Grill - temat specjalny

"Gotuję, nie marnuję": desery bez pieczenia

Desery bez użycia piekarnika to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Większość z nich można przygotować z zaledwie kilku prostych składników. Są niezwykle smaczne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Fot. materiały prasowe/Ipla

Desery bez pieczenia, które nie wymagają od nas zbyt wielu przygotowań, sprawdzają w każdym domu. Sięgamy po nie zwłaszcza latem, kiedy odchodzimy od pieczenia na rzecz zimnych, orzeźwiających smakołyków. O tej porze roku najlepiej sięgnąć po sezonowe owoce, orzeźwiające cytrusy, lekkie kremy oraz ulubione dodatki tj. orzechy lub czekolada.
Co można przygotować z udziałem tych składników?

Jednym z pomysłów wartych przetestowania jest mus czekoladowy na bazie 36% śmietanki z dodatkiem gałki muszkatołowej i pieprzu. Deser w zestawieniu z truskawkami smakuje rewelacyjnie.

Inną równie smaczną propozycją może być sernik na spodzie z pokruszonych herbatników z dodatkiem orzechów nerkowca i malin bądź borówek.

Osobom lubiącym orzeźwiające smaki polecamy przygotowanie cytrynowego musu z borówkami oraz listkami świeżej mięty. Natomiast u osób dbających o linię z pewnością sprawdzi się przepis na kulki mocy, które swoją słodycz i niepowtarzalny smak zawdzięczają suszonym daktylom.

Przepis na czekoladowy mus z truskawkami

Składniki:

  • 200 g czekolady z czekoladowych Mikołajów i zajączków
  • śmietana 36%
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • truskawki z szypułkami

 

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietanę ubij. Wmieszaj powoli ubitą śmietanę do czekolady, dodaj gałkę muszkatołową i pieprz. Delikatnie ubij. Przełóż mus do pucharków i udekoruj pokrojonymi truskawkami.
Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Przepis na sernik z nerkowców

Składniki:

  • 2 szklanki pokruszonych herbatników
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 400 g orzechów nerkowca
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka malin lub innych owoców jagodowych

 

Sposób przygotowania:

Pokruszone herbatniki połącz z rozpuszczonym masłem. Dno okrągłej formy ok. 25 cm wyściełaj papierem do pieczenia, wyłóż przygotowany spód i dociśnij rękami tak, aby równo pokryć dno formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy "serowej". Orzechy mocz przez około 12 godz. Namoczone orzechy nerkowca przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odcedź. Dodaj wszystkie pozostałe składniki nadzienia i zblenduj mikserem na bardzo gładką, jednolitą masę. Wyłóż na przygotowany spód. Odstaw do lodówki do stężenia na całą noc.
Podawaj z pokruszoną czekoladą i ulubionymi owocami.

Przepis na cytrynowy mus z borówkami

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • sok i skórka z cytryny
  • szklanka borówek lub jagód
  • kilka listków mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Żółtka ubij z cukrem trzepaczką na parze, a potem przestudź. Do schłodzonych żółtek dodaj mascarpone i dalej ubijaj, by krem był puszysty. Potem dodaj sok i skórkę z cytryny.
Ciastka rozkrusz, możesz je też przełożyć do woreczka i rozwałkować. Powstały puch rozsyp na dnie szklanek czy pucharków. Na niego wyłóż cytrynowy krem, następnie wsyp owoce i przekładaj te warstwy do wyczerpania składników. Wstaw porcje gotowego deseru na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj miętą.

Przepis na kulki mocy

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli bez pestek (miękkich)
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (np. z kawałkami orzechów)

 

Do obtoczenia:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w melakserze/rozdrabniaczu i rozdrobnić na pastę z małymi cząstkami składników. Obtoczyć w wiórkach kokosowych lub kakao
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego dociskając masę i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby nabrały bardziej stałej konsystencji i się nie kruszyły.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
30 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 116

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10339

30 min
18

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1