Ewa_Gotuje

Family Food Fight - przepisy z 1 odcinka programu

Jakie zadanie postawili jurorzy przed uczestnikami programu Family Food Fight? Oto przepisy na wyjątkowe potrawy, które mogliście zobaczyć w pierwszym odcinku.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W pierwszym odcinku programu Family Food Fight uczestnicy mieli za zadanie zachwycić jurorów swoim pomysłem na śniadanie.

Aby zagwarantować sobie miejsce w kolejnych etapach, rodziny nie mogły ograniczyć się wyłącznie do tradycyjnej owsianki lub kanapki z serem.

Zawodnicy wzorowo wywiązali się z postawionymi przed nimi zadania, przygotowując najprawdziwsze, śniadaniowe uczty.

Jeśli chciałbyś zaskoczyć swych bliskich takimi przysmakami, koniecznie przetestuj przepisy z programu!

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Ceballo

Racuchy z jabłkami

Składniki:

- 2 kwaśne jabłka
- 1 jajko
- 200ml mleka
- 150g (ok 1 szklanki) mąki pszennej
- 1łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii
- 1łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Do smażenia masło klarowane lub olej kokosowy
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wanilię, cukier i sodę oczyszczoną. Do tego dodajemy mleko i jajko i mieszamy na jednolita masę. Dodajemy jabłka wcześniej obrane i pokrojone w plasterki. Mieszamy. Dodajemy do masy odrobinę wiórków kokosowych. Smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Możemy na koniec posypać cukrem pudrem.

Koktajl Batido de Mango

Składniki:
- mleko kokosowe 400 ml
- pulpa z mango 850 g
- łyżeczka cukru brązowego lub miodu
- sok z limonki do smaku

Przygotowanie:
Mleko kokosowe i pulpę mango wrzucamy do blendera. Dorzucamy kilka kostek lodu i krótko blendujemy, do smaku dodajemy miód i sok z limonki.

Tortilla Cubana

Składniki:
- jajka 5 sztuk
- pół czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- żółty ser tarty 200 g
- papryka czerwona (1/2 sztuki)
- szparagi zielone 5 szt.
- bułka pszenna 2 szt.
- masło do smarowania

Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, mieszamy , dodajemy pokrojone :cebulę, czosnek, szparagi, papryka - mieszamy. Dodajemy sól , pieprz i żółty ser tarty. wg uznania możemy tez dodać jakieś zioła suszone lub suszone pomidory. Mieszamy dokładnie i wylewamy na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy z jednej strony do momentu aż jajko się zetnie , przekręcamy na druga stronę. Smażymy chwilę i podajemy z bułka i masłem.

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Jeleniów

Shakshuka z bułeczkami cebulowymi i oregano

Składniki:
• 100 - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
• 10 g oliwy z oliwek
• Liście kolendry
• 50 g ser mozzarella wiórki
• 400 g krojonych pomidorów, z puszki, z zalewą
• sól, dodatkowa ilość do smaku
• 2 - 3 łyżeczki przypraw (np. kmin rzymski, czosnek granulowany,
• mielone chili, mielona kolendra, mielony pieprz), do smaku
• 4 jajka
• 500 g wody

Przygotowanie:
Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, dodać do patelni z oliwą podsmażyć, Jak cebulka będzie się rumienić dodac pokrojony drobno czosnek, oraz pomidory. Dodać przyprawy. Poddusić lekko na ogniu. Gdy pomidory lekko odparują robimy w sosie otwory do których wbijamy jajko. Przykryć wszystko pokrywką chwilę poddusić jak jako zacznie się ścinać dodać pokrojone czarne oliwki oraz posypać serem mozarella , dusić ponownie. Kiedy jajko zetnie się całkowicie posypać liśćmi kolendry. Podajemy z podpieczonym na chrupko pieczywem z czosnkiem i oliwą

Omlety a'la sushi z avokado z szynką parmeńską

Składniki :
• 4 liście nori
• 2 jajka
• połowa awokado
• 4 plastry szynki parmeńskiej
• Mozzarella w kulce 1 szt.
• szczypior pęczek
• 2 łyżki majonezu
• pieprz i sól do smaku
• ćwiartka cytryny
• papryka wędzona do smaku
• 4 łyżki oleju

Przygotowanie:
Jaja roztrzepujemy, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i oregano. Przygotowujemy spicy majo : do majonezu dodajemy paprykę wędzoną i wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy i odkładamy na obok.
Na lekko rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i wlewamy cienką masę jajeczną, przykrywamy, trzymamy na patelni do momentu ścięcia i przewracamy na drugą stronę.Na macie bambusowej rozkładamy nori, na nori kładziemy połowę omleta, szynkę parmeńską, podłużne kawałki awokado, szczypior i niewielką ilość sera mozarella. Zamykamy całość jak rolki sushi pamiętając aby końcową część liścia nori delikatnie zwilżyć w celu zamknięcia rolki. Gotową rolkę kroimy delikatnie na 8 części i polewamy spicy majo na który dodajemy kroplę z sosu sriracha.

