Ewa_Gotuje

Fasola na słodko - daj się zaskoczyć

Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart!

Fot. 123RF/Picseli

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi?

Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Ponadto, duża ilość błonnika w naszej diecie sprawia, że szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Błonnik pozwala także na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.

Fasola jest także źródłem białka, dlatego jej spożywanie zaleca się osobom, które z różnych względów nie spożywają białka zwierzęcego. Ponadto, włączając to warzywo do diety zyskujemy cenne źródło witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo fasola zawiera także sporą ilość potasu, wapnia i fosforu, a niektóre jej odmiany są także bogate w kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem) i selen (z czarnym oczkiem)

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Włączając fasolę do diety, większość z nas decyduje się na przygotowanie sycących potrawek lub sałatek. Tymczasem mało kto wie, iż warzywo to idealnie sprawdza się, jako składnik przeróżnych deserów i ciast. Jej smak nie jest wyczuwalny, dlatego w ten sposób przekonacie do zdrowych deserów nawet tych domowników, którzy dotychczas podchodzili do nich sceptycznie.

Jeśli chcecie przygotować słodkości z dodatkiem fasoli, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że efekt pozytywnie was zaskoczy.

 

1. Ciasto kokosowe z białej fasoli

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Przekładaniec z fasoli

Fot. Jamaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Trufle z fasoli

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

 

4. Fasolowe babeczki z posypką

Fot. Renata9 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Brownie z czerwonej fasoli

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Fasolaki

Fot. Luna76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Warstwowe ciasto fasolowe

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Fasolowy sernik

Fot. Roslinnejadlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciasto fasolowe z pianką

Fot. HelaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 190

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29902

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 277

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0