Ekskluzywny Maius

Czy Uniwersytet może produkować wino? Od kilkuset lat najstarsze na świecie uniwersytety posiadają swoje winnice, a co roku ich przedstawiciele spotykają się i porównują swoje wyroby. Do tego - nie ma co ukrywać ekskluzywnego grona - dołączyła najstarsza polska uczelnia - Uniwersytet Jagielloński, który zorganizował konkurs na nazwę uniwersyteckiego wina. Dziś nastąpiło jego rozstrzygnięcie i oficjalna premiera wina Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Na konkurs nadesłano 163 propozycje z których 11 spełniło regulaminowe wymagania. Decyzją jury wygrała nazwa "Maius" nadesłana przez dwie osoby: Dariusza Rybaka (godło ADALB) i Ewę Nowakowską (godło TEIDE). Nagrodę otrzymał (po losowaniu) Dariusz Rybak, a Ewa Nowakowska - wyróżnienie.

INTERIA.PL


Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego znajduje się w Łazach koło Bochni. Tamże będzie również produkowane wino ze specjalnych szczepów winogron. Według Katarzyny Pilitowskiej - rzeczniczki prasowej Uniwersytetu Jagiellońskiego - co roku będzie co najmniej 5 tys. litrów wina. Większość zostanie wykorzystana podczas oficjalnych uroczystościach organizowanych przez UJ, jako prezenty dla znamienitych gości, a reszta stanie się zapewne przedmiotem pożądania smakoszy i kolekcjonerów wina.
Profesor Musioł powołał również Kapitułę Wina w skład której weszli znamienici znawcy i eksperci wina.

INTERIA.PL

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1