Tatar z łososia

Składniki :
• Łosoś świeży 200 g
• Cebula 1 mała 1 szt.
• Sól ziołowa i pieprz do smaku
• Oliwa z oliwek 3 łyżki
• Cytryna 1 szt.
• 3 kromki pieczywa pszennego

Przygotowanie:
Łososia posiekać drobno, cebulę w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawami. Dokwasić do smaku cytryną. Z pieczywa przygotowujemy grzanki podpiekając je z oliwą i układamy na nich przygotowany tatar.

Pankejki z bitą śmietaną i sosem z białej czekolady

Składniki:

• mąka tortowa 1szklanka
• mleko 3/4 szklanki -180 g
• jogurt naturalny -50g (2łyzki)
• 2 jajka
• soda oczyszczona -płaska łyżeczka
• masło -jedna łyżka ok 15g
• szczypta soli
• łyżka cukru najlepiej drobny
• przed przystąpieniem do wykonania wyjmij jajka ,masło i mleko z lodówki tak aby nabrały temperatury pokojowej

Przygotowanie:
Do miski szkło lub metal wbijamy 2 jajka ,cukier 15g ,szczyptę soli. Wszystko mixujemy na wysokich obrotach mixerem żeby cukier rozpuścił się i w jajkach i powstała jednolita masa puszysta - czas trwania około 10 minut.
W drugiej misce przesiej mąką 180 gram dodaj sodę oczyszczoną płaską łyżeczkę i wymieszaj .
Całość przesypujemy do masy z jajek i cukru. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Wlewamy połączone ze sobą mleko z masłem wcześniej podgrzane i przestudzone.
Wszystkie składniki mieszamy do jednolitej masy rózgą do powstania jednolitej masy ,która ma przypominać budyń -taki z dzieciństwa.
Nagrzewamy patelnię równomiernie -smażymy bez tłuszczu -można w zależności od patelki patelnie przetrzeć ręcznikiem papierowym z odrobiną oleju przed smażeniem ,żeby nie przywierało ale niekoniecznie. Nakładamy na patelnie około do 30ml ciasta -mała kielnia i smażymy około minuty z jednej strony aż się zarumieni i urośnie podczas smażenia,przekladamy na drugą stronę i smażymy drugą stronę nieco krócej . Cały czas obserwując kolor na jedną patelnię (28cm) wchodzą około 3
Pankejki

*Polewa do Pankejków :*
Składaniki:
• 100 g malin
• Śmietana 36%, ew 30% 
• 10 g cukru pudru
• 100 g białej czekolady
• Rękaw do bitej śmietany

Przygotowanie
Maliny zblendować aby zrobiły się płynne, przygotować kąpiel wodną a w międzyczasie rozpocząć ubijać śmietankę z odrobiną soli, ubijać mikserem aż do powstania charakterystycznej dla pitej śmietany konsystencji (przy śmietanie 30% czas jest dłuższy) po uzyskaniu oczekiwanej konsystencji
dodać cukier puder i jeszcze 5 sekund miksować. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Pancake'i polać czekoladą, na nią nanieść maliny a obok na talerzu uformować bitą śmietanę do „taplania pancakeków".

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Krechów

Grzanka z boczkiem, jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym

Składniki :
• graham tostowy (3 kromki)
• 3 plastry boczku wędzonego
• 3 jajka
• ocet spirytusowy do zakwaszenia wody
• tarty chrzan do smaku
• masło 100 g
• mąka pszenna 2-3 łyżki
• mleko krowie 1 szklanka
• sól do smaku

Przygotowanie:
1. Przysmażyć plastry boczku na patelni na „pół chrupko".
2. W opiekaczu zrobić grzanki z wyciętym w środku kołem.
3. W zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulkach.
4. W osobnym garnku robimy zasmażkę z masła i mąki.
5. Dodajemy do tego starty chrzan do smaku.
6. Cały czas gotując na małym ogniu, dolewamy powoli mleko i intensywnie mieszamy, aż osiągniemy konsystencję gęstego sosu, doprawiamy solą.
7. Podanie: „dziurę" w toście wyłożyć plastrem boczku, na to położyć jajko i polać sosem chrzanowym.

Wieloziarniste naleśniki z serem i domowym dżemem

Składniki :
Na naleśniki:
• 250 ml pełnotłustego mleka krowiego
• 2 jajka
• mąka pszenna - 1 szklanka
• otręby pszenne - 2 łyżki
• nasiona po 2 łyżki:
• sezam,
• chia,
• słonecznik,
• siemię lniane
Do masy serowej:
• pełnotłusty twaróg (krajanka) 250 g
• cukier 0,5 szklanki
• laska wanilii / cukier wanilinowy
• kurkuma
• powidła śliwkowe

Przygotowanie:
1. Do mleka dodać jajka, nasiona i pół szklanki mąki - wyrobić mikserem na masę o konsystencji gęstej śmietany (ewentualnie dodawać więcej mąki).
2. Zostawić ciasto do odpoczynku na ok. 20 minut.
3. W malakserze z zmielić twaróg z cukrem, wanilią, kurkumą, ewentualnie dodać odrobinę mleka dla uzyskania kremowej konsystencji.
4. Usmażyć naleśniki na teflonowej patelni.
5. Podanie: na talerzu składać ćwiartki naleśników z serem lub powidłami.

