Ewa_Gotuje

GIS ostrzega! Wykryto bakterie Salmonelli w partii popularnego produktu

W partii tatara wołowego, który trafił na półki jednego z popularnych supermarketów wykryto obecność pałeczek Salmonella spp. Podjęto działanie mające na celu wycofanie produktu ze sprzedaży. Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega, aby absolutnie nie spożywać skażonego mięsa. Czym grozi choroba zwana salmonellozą?

Dlaczego bakterie Salmonelli są groźne? | Fot.123RF/Picse/ lwww.gov.pl/web//ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Pałeczki Salmonelli spp. obecne w jedzeniu mogą prowadzić do rozwoju choroby zwanej salmonellozą. Początkowo objawia się ona podobnie jak zatrucie pokarmowe, występują nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka. Mogą pojawić się również dreszcze i gorączka. Do zakażenia bakterią najczęściej dochodzi w okresie letnim, po spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego, np. mięsa, jaj czy mleka, słodyczy takich jak torty czy lody, a także skażonej wody.

Objawy mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od zjedzenia zakażonej żywności, najczęściej pierwszy symptomy obserwuje się jednak po 18 do 24 godzin. Aby zapobiec salmonellozie, należy przestrzegać higieny przed, w czasie i po posiłku, często myć ręce oraz jedzenie przed spożyciem, poddawać żywność odpowiedniej obróbce termicznej, oraz przechowywać żywność w niskiej temperaturze. 

Sprawdź także: GIS ostrzega: z tym jedzeniem uważaj w upały. To może się źle skończyć

Groźne bakterie Salmonelli w tatarze wołowym 

Bakterie Salmonella spp. wykryto w jednej partii produktu pod nazwą Tatar wołowy Auchan, 200 g, numer partii to: 2293008, termin przydatności do spożycia: 30.08.2023. Wszystkich konsumentów, którzy zakupili zakażone pałeczkami Salmonelli mięso przestrzega się przed jego spożywaniem. GIS apeluje, aby osoby, które zjadły skażony produkt jak najszybciej skonsultowały się z lekarzem. 

Po otrzymaniu zgłoszenia o nieprawidłowym stanie produktu, producent oraz sieć sklepów go sprzedających, wszczęły działania, których celem było wycofanie żywności skażonej bakteriami ze sprzedaży oraz utylizacja partii produktu zagrażającej zdrowiu konsumentów. 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0