Etykieta biznes lunchu

Biznes lunch to spotkanie w restauracji, na którym załatwiamy interesy. By wszystko poszło po naszej myśli musimy poznać etykietę takiego spotkania. Jak się zachować?

Fot. 123RF/Picsel

Biznes lunch to okazja do zacieśnienia relacji z naszym partnerem i pozostawienia po sobie jak najlepszego wrażenia.


Po pierwsze pamiętajmy, że idziemy na lunch. Jest to posiłek spożywany między 12 a 14, który ma ożywić, odświeżyć i dodać sił. Unikamy potraw ciężkich i tuczących - nie możemy doprowadzić do przejedzenia się. Wybieramy potrawy bogate w białko i węglowodany - czyli przede wszystkim chude mięso, ryby, warzywa i produkty zbożowe. Taki dobór potraw pomoże utrzymać naszą wydajność na wysokim poziomie do późnego popołudnia.

 

Na biznes lunch składają się drobne przekąski - sery, deska wędlin, włoskie antipasti, lekkie zupy, dania mięsne oraz rybne. Czasami zaczynamy takie spotkanie od koktajlu. Biznesowy świat ulega kulinarnym modom, stąd spora popularność sushi barów. To gdzie wybierzemy się na biznes lunch zależy przede wszystkim od gustów osoby, którą zapraszamy.


Dobrze jest wiedzieć, w jakiej kuchni gustuje nasz klient. Warto także  wiedzieć, czego nasz klient nie jada. Jeśli umawiamy się na biznes lunch z  osobą, której nie znamy, to powinniśmy, w miarę możliwości, podpytać o to  jego współpracowników. Jeśli znamy naszego partnera - to w dobrym tonie  jest  znać jego upodobania.

 

Całą etykietę spotkania biznesowego wyznacza szacunek gospodarza do gościa  oraz gościa do gospodarza. Czego nie robić - by nikt nie poczuł się urażony? Przede wszystkim, siadając do stolika nie kładziemy na niego teczek, torebek,  okularów, kluczyków od samochodu czy papierosów. Na stoliku powinny znaleźć się jedynie rzeczy ustawione przez obsługę. Dopuszczalne jest położenie na stoliku laptopa, ale tylko, jeżeli umówiliśmy się wcześniej, że będzie on nam potrzebny, np. do pokazania prezentacji.


Telefony są zabronione. Zapomnijmy o rozmowach przy gościu, odbieraniu sms-ów, sprawdzaniu poczty. Telefon ma być wyłączony - także wibracja - i schowany w kieszeni marynarki - nie kładziemy go na stole! Jeśli czekamy na ważną wiadomość - wyjdźmy w odpowiednim momencie do łazienki i załatwmy swoje sprawy, zamiast przepraszać, że musimy odebrać podczas spotkania.


Co zrobić z serwetami ułożonymi na talerzach? Układamy je na kolanach, nie wciskamy za kołnierz. Ułożenie serwet wyznacza początek konwersacji, wcześniej nie zaczynamy rozmowy. Serwetą dyskretnie wycieramy usta, zarówno przed jak i po sięgnięciu po szklankę z napojem, a także podczas jedzenia.


Sztućcami posługujemy się elegancko. Jeśli jemy zupę, delikatnie sączymy ją z łyżki nie siorbiąc, ani nie wkładając jej w całości do ust. Nie dzwonimy sztućcami o talerz, nie odkładamy ich na stół, a na talerz. Rozłożone równolegle oznaczają przerwę w posiłku, skrzyżowane - prośbę o niezabieranie pustego talerza, a równoległe złożenie tak, by wskazywały godzinę piątą - zakończenie posiłku. Podczas posiłku dbamy o naszego gościa. Podajemy przyprawy, sól i pieprz, pilnujemy by w jego szklance była woda lub inny napój. Przyzywamy kelnera do stolika, gdy klient tego potrzebuje.


O czym rozmawiamy podczas biznes lunchu? O interesach? Owszem, ale nie mogą one zdominować rozmowy. Tak naprawdę powinniśmy się nastawić na small-talk - inteligentne przechodzenie z tematu w temat, tak aby oczarować rozmówcę erudycją, wiedzą o świecie i błyskotliwością. Unikamy tematów kontrowersyjnych oraz osobistych. Odpadają debaty polityczno-obyczajowe, religijne oraz pytania o rodzinę.


Warto za to porozmawiać o pasjach i zainteresowaniach. Idealnie jeśli znajdziemy wspólny temat, jeśli nie - słuchamy z uwagą i zadajemy zasadne pytania pozwalając naszemu rozmówcy rozwinąć skrzydła. Zdradzamy subtelny entuzjazm, optymizm, podtrzymujemy konwersację i dbamy o to, by wypaść naturalnie. A biznes? Jeśli dobrze się nam rozmawiało, to powinniśmy pomyślnie załatwić wszystko podczas kawy i deseru.


Kto płaci? Ten, kto zaprasza. Pamiętajmy, że biznes nie zna płci i niedopuszczalne jest oferowanie pokrycia rachunku za kobietę. Równie niedopuszczalne są spory o to, kto chce zapłacić. By uniknąć takich sytuacji - umawiamy się wcześniej z obsługą, że chcemy dyskretnie uiścić należność. Nie płacimy przy stoliku. W odpowiedniej chwili przepraszamy i wstajemy uregulować należność oraz ewentualnie odebrać fakturę. Jeśli przyjmujemy gościa w znanej nam restauracji, możemy wcześniej przekazać kartę kredytową kelnerowi lub porozumieć się z nim indywidulanie.


Jeśli zdarzy nam się zapomnieć, o którejś z zasad - nie panikujmy. Zachowujmy się naturalnie, bo uważny rozmówca wyczuje fałsz i pamiętajmy, że nadrzędną zasadą jest szacunek do partnera. A szacunek potrafi najlepiej procentować!

 

Kulinarne przewodniki, czyli czego spróbować w Hiszpanii, Włoszech, Grecji. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1