i psychiczne.

Biały mak – wartości odżywcze

W białym maku znajduje się sporo cennych wartości odżywczych – znajdziesz w nim błonnik pokarmowy oraz zdrowe kwasy tłuszczowe, które dbają o prawidłową pracę układu krwionośnego. Jest źródłem witaminy A, C, E, witamin z grupy B, a także związków mineralnych, magnezu, miedzi, wapnia, żelaza, fosforu i cynku. Jest produktem dosyć kalorycznym, w 100 g znajduje się około 520 kcal.

Biały mak – właściwości zdrowotne

Jedzenie białego maku ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Działa przeciwzapalnie, dlatego pomaga zarówno na gorączkę, jak i bóle stawów. Korzystnie wpływa również na pracę układu nerwowego – ułatwia zasypianie i uśmierza ból oraz układu krwionośnego – pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Nasiona białego maku są źródłem wapnia, który dba o mocne kości i zęby.

Biały mak może być również pomocny dla osób, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem „złego” cholesterolu. Spożywanie dań z użyciem białego maku to świetny sposób na to, aby wesprzeć procesy trawienne. Zawarty w nim błonnik pokarmowy pomaga zapobiegać zaparciom.

Kto nie powinien jeść białego maku?

Chociaż biały mak ma wiele cennych wartości odżywczych oraz pozytywnie wpływa na zdrowie, nie każdy powinien włączać go do swojej diety. Jakie są przeciwwskazania? Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że mak jest ciężkostrawny. Dlatego, jeśli masz problemy z układem trawiennym, warto rozważyć, czy będzie on dla ciebie odpowiedni. Nie będzie on również wskazany dla małych dzieci oraz osób starszych, mających problemy gastryczne. Zbyt duża ilość maku w diecie może również wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami.

Do czego używać białego maku?

Myśląc o daniach z użyciem białego maku, większość z nas wskaże na rogale świętomarcińskie. Przygotowywane są z okazji Dnia Świętego Marcina, który mieszkańcy Poznania i okolic Wielkopolski obchodzą co roku 11 listopada. Wypieki te są przygotowywane według tradycyjnej receptury, są produktem o chronionej nazwie pochodzenia, który został uhonorowany wpisem na listę chronionych oznaczeń geograficznych.

Do przygotowywania rogali świętomarcińskich używa się ciasta półfrancuskiego na bazie margaryny, w środku słodkiego wypieku kryje się masa z białego maku i bakalii. Nie może zabraknąć również sporej ilości lukru, którym polany jest rogal. Całości dopełniają pokruszone orzechy. Warto wspomnieć o tym, że słodkości te chociaż przepyszne, są bardzo kaloryczne, jeden rogal ma, aż 850 kcal!

Jeśli chcesz wykorzystać biały mak w kuchni, możesz zrobić z niego pyszne ciasta, ciasteczka, czy drożdżówki. Można dodać go również do śniadań, np. go musli, a także obiadów, np. ryżu czy makaronu. Jest również niezbędnym składnikiem kutii, deseru przygotowywanego na święta Bożego Narodzenia.

Drożdżówka z białym makiem

Słodkawy, łagodny smak białego maku świetnie sprawdzi się do domowych wypieków. Aby przygotować drożdżówkę z białym makiem, będziesz potrzebować następujących składników. Ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 ml mleka, jajko, 15 g drożdży, 40 g cukru, 50 g masła, szczyptę soli. Do zrobienia nadzienia do drożdżówki przygotuj: 150 g białego maku, 50 g orzechów włoskich, 50 g migdałów, sześć daktyli, 70 g cukru pudru, półtora łyżki kwaśnej śmietany. Dodatkowo: 150 g cukru pudru, woda, sok z cytryny, garść orzechów lub migdałów.

Biały mak wsyp do miski i zalej wrzątkiem, odstaw na kwadrans. To samo zrób z orzechami włoskimi i daktylami, poczekaj, aż zmiękną. Kiedy składniki napęcznieją, odsącz je z wody, a następnie dokładnie zmiel, dodając także migdały – pamiętaj, by były bez skórki. Do tak przygotowanej masy wsyp cukier puder i śmietanę – dokładnie wymieszaj.

Następnie możesz przejść do zrobienia ciasta, drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem, poczekaj około pół godziny, aż wyrosną. W misce umieść przesianą mąkę, jajko i masło, dodaj szczyptę soli. Dołóż drożdże i zagnieć ciasto, przykryj miskę z ciastem bawełnianą ściereczką i poczekaj godzinę, aż wyrośnie. Zagnieć ciasto, rozwałkuj je na blacie posypanym mąką, powinno mieć kształt prostokąta. Następnie wyłóż makową masę i dokładnie ją rozprowadź, tak by brzegi pozostały wolne. Zawiń ciasto, potem przekrój na dwie części, przeplataj kawałki ciasta tak, by powstał warkocz.

Na blasze do pieczenia rozłóż papier, przełóż gotowy warkocz z ciasta i nakryj go ścierką. Odczekaj pół godziny, następnie wstaw do nienagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez minimum 30 minut – ciasto musi ładnie się zarumienić. Następnie w misce połącz cukier, sok z cytryny oraz odrobinę wody, dokładnie wymieszaj. Drożdżówkę posmaruj lukrem i posyp posiekanymi orzechami lub migdałami.

Sprawdź, jakie przepisy z wykorzystaniem białego maku, które przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Zawijaniec drożdżowy z białym makiem

 Zawijaniec drożdżowy z białym makiem Zobacz przepis

Zawijaniec drożdżowy z białym makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Drożdżówka z białym makiem

 Drożdżówka z białym makiem Zobacz przepis

Drożdżówka z białym makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Makowiec drożdżowy z białym makiem

 Makowiec drożdżowy z białym makiem Zobacz przepis

Makowiec drożdżowy z białym makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rolada z białym makiem

 Rolada z białym makiem Zobacz przepis

Rolada z białym makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Strudel z białym makiem

 Strudel z białym makiem Zobacz przepis

Strudel z białym makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Rolada czekoladowa z białym makiem

 Rolada czekoladowa z białym makiem Zobacz przepis

Rolada czekoladowa z białym makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Rogale marcińskie z białym makiem

 Rogale marcińskie z białym makiem Zobacz przepis

Rogale marcińskie z białym makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tort z białym makiem i kremem miodowym

 Tort z białym makiem i kremem miodowym Zobacz przepis

Tort z białym makiem i kremem miodowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0