Ewa_Gotuje

Dlaczego lepiej jest przygotować przetwory samodzielnie?

Rezygnując z zakupu gotowych dżemów i konfitur na rzecz domowej roboty przetworów, zyskujemy nie tylko gwarancję świeżości i doboru najlepszej jakości owoców. Z samodzielnym przygotowaniem zapasów na jesień i zimę wiąże się szereg innych, często mniej oczywistych zalet.

Odrobina wysiłku włożona w przygotowanie apetycznych słoików zwróci się z nawiązką! Oto kilka niekwestionowanych zalet własnoręcznego przygotowania przetworów.

DIY, czyli wiesz, co jesz

Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niewiele z nas jednak zdaje sobie sprawę z tego, że te małe, urocze słoiczki, często opatrzone hasłami w stylu „jak u mamy" lub „z domowej spiżarni" są nafaszerowane barwnikami, aromatami i sztucznymi środkami konserwującymi.

Samodzielne przygotowanie zapasów stwarza możliwość kontroli jakości, poczynając od wyboru owoców (np. ekologicznych, z własnej działki) aż do ostatecznego procesu pasteryzacji. Otwierając słoik po kilku miesiącach pobytu w spiżarce dokładnie wiemy, co znajduje się w środku. Ponadto, smaku własnoręcznie przyrządzonych dżemów nie da się porównać z żadnym, nawet najlepiej zakonserwowanym, „sklepowym" produktem.

Sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa

Dziś życie biegnie zdecydowanie szybciej niż jeszcze kilkanaście lat temu. Wszystkim brakuje czasu i sił nawet na pielęgnowanie więzów rodzinnych. Coraz rzadziej spotykamy się przy stole, a komfort samodzielnego gotowania przypada w udziale nielicznym.

Sięgamy po najprostsze rozwiązania, płacąc za to słone pieniądze. Oprócz kasy tracimy przede wszystkim okazję do tworzenia wspomnień. Bo któż z nas, z łezką w oku, nie wspomina spontanicznych odwiedzin u babci czy mamy, gdy te w skupieniu i z niewymuszonym entuzjazmem pochylały się nad wielkimi garami i wekami, misternie zalewając rozgrzane słoiki owocową breją?

Na produkcji zapasów spędzały czasami wiele dni, by zdążyć przed końcem sezonu na truskawki, borówki czy jeżyny i zapełnić spiżarkę aż po sufit. Zwykle tradycja i sekrety przygotowania przetworów są przekazywane z pokolenia na pokolenie (wtajemniczeni bardzo niechętnie dzielą się tą poufną wiedzą), dlatego warto pielęgnować zwyczaje i podtrzymywać pyszne obyczaje.

20 przepisów na wyjątkowe przetwory

Zdrowo, pysznie i... tanio!

Samodzielne przygotowanie zapasów na jesień i zimę to duża oszczędność pieniędzy. W pełni sezonu truskawki, gruszki, śliwki, jabłka nawet nie zebrane z własnego sadu, a kupione na targu są śmiesznie tanie i można z nich przygotować naprawdę spory rezerwuar. Trzeba jednak pamiętać, by nie przegapić momentu, w którym owoce i warzywa są odpowiednio dojrzałe, soczyste i jędrne, słowem - gotowe do leżakowania w słoikach.

Na przeciwległym biegunie znajdują się wszystkie masowo przygotowywane dżemy w kosmicznych cenach (nawet 10 zł za słoiczek!) na półkach w sklepach i hipermarketach. Oprócz owocowych przysmaków, dużą role w kulinarnym aspekcie życia rodziny odegrają również marynowane warzywa i sałatki z nich przyrządzone. Będą świetnym dodatkiem do klasycznego obiadu lub bardziej wytrawnych dań.

Mamy również słowo zachęty dla kulinarnych sceptyków - widok ustawionych w rzędzie słoików, pełnych pysznych i zdrowych przetworów, a także aromat świeżych owoców i codzienna dawka witamin podczas długich, zimowych wieczorów wynagrodzi wszelkie trudy, związane z przygotowaniem prowiantu. Satysfakcja gwarantowana!

Jeden słoik - masa zalet

Wiemy już, że samodzielnie zrobione przetwory są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze. Nie zawierają szkodliwych substancji, więc z powodzeniem możemy nimi częstować nawet małe dzieci, które wprost za słodkimi dżemami przepadają! Oszczędzamy również pieniądze, wiedząc, że nie kupujemy kota w worku. Własnoręczne owocowe rarytasy możemy również komponować według własnego „widzimisię" - wybierając ulubione owoce, dodając aromatyczne przyprawy, przygotowując wersję „fit" z mniejszym dodatkiem cukru.

Ponadto, stylowy słoiczek dżemu, marmolady, konfitury lub nalewki domowej roboty może być doskonałym pomysłem na prezent czy drobny upominek. Wystarczy poszukać inspiracji (a jest ich naprawdę sporo!), czym gustownie i uroczo ozdobić taki mały prezencik i wręczyć wybranej osobie. Gwarantujemy, że to doskonały i niepowtarzalny drobiazg, który zachwyci absolutnie każdego.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 215

30 min
5
15 min
6
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 113

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3