Jajecznica z dodatkiem mleka na wątróbce drobiowej i kiełbasie

Składniki :
• 2 wątróbki kacze
• 1 kiełbasa wędzona
• 2 zwyczajne cebule średniej wielkości
• 5 jajek
• 200 ml mleka krowiego
• 2-3 łyżki mąki pszennej
• graham tostowy 3 kromki
• pieprz, sól

Przygotowanie:
1. Na patelni przysmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
2. Dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę.
3. Dodać wątróbkę pokrojoną w paski - wszystko wysmażyć.
4. Do miski wlać mleko, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.
5. Do mleka dodać jajka, posolić, popieprzyć i wylać na patelnię, następnie delikatnie mieszać do czasu ścięcia się jajek.
6. Podanie: nałożyć jajecznicę, obok położyć grzankę.

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Szatanów

Jajeczko na chmurce

Składniki :
• Bób najlepiej młody „baby" 200 gram
• Koperek pęczek
• Kurkuma w proszku
• Czosnek 2 ząbki
• Masło kilka łyżeczek
• Płatki chili szczypta
• Jajka x 2
• Cytryna 1 szt.

Przygotowanie:
Bób młody obieramy ze skórki podsmażamy na delikatnie na masełku dodajemy koperek kurkumę ząbki czosnku lekko dusimy. W foremce usmażymy jajko na chmurce - mikserem ubijamy białka wykładamy do foremki dodajemy żółtko i następnie wykładamy białkami u góry następnie robimy sos chillii masło dosypujemy płatków chilli Wszystko podajemy razem na talerzu.

Męski omlet

Składniki :
• Extra virgin oliwa do smażenia
• Ziemniaki średnie około 4 sztuk żółciutkie takie nie rozpadające się bardziej sałatkowe niż do pure.
• Cebula 2 duże białe.
• 5 jajek dobrych gatunkowo
• Papryka w proszku czerwona słodka 2 łyżeczki
• Szafran lub kurkuma kapkę.
• Boczek surowy w plastrach kilka sztuk

Przygotowanie:
W cieniutkie paski kroimy około 4 ziemniaków twardych cieniutkie paski kroimy około 2 cebul. na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i karmlizujemy ją lekko następnie dodajemy pokrojone ziemniaki posypujemy papryką w proszku do koloru dodajemy troszkę szafranu. Kiedy już ziemniaki oraz cebula zmiękną wlewamy do miseczki w której poprzednio było 5 jajek masa chwilę odpoczywa następnie wlewamy napalenie i formujemy kształt omletu. Z boczku robimy chipsy od suchej patelni

Fit śniadanko Bożenki

Składniki :
• Płatki owsiane 400 g
• Owoce leśne (borówki, truskawki, maliny)
• Tapioka perły 400 g
• Jogurt grecki/ naturalny 200 g
• Mleko 1 l
• Cukier 2 łyżki
• Sos malinowy nasz własny ( maliny gotowane z cukrem )
• Cukier waniliowy 1

Przygotowanie:
Płatki owsiane pod prażymy na suchej patelni. Tapiokę gotujemy wg przepisu 15 minut cały czas mieszając z mlekiem i cukrem. Następnie wykładamy warstwami tapiokę płatki owoce polewamy sosem malinowym jogurtem greckim.

Pasta w stylu Perskim

Składniki :
• 100 gram łuskanych pistacji
• Oliva extra virgin 3 łyżki
• 300 gram sera feta
• Garść koperku
• 2 Garści liści kolendry
• Ząbek czosnku
• Jedna papryczka chilli czerwona (średnia moc)
• Jogurt grecki/ naturalny 3 łyżki
• Jedna cytryna
• Mąka 650 około 150 g
• Sól pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pistacje w blenderze rozdrabniamy dodajemy czosnek, dolewamy oliwy z oliwek około 3, 4 łyżeczek dodajemy ser feta, dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego oraz sok z połowy cytryny papryczkę chilli i znowu Wszystko razem blendujemy. dodajemy dużą garść kopru oraz 2 garści kolendry blendujemy aż powstanie masa. Robimy podpłomyki 150 g mąki plus woda plus sól wyrabiamy ciasto następnie smażymy na suchej patelni cienkie plastry które uprzednio rozwałkowaliśmy.
Opcjonalnie podajemy z bagietką, ciemnym pieczywem lub pitą

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Bazarników

Sałata z sosem sezmowo-miodowo-musztardowym

Składniki:
• Sałata frisse cieta
• Orzechy włoskie garść
• Pomidory koktajlowe garść
• Sos:
• Olej z prażonego sezamu 2 łyżki
• Miód wielokwiatowy 1 łyżka
• Musztarda dijon 1 łyżka
• Sok z ½ cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos mieszamy razem, polewamy sałatę, dodajemy orzechy i pomidory.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 94

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29819

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 201

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0