Spis treści
- Jajka - wartości odżywcze
- Jajka - właściwości
- Ile jajek można zjeść dziennie
- Kto nie powinien jeść jajek
Jajka - wartości odżywcze
Jajka są znane jako przede wszystkim źródło białka, a to nie jedyna jego zaleta. Jajka są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Spożywanie ich dostarczy nam:
- witaminę A;
- witaminę E;
- witaminę D;
- witaminę K;
- witaminy z grupy B;
- fosfor;
- potas;
- sód;
- wapń;
- żelazo;
- magnez;
- miedź;
- cynk;
- selen.
Na taką zawartość składników odżywczych, jajka nie mają aż tak dużo kalorii. Na jedno jajko (ok. 50 g) przypada około 78 kilokalorii. Produkt zawiera tłuszcze, jednak są to głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwasy omega-3 i omega-6.
Jajka dostarczają również beta-karoten i luteinę, która wspomaga widzenie.
Jajka - właściwości
Jedzenie jajek korzystnie działa na nasz organizm. Między innymi może uchronić od wystąpienia raka jelita grubego i chorób serca. To dzięki zawartości luteiny. Ten sam składnik wpływa na odpowiednią pracę wzroku, poprawia widzenie, chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. Może także zapobiec rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.
Niektóre składniki jaj działają przeciwutleniająco, a tym samym chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, które może prowadzić do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu lub zawału serca.
Dzięki małej zawartości kalorii i dużej ilości białka, jajka sprawdzą się świetnie na diecie odchudzającej. Pozostawiają długotrwałe uczucie sytości i zmniejszą apetyt.
Ile jajek można zjeść dziennie
Jajka, mimo krążących mitów, nie są wcale niezdrowe i nie podnoszą poziomu cholesterolu, jednak nie należy przesadzać z ich spożyciem. Zaleca się ograniczyć dzienne spożycie jajek do 2 dziennie.
Jeśli jednak jedzenie jaj nie jest regularne, to zjedzenie większej ilości podczas świąt nie zaszkodzi zdrowiu.
Kto nie powinien jeść jajek?
Jajek nie powinny spożywać osoby, które są uczulone na białko jaja kurzego lub mają nietolerancję pokarmową jaj. Alergicy, którzy zdecydują się na jedzenie produktu, powinni się liczyć z wystąpieniem wysypki, świądu i obrzęków twarzy i szyi. W najgorszym wypadku może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który zagraża życiu.
Zobacz także:
Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »
Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »
Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »