Grill - temat specjalny

Hiszpania na talerzu. Szef kuchni zdradza przepisy na dania, bez których nie ma hiszpańskiej kolacji

Każdy, kto odwiedził Hiszpanię, z pewnością zakochał się nie tylko w jej zabytkach i pięknych plażach, ale także w kuchni. Zachwyca prostotą, smakiem i nieoczywistymi połączeniami. Pełna słońca, aromatów i barw jest bogata w tradycje kulinarne i wyjątkowe składniki. Od świeżych ryb i owoców morza, przez soczyste warzywa i owoce po doskonałe sery i wędliny – poznaj dania, które przeniosą Cię w tętniące życiem uliczki Hiszpanii!

Fot. materiały prasowe

Hiszpania, znana z pięknych plaż, zabytkowych miast, a także fascynujących tradycji, ma o wiele więcej do zaoferowania niż tylko wakacyjne atrakcje. To kraj, który doceniany jest przez smakoszy z całego świata dzięki swojej wyjątkowej i różnorodnej kuchni, pełnej smaku i aromatu. Hiszpańska kuchnia to nie tylko jedzenie – to przede wszystkim sposób na życie, który celebruje wspólne posiłki, rozmowy i radość z jedzenia. Czerpie z lokalnych produktów, sezonowych składników i tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Każdy region ma swoje charakterystyczne dania, jednak istnieją pewne potrawy, które stały się synonimem kuchni hiszpańskiej, niezależnie od miejsca. 
 Nieodłączną częścią hiszpańskiej kultury kulinarnej są przyjacielskie spotkania i długo trwające kolacje, podczas których Hiszpanie cieszą się nie tylko jedzeniem, ale także swoim towarzystwem. Na stołach nie może wtedy zabraknąć klasycznych hiszpańskich przysmaków, takich jak orzeźwiające gazpacho z pomidorów czy tapas – małe przekąski, które umożliwiają delektowanie się różnorodnymi smakami, bez presji jedzenia pełnego obiadu. Smaki te z łatwością można przenieść do własnej kuchni i poczuć się jak na słonecznym Półwyspie Iberyjskim – mówi Paweł Perkowski, szef kuchni restauracji Bilbao.

Gazpacho

Ta zupa ze świeżych, surowych pomidorów podawana na zimno to must-have hiszpańskiej kuchni. Podstawą gazpacho są dojrzałe w letnim słońcu pomidory, a także ogórki i papryka. Jest szczególnie popularne w gorące, letnie dni jako orzeźwiające i lekkie danie.
Gazpacho_Stock.jpeg
Składniki:
· 1 kg dojrzałych pomidorów,
· 1 mały ogórek,
· 1 mała czerwona papryka,
· 1 mała zielona papryka,
· 1 średnia cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· 3 łyżki octu winnego,
· 50 ml oliwy z oliwek extra virgin,
· sól i świeżo mielony czarny pieprz,
· opcjonalnie: czerstwy chleb.
Pomidory, ogórka, papryki, cebulę i czosnek umyj, obierz i pokrój na duże kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera (jeśli używasz chleba, namocz go wcześniej pod bieżącą wodą i dodaj do pozostałych składników). Zblenduj na gładką masę. Przypraw solą, pieprzem i octem winnym. W razie potrzeby dodaj trochę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Schładzaj w lodówce przynajmniej przez 1-2 godziny.
Gazpacho podawaj schłodzone, udekorowane kawałkami warzyw lub świeżymi ziołami.

Tortilla de Patatas

Serce hiszpańskiej, domowej kuchni, czyli omlet z ziemniakami i cebulą. Serwowany na gorąco może być podawany na śniadanie, obiad czy kolację, a na zimno – jako tapas.
Tortilla de Patas_Stock.jpeg
Składniki:
· 2 średnie ziemniaki,
· oliwa z oliwek,
· 1 cebula posiekana w piórka,
· 50 g pokrojonej kiełbaski chorizo,
· 4 jajka,
· ½ pęczka pietruszki.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki, a cebulę posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki i cebulę. Smaż na małym ogniu do miękkości, ale nie doprowadź do zbrązowienia. W misce roztrzep jajka, dodaj przesmażone ziemniaki z cebulą oraz chorizo, posiekaną natką pietruszki i delikatnie wymieszaj. Przypraw solą. Na patelnię wylej masę jajeczną z ziemniakami. Smaż na wolnym ogniu, aż dolna strona się ładnie zarumieni, następnie delikatnie przewróć na drugą stronę. Smaż do zarumienienia się drugiej strony. Tortilla powinna być wilgotna w środku. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Patatas al cabrales

Proste i pyszne, podawane na ciepło kawałki ziemniaków to hiszpański klasyk. W tej wersji ziemniaczki serwowane są z sosem z sera Cabrales, który jest intensywnym, dojrzewającym niebieskim serem pochodzącym z Asturii w północnej Hiszpanii.
Patatas al cabrales_Stock.jpeg
Składniki:
· 500 g ziemniaków woskowych,
· oliwa z oliwek,
· 100 g błękitnego sera Cabrales (lub innego intensywnego sera pleśniowego),
· 100 ml śmietany kremówki,
· sól do smaku.
Ziemniaki obierz i pokrój w duże, nieregularne kawałki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut, tak aby były półtwarde. Odcedź i porządnie odciśnij w ręcznik papierowy z nadmiaru wody. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i smaż ziemniaki, aż staną się złote i chrupiące. Możesz je przygotować również w piekarniku – na nieprzywierającą blachę wylej nieco oliwy z oliwy i wymieszaj w niej kawałki ziemniaków. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40-50 min, co jakiś czas je obracając, aby się równomiernie przypiekły. Oprósz solą.
W rondelku podgrzej lekko śmietankę, dodaj do niej pokruszony ser i mieszaj, aż ser się rozpuści, a składniki dokładnie połączą. Ziemniaczki podawaj z sosem z błękitnego sera, na wierzchu lub obok.
Hiszpańska kuchnia to nie tylko pyszne potrawy, ale również okazja do odkrywania bogactwa kultury – nie tylko na talerzu. Eksperymentujmy w kuchni, dzielmy się smakami z bliskimi i czerpmy radość z jedzenia w prawdziwie hiszpańskim stylu!
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 23

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2