Ewa_Gotuje

Dobre strony "niezdrowych" produktów

Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe.

Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za niezdrowe, mają swoje zalety, które mogą przeważyć nad wadami. Oto kilka produktów, które możecie z powrotem włączyć do swojej diety:


1. Popcorn

Ta prosta w przygotowaniu przekąska, która nieodzownie kojarzy się z kinowymi seansami, bardzo często wskazywana jest jako źródło pustych kalorii. Dzieje się tak głównie ze względu na to, co dodajemy do popcornu - masło oraz karmel. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z faktu, iż prażona kukurydza może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Badacze udowodnili, że ta przekąska zawiera więcej antyoksydantów niż zalecana dzienna porcja owoców i warzyw. Dodatkowo zawiera również fosfor i żelazo. Jeśli przygotujemy ją bez zbędnego dodatku soli, cukru i tłuszczu, nieduża porcja będzie miała zaledwie 60 kcal. Takim popcornem możemy cieszyć się bez zbędnych wyrzutów sumienia.


Zobacz też: Czego nie wiesz o kukurydzy?

Od najmłodszych lat wmawiano nam, iż czekolada to jedynie przyczyna próchnicy i otyłości. Zapominano jednak, że w tych słodkich tabliczkach kryje się również sporo pozytywnych właściwości, które doceniano już tysiące lat temu. Czekolada dobrej jakości, zwłaszcza ta gorzka, z dużą zawartością kakao, jest źródłem wielu witamin z grupy B, A i E, a zawarty w niej tłuszcz roślinny pomaga zwalczać zły cholesterol. Dodatkowo, zawarta w niej teobromina stymuluje pracę nerek i układu nerwowego. Przed czekoladą nie powinny się wzbraniać nawet osoby intensywnie trenujące, gdyż zawarte w niej składniki ułatwiają regenerację organizmu po wysiłku.


Zobacz też: Cudowne właściwości czekolady

Któż z nas nie usłyszał kiedyś historii o zagrożeniach związanych z żuciem gumy? Jednak, jak wskazują najnowsze doniesienia, powinniśmy po nią sięgać, zwłaszcza jeśli chcemy poprawić koncentrację i usprawnić pracę naszego mózgu. Co więcej, żucie gumy może ułatwić odchudzanie, ponieważ w ten sposób zmuszamy organizm do produkcji insuliny, zmniejszając ochotę na słodycze. Ponadto producenci gum zapewniają, że ich produkty usprawniają trawienie oraz pozwalają dbać o higienę jamy ustnej.


Zobacz też: Fakty i mity o gumie do żucia

Pierwsza rzecz o jakiej powinniśmy zapomnieć, przechodząc na dietę? Odpowiedź najczęściej brzmi „ciasta". Jak się okazuje wcale nie musi tak być. Najnowsze doniesienia naukowców powinny choć trochę uspokoić wszystkich wielbicieli słodkości. Przeprowadzone przez nich badania wskazują, że ciasto nie szkodzi naszej sylwetce, o ile zjadamy je.. na śniadanie. To właśnie o tej porze nasz metabolizm działa najsprawniej, a spożyte wówczas kalorie są spalane przez cały dzień.


Zobacz też: 10 przepisów na zdrowe ciasta

To kolejna pozycja, która bardzo często znika z jadłospisu osób odchudzających się. Wcale nie musi tak być, bo odpowiednio przygotowany makaron nie musi tuczyć. Jeśli chcemy przygotować zdrowe danie, powinniśmy wybrać makaron z pszenicy durum, który ugotujemy al dente. To właśnie rozgotowany makaron jest najbardziej tuczący. Jeśli wybierzemy do niego zdrowe dodatki - pełne witamin, błonnika i innych składników odżywczych, nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny za taki posiłek.


Podyskutuj na forum: Jak zapobiec sklejaniu się makaronu?

Ten napój ma złą reputację, jednak zupełnie niesłusznie. Picie naturalnej kawy parzonej, może przynieść nam zdecydowanie więcej korzyści niż strat. W porannej filiżance ulubionego napoju znajdziecie bardzo dużo cennych antyoksydantów. Udowodniono, że picie kawy obniża ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, cukrzycę i Parkinsona oraz chroni nasze serce i nerki. Dodatkowo wspomaga naszą dietę, pobudzając metabolizm i hamując łaknienie. Uważać powinniśmy jedynie na kawę rozpuszczalną, gdyż ta nie wpływa już tak pozytywnie na nasze zdrowie.


Zobacz też: Gorzka prawda o kawie rozpuszczalnej

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 13

30 min
1
30 min
1
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 55

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2