Grill - temat specjalny

Dzieci krzywią się na jego widok. Kożuch na mleku - dlaczego się robi i jak go uniknąć?

Dlaczego na mleku tworzy się kożuch? Dorośli mogą zapytać z ciekawością, a dzieci - z nieukrywanym obrzydzeniem. Większość ludzi na myśl o połknięciu kożucha wzdryga się i wraca myślami do młodości. Jeśli też uważasz go za koszmar minionych lat, dowiedz się, jak go uniknąć.

Dlaczego na mleku tworzy się kożuch? | Fot.123RF/Picsel // Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści:

Na wizję połknięcia kożucha mlecznego wiele osób, nawet dorosłych, wzdryga się. Niemiłe wspomnienie z młodości, gdy rodzice kazali go jeść, od razu wraca do głowy. Dlaczego na mleku tworzy się kożuch? I jak go uniknąć, aby później nie ściągać go łyżeczką?

Sprawdź także: Wybrano najbardziej toksyczną roślinę. Na podium znalazł się sezonowy ulubieniec Polaków

Kożuch na mleku - koszmar z dzieciństwa

Mleko krowie to jeden z podstawowych produktów spożywczych, które piją małe dzieci. Zawiera wiele witamin (w tym A, C, D, E i te z grupy B) oraz minerałów (m.in. fosfor, potas, magnez, sód), jednak najmłodszym poleca się je głównie ze względu na dużą dawkę wapnia. 100 ml mleka dostarczy 100-140 mg tego pierwiastka. Dzięki bogatym wartościom odżywczym ich układ kostno-stawowy oraz mięśniowy się rozwijają, a cały organizm może prawidłowo dojrzewać.

Problem tylko w tym, że w dzieciństwie mało kto przepada za tym zdrowym napojem. Wszystko z powodu kożucha na mleku, który nie tylko nieestetycznie wygląda, ale ma również nieprzyjemną dla pociech konsystencję. Pamiętasz jeszcze zupę mleczną z makaronem, którą często podawano w PRL-u i późniejszych czasach? A może po prostu - jak w latach 90. - rodzice zasypywali mleko płatkami śniadaniowymi? Niezależnie od tego, czy kożuch pojawiał się na zjadliwym, czy niezjadliwym posiłku, sam wywoływał gęsią skórkę. Zresztą do dziś, dorośli często go wyławiają.

Dlaczego na mleku tworzy się kożuch?

Zastanawiałeś się kiedyś, czym jest kożuch na mleku i jak powstaje? Ma to bezpośredni związek ze składem tego produktu spożywczego oraz jego podgrzewaniem. Mleko składa się w części ze związków nierozpuszczalnych w wodzie. Kożuch to głównie cząstki tłuszczów otoczone warstwą białek. Pod wpływem ciepła i rosnącej temperatury białka ścinają się i unoszą na wodzie. To właśnie specyfika składu kożucha powoduje, że zbiera się on na powierzchni płynu (na wodzie). Co więcej, to kożuch jest odpowiedzialny też za kipienie mleka w garnku.

Jak uniknąć kożucha na mleku?

Mleko bez kożucha to marzenie każdego, kto w dzieciństwie miał problem z przełknięciem nieapetycznej błonki. Choć, będąc małym, można było prosić rodziców o wyłowienie nieprzyjemnej warstwy, tak w dorosłym życiu lepiej nauczyć się po prostu dobrych nawyków kulinarnych.

Jak uniknąć kożucha na mleku?

  • Gotuj je na średnim ogniu - zarówno zbyt niski, jak i zbyt wysoki płomień przyspieszy tworzenie się kożucha,
  • często mieszaj - płyn, który się gotuje, powinien być mieszany łyżką. Nawet gdy trafi już do kubka lub miski, lepiej od czasu do czasu go przemieszać,
  • możesz spienić wierzch mleka - aby kożuch się nie utworzył, możesz spienić górną warstwę mleka,
  • dodaj kostkę lodu - gdy mleko zacznie się gotować, wrzuć kostkę lodu. To pomoże uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki, jaką jest kożuch.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Ustalono, o jakiej porze należy jeść śniadanie. Godzina kluczowa dla serca »

Tańsze niż specyfiki z apteki. Poznaj trzy najzdrowsze oleje do picia »

Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 1023

15 min
14
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 809

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1