Ewa_Gotuje

Gdzie wyrzucić stare ścierki, gąbki i deski? Mało kto wybiera właściwy kosz

Segregowanie odpadów to już nie tylko nawyk, ale wręcz obowiązek. Mimo dobrych intencji zdarza się czasem włożyć produkt do niewłaściwego kosza. Właśnie dlatego ważne jest odświeżanie wiedzy o tym, gdzie powinny trafiać śmieci. Czy wiesz, gdzie wyrzucać stare gąbki lub deski do krojenia?

Gdzie wyrzucić zużytą gąbkę czy deskę do krojenia? Odpowiedź zaskakuje | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Porządki, niezależnie od pory roku, to zawsze dobry pomysł. Jeśli w najbliższym czasie szykujecie się na wielkie sprzątanie, koniecznie pamiętajcie, do jakich pojemników powinny trafić konkretne śmieci. Czy wiesz, gdzie wyrzucić stare ścierki, gąbki i deski do krojenia?

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać ceramikę - w tym porcelanę i szkło?

Stare ściereczki i gąbki - co zrobić, gdy się zużyją? Gdzie je wyrzucić?

Chociaż ściereczki są produktami wielokrotnego użytku, w końcu i na nie przychodzi kres. W przypadku gąbek rada jest jedna - trzeba wymieniać je częściej niż rzadziej. Przede wszystkim ze względów higienicznych, bo to właśnie na gąbkach gromadzi się mnóstwo drobnoustrojów i tam świetnie rozwijają się grzyby.

Gdy zatem macie stare ściereczki i gąbki, co zrobić? Wyrzucić do odpowiedniego pojemnika. A tym jest pojemnik na odpady zmieszane, gdyż oba produkty nie nadają się już do powtórnego przetworzenia.  

Gdzie wyrzucać deski do krojenia? 

To jedno z najczęściej, bo praktycznie codziennie, wykorzystywanych akcesoriów kuchennych. Nic dziwnego, że pod wpływem tak częstego użytkowania po prostu się niszczy. Gdy już przyjdzie pora na wymianę - czy wiesz, gdzie wyrzucać deski do krojenia? Wszystko zależy od materiału, z którego jest wykonana.

Deska plastikowa powinna znaleźć się w żółtym pojemniku, w którym zbiera się odpady metalowe i tworzywa sztuczne. Z kolei deska drewniana i ze szkła powinna zostać wyrzucona do odpadów zmieszanych. Zanim więc usuniesz ją z kuchni, zastanów się dobrze, z czego została zrobiona.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 6036

60 min
26
30 min
3
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 231

30 min
5
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3