Ewa_Gotuje

Dieta biurowa, czyli co jeść w pracy?

W dzisiejszych czasach, znaczną część naszego dnia spędzamy przed komputerem, a liczba Polaków pracujących za biurkiem stale wzrasta. Niestety, siedzący tryb życia nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Wielu groźnych konsekwencji takiego stanu rzeczy możemy uniknąć, stosując się do kilku prostych porad.

Fot. 123RF/Picsel

Pracując przy komputerze, siedzimy przez co najmniej 8 godzin dziennie. Często też zdarza się, że po powrocie z pracy ponownie zasiadamy przed monitorem lub relaksujemy się na wygodnej kanapie.

Nie każdy z nas znajduje czas i energię na regularne ćwiczenia, za to w ciągu dnia, między wysyłaniem kolejnych maili, podjadamy niezdrowe przekąski pełne pustych kalorii.

Czasem też zupełnie zapominamy o jakimkolwiek posiłku, co nadrabiamy w domu, jedząc obfite posiłki tuż przed snem.

Taki tryb życia bardzo szybko odbija się na naszej sylwetce. Jeśli dodamy do tego jeszcze stres w jakim żyjemy oraz nieustanny pośpiech i nerwy, będziemy mieli prostą receptę na dodatkowe kilogramy. Co gorsza, zła dieta wpływa negatywnie nie tylko na nasze ciało, ale i psychikę - stajemy się rozdrażnieni i coraz trudniej jest nam się skoncentrować. Na szczęście, aby się przed tym uchronić, nie musimy porzucać pracy. Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad.

Zerknij na zegarek

Najważnieszą z nich jest regularne jedzenie. Zapominanie o posiłkach to jeden z naszych najcięższych grzechów żywieniowych. Nie od dziś wiadomo, że głodówki wcale nie są skuteczną metodą na pozbycię się zbędnych kilogramów, a jedyne co mogą nam zagwarantować, to efekt jojo.

Pamiętajmy o tym, że spożywanie śniadań jest niezwykle istotne dla naszego organizmu, a pozostałe posiłki są nie mniej ważne. Zgodnie z zaleceniami dietetyków powinniśmy jeść o stałych porach, co najmniej pięć razy dziennie. W naszym jadłospisie na stałe powinny zagościć chude mięsa i nabiał oraz duża ilość zielonych warzyw, kiełków i owoców.

Zobacz też: Śmieszne sytuacje w pracy. Kliknij!

Uważaj na wielkość porcji!

Małe porcje, jedzone co 3 godziny, pozwolą nam zachować uczucie sytości przez cały dzień. Poranek rozpoczynajmy od solidnego śniadania, następnie w pracy zjedzmy II śniadanie, przekąskę oraz obiad. Po powrocie do domu wystarczy, że zjemy lekką kolację, dzięki której nie położymy się spać głodni.

Nie przesadzaj z kawą

Praca przy biurku sprzyja wypijaniu dużych ilości kawy. Niestety, jej nadmiar źle wpływa na nasz organizm, a dodatkowo powoduje rozdrażnienie. Niezbyt dobrym wyborem są również wysoko słodzone napoje i tzw. energy drinki. Zamiast nich warto sięgać po soki warzywno-owocowe, wodę mineralną lub herbatki ziołowe. Ukoją one skołatane nerwy, dostarczą witamin i odpowiednio nawodnią nasz organizm.

Zobacz też: W dowodach osobistych znajduje się błąd. Sprawdź, czy w twoim też. Kliