"Gotuję ,nie marnuję": Truskawki w oryginalnym wydaniu

Truskawki to owoce pozbawione wad, chętnie wiążą się w rozmaite duety. Jesteście ciekawi, co można z nich przygotować oraz na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu?

Fot. materiały prasowe/Ipla

W deserze kuszą oprószone pieprzem i skąpane w sosie balsamicznym dodają daniu pożądanej pikanterii.

Mogą odegrać główną rolę w zupie i koktajlu, chętnie dadzą się wmieszać w maślane ciasto.

Są soczystą bazą do gorącego crumble i pełnych ochłody sorbetów.

Truskawki koniecznie trzeba zamknąć w słoiku i schować na spiżarnianych półkach.

Zimą łyżeczka konfitury dodana do herbaty skutecznie nas rozgrzeje i przywoła najcieplejsze wakacyjne wspomnienia.

Sezon bez truskawek nie ma sensu, jeść je można bez wyrzutów, bo 100 gram to niespełna 30 kalorii. Z dodatkami można poszaleć, truskawki mają słabość do eksperymentów.

Przepis na bruschettę z truskawkami, pieprzem i sosem z szypułek

Składniki:

  • kilka świeżych truskawek
  • 2 łyżki oliwy
  • ocet balsamiczny
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • kilka kromek najlepiej czerstwego pieczywa
  • opcjonalnie ulubiony ser pleśniowy, kozi
  • łyżka płatków migdałowych lub orzechów
  • sok ze świeżych pomarańczy
  • mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Truskawki umyj i usuń szypułki, które następnie zblendujesz. Nic się nie marnuje! Owoce pokrój w kostkę, wrzuć do miseczki. Dodaj pieprz, sól, oliwę i ocet balsamiczny. Zostaw na kwadrans.
W tym czasie kromki chleba skrop oliwą, zgrilluj na patelni, w piekarniku lub tosterze. Na gorącym chlebie ułóż truskawki (kawałki sera opcjonalnie) i polej sosem z szypułek.

Sos z szypułek:
Do blendera przełóż miętę, dodaj szypułki, sok oraz skórkę z pomarańczy. Dodaj 2 łyżki oliwy. Zmiksuj całość, potem dopraw sos solą i pieprzem. Polej nim truskawki.

Przepis na gazpacho truskawkowe

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 200 g arbuza bez pestek
  • mała papryczka chilli
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii plus kilka listków do dekoracji
  • sok z limonki i skórka z limonki
  • łyżka miodu/cukru
  • woda

Sposób przygotowania:

Truskawki umyj, arbuza wypestkuj i pokrój w kostkę. Nie wyrzucaj pestek, tylko upraż je na suchej patelni. Dodaj posiekane chilli, bazylię, sok z limonki i zmiksuj wszystko na gładki mus. Możesz dosłodzić miodem lub cukrem. Wstaw zupę do lodówki na co najmniej 3 godziny - im dłużej, tym lepiej. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami bazylii, kroplami octu balsamicznego, pestkami arbuza i skórką z limonki.

Przepis na błyskawiczne lody truskawkowe

Składniki:

  • 2 zamrożone banany
  • pół szklanki truskawek
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy miód. Lody można nakładać do wafelków i posypywać prażonymi migdałami.

TIP zero waste, czyli nie marnujemy - gotujemy!

Mycie truskawek z usuniętymi szypułkami pod bieżącą wodą wypłukuje niektóre z ich cennych składników odżywczych. W ten sposób owoce tracą mocny smak.

Szypułki do zjedzenia

Zawarty w nich chlorofil, który nadaje im zielony kolor, chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten wyrównuje też poziom cukru we krwi.
Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor.

Jak wybierać dobre truskawki?

Warto zwrócić uwagę, czy owoce mają wszystkie elementy w nienaruszonym stanie - szypułki, liście. Pleśń dyskwalifikuje nawet najbardziej dorodne truskawki.

Mrożenie z troską o zachowanie kształtu

Żeby truskawki zachowały kształt najpierw po umyciu i osuszeniu, trzeba je ułożyć obok siebie na tacce, włożyć do zamrażarki i dopiero, gdy się zamrożą, przesypać do pudełka. Dzięki temu zabiegowi nie posklejają się.

Patent na dżem truskawkowy bez cukru z pektyną z ogryzków

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki soku jabłkowego

Pektyna:

  • skórki i ogryzki z 6 jabłek
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Skórki jabłek i ogryzki przełóż do garnka. Wlej wodę, tak by przykryła skórki. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Potem zmiksuj wszystko i przecedź zawartość musu przez sitko. Gotowy zagęszczacz możesz zapasteryzować lub zamrozić.
Truskawki umyj, całe przełóż do garnka. Wlej sok jabłkowy, dodaj zrobioną pektynę oraz sok z cytryny. Gotuj dżem na małym ogniu przez 30-40 minut. Gorący przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Najwygodniej zakręcone słoiki z dżemem wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 115 stopni. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

3 powody, dla których warto jeść truskawki

  • Truskawki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy oraz witaminy: A, E i te z grupy B.
  • W ich składzie znajdziemy też pektynę, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie. Przyspiesza on przemianę materii .
  • Są niskokaloryczne. 100g to tylko 29 kcal. Mają też niski indeks glikemiczny.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 9042

30 min
10
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 126

>60 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3