Ewa_Gotuje

Gdzie wyrzucamy jajka, skorupki jaj?

Ze względu na to, jak często używa się ich w kuchni, chyba każdy powinien wiedzieć, gdzie wyrzucać skorupki jaj i zepsute jajka. Niestety, zasad segregacji odpadów jest tak wiele, że często pojemniki nam się mylą. Dowiedz się, do których koszy powinny trafić te śmieci.

Gdzie wyrzucać jajka i skorupki jaj? | Fot.123RF/Picsel

Jajka to podstawa jadłospisu wielu osób. Doskonale smakują one zarówno solo, jak i w towarzystwie wielu dodatków. Są one źródłem całego wachlarza substancji odżywczych, na przykład witamin i minerałów, a ich dodatkowym atutem jest to, że można serwować je na wiele sposobów, w tym na miękko, twardo oraz w koszulkach. Ze względu na to, że często goszczą one na naszych stołach, nierzadko szukamy w internecie odpowiedzi na pytanie, gdzie wyrzucać skorupki po jajkach, a także co zrobić z zepsutymi egzemplarzami.

Sprawdź także: Jak segregować odpady kuchenne? Tu znajdziesz wszystkie niezbędne informacje

Gdzie wyrzucamy jajka, skorupki jaj?

Według zasad segregacji odpadów skorupka jajka powinna trafić do BIO odpadów, dla których przeznaczono brązowy kontener. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że zepsute jajko to całkowicie inny przypadek i należy umieszczać je w koszu na odpady zmieszane. Warto mieć świadomość, że bioodpady to frakcja służąca do wytwarzania kompostu. To właśnie dlatego nie można wrzucić do nich wszystkich organicznych odpadów.

Trafiają one do zakładów, gdzie poddaje się je procesowi rozdrabniania i działania wysokich temperatur. Dzięki temu procesy rozkładu następują znacznie szybciej. Pozwalają one również na pozbycie się licznych drobnoustrojów. W kolejnym etapie, który trwa od trzech do sześciu tygodni, powstaje tzw. kompost gnilny. Na samym końcu segreguje się go i wysyła do konkretnych odbiorców. Aby można było wytworzyć docelowy surowiec, wsad musi być pozbawiony nabiału, mięsa oraz tłuszczu. 



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133308

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3