Ewa_Gotuje

Dlaczego w babce robi się zakalec? Zastosuj ten trik, wyjdzie puszysta i bez zakalca

Babka to jedno z tych ciast, bez którego trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Można przygotować ją na wiele sposobów, świetnie smakuje w wersji cytrynowej, marmurkowej z dodatkiem kakao, czy drożdżowej z rodzynkami i skórką pomarańczową. Niestety nawet najlepszym gospodyniom czasem zdarzają się kulinarne wpadki, takie jak zakalec. Podpowiemy ci, co zrobić, aby tego uniknąć. Sprawdź, jak zrobić idealną babkę na Wielkanoc.

Dlaczego w babce robi się zakalec? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Idealna babka wielkanocna powinna być lekka, puszysta i delikatna. Niestety, nawet mały błąd może skutkować zrujnowaniem tego pysznego wypieku. Wówczas po rozkrojeniu babki możesz znaleźć niedopieczoną warstwę ciasta w postaci zakalca. Taką babkę trudno już uratować, w szczególności, jeśli zamierzałeś postawić ją na świątecznym stole. W poniższym artykule odpowiemy ci na pytanie, dlaczego w babce robi się zakalec? Przedstawimy także przepis na puszystą babkę na Wielkanoc. 

Sprawdź także: Co podać na wielkanocne śniadanie? Tradycja spotka się z nowoczesnością

Dlaczego w babce robi się zakalec?

Powodów powstawania zakalca może być kilka. Aby go uniknąć, należy przestrzegać pewnych zasad. Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, wyjmij składniki z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Chodzi tu przede wszystkim o jajka, olej, masło lub margarynę, w zależności od tego, na jakim tłuszczu chcesz przygotować wypiek. Warto także trzymać się proporcji i kolejności czynności zawartych w przepisie. Niestety eksperymenty w postaci zamiany mąki pszennej na tę bez glutenu, mogą poskutkować zakalcem. Użyj odpowiedniej ilości proszku do pieczenia, sody, czy drożdży, to one sprawiają, że ciasto wychodzi ładnie wyrośnięte. Uważaj jednak, aby nie przesadzić w drugą stronę, zbyt duża ilość spulchniaczy może negatywnie odbić się na smaku. Aby ciasto było pulchne, warto także przesiać mąkę przez sitko. 

Lubisz, aby twoja babka była pełna słodkich bakalii? Uważaj! Może wyjść ci zakalec. Zbytnie obciążenie ciasta suszonymi owocami, może sprawić, że nie wyrośnie. Podobnie rzecz ma się w przypadku ciast z owocami lub budyniowymi kremami, jeśli są one zbyt mokre, może pojawić się zakalec.

Ważna jest także temperatura pieczenia, nie powinna być ona zbyt wysoka, zazwyczaj występuje ustawienie 170 stopni. W niektórych przepisach zaleca się zmniejszenie temperatury w połowie pieczenia o kilkanaście stopni. W czasie pieczenia powstrzymaj się od zaglądania i uchylania drzwiczek piekarnika, zmiany temperatury mogą negatywnie wpłynąć na wyrastanie ciasta. Babka wielkanocna zazwyczaj piecze się przez około 40 minut. Wiele zależy jednak od naszego piekarnika, dlatego, kiedy czas pieczenia będzie zbliżał się do końca, koniecznie zrób test patyczka. Zanurz go w cieście, jeśli będzie suchy, możesz wyłączyć grzanie. Dodatkowo po upieczeniu ciasta, warto pozostawić je w wyłączonym piekarniku, uchylając delikatne drzwiczki, aby powoli mogło wystygnąć.

Czy ciasto z zakalcem nadaje się do jedzenia? Teoretycznie tak, jednak nieupieczona mąka może być ciężkostrawna, powodując problemy żołądkowe. 

Jak zrobić idealną babkę na Wielkanoc – puszysta i bez zakalca

Przepisów na babkę wielkanocną jest wiele, poniżej przedstawimy ci pomysł na puszystą waniliową babkę wielkanocną bez mąki. Trzymaj się tych proporcji, a z pewnością nie wyjdzie ci zakalec.

Składniki

  • 4 jajka,
  • 4 budynie bez cukru o smaku waniliowym lub śmietankowym,
  • 250 g cukru,
  • 125 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli aromatu waniliowego, 
  • szczypta soli.

Do podania: 

  • cukier puder. 

Do miski wbij jajka, następnie wsyp cukier oraz szczyptę soli, całość ubij na gładką, puszystą masę. Następnie wlej olej, wsyp budynie, dodaj aromat waniliowy (świetnie sprawdzą się także świeże ziarenka wanilii) oraz proszek do pieczenia. Składniki połącz za pomocą miksera, tak aby ciasto nie miało żadnych grudek. Formę do babki (24 cm średnicy) posmaruj tłuszczem, a następnie przelej masę. Do nagrzanego piekarnika wstaw ciasto, piecz je w 170 stopniach przez około 40 minut do suchego patyczka. Kiedy babka przestygnie, oprósz ją obficie cukrem pudrem. 

Szukasz kulinarnych inspiracji? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na babki wielkanocne. 

1. Babka wielkanocna

 Babka wielkanocna Zobacz przepis

Babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Babka wielkanocna

 Babka wielkanocna Zobacz przepis

Babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Babka wielkanocna

 Babka wielkanocna Zobacz przepis

Babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Łatwa babka wielkanocna

 Łatwa babka wielkanocna Zobacz przepis

Łatwa babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kawowa babka wielkanocna

 Kawowa babka wielkanocna Zobacz przepis

Kawowa babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kolorowa babka wielkanocna

 Kolorowa babka wielkanocna Zobacz przepis

Kolorowa babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

 Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami Zobacz przepis

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Babka wielkanocna trio

 Babka wielkanocna trio Zobacz przepis

Babka wielkanocna trio / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Cytrynowa babka wielkanocna

 Cytrynowa babka wielkanocna Zobacz przepis

Cytrynowa babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Wielkanocna babka herbaciana

 Wielkanocna babka herbaciana Zobacz przepis

Wielkanocna babka herbaciana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »

Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 123

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29862

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 233

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0