Grill - temat specjalny

Fakty i mity na temat bakalii

Praktycznie na każdym kroku spotykamy się informacjami na temat zdrowego żywienia. Wiele pojawiających się opinii o doborze odpowiedniej diety czy wpływie danych produktów na nasz organizm jest jednak sprzecznych bądź nieprawdziwych. Dlatego warto tę wiedzę uporządkować i zweryfikować. Poznaj fakty i mity o bakaliach i suszonych owocach, które powinny być nieodłącznym elementem codziennego żywienia.

Fot. 123RF

Świeże owoce są zdrowsze od suszonych - MIT

Suszone owoce nie ustępują świeżym pod względem zawartości witamin i minerałów. Przykładowo w 100 g suszonych moreli znajduje się ponad 1000 µm witaminy A, co stanowi 135% Referencyjnej Wartości Spożycia na dobę. Oprócz witaminy A, która m.in. pomaga zachować zdrową skórę i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, suszone morele bogate są witaminę E, potas, miedź i żelazo. Ten ostatni pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz odgrywa istotną rolę w procesie podziału komórek.
Będąc na diecie najlepiej zrezygnować z bakalii - MIT

Wręcz odwrotnie! Dobrze jest wprowadzić je do swojej diety! Są one bowiem niezbędnym i naturalnym źródłem licznych witamin i minerałów. Wybierając bakalie należy zwrócić uwagę na ich jakość. Najlepsze suszone owoce to te całe, duże i owalne, pełne miąższu i naturalnych soków. Bakalie Bakalland to dawka naturalnej energii dostępnej przez cały rok!
Orzechy najlepiej przechowywać w lodówce - FAKT

Aby orzechy, podobnie jak migdały, na długo zachowały świeżość i cenne składniki odżywcze, należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu. Dzięki temu możemy się nimi cieszyć przez długi czas.
Rodzynki najlepszym przysmakiem dla sportowców i studentów - FAKT

Zdecydowanie prawda, a wszystko dzięki zawartym w rodzynkach minerałom. Są one źródłem witaminy B6, potasu, miedzi i manganu. Ten ostatni pierwiastek przyczynia się do utrzymania zdrowego układu kostnego, pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanki łącznej oraz wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Podobne właściwości ma zawarta w rodzynkach witamina B6, która dodatkowo zmniejsza uczucie zmęczenia oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu odporności organizmu. Naturalna dawka energii dla każdego.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 4810

30 min
10
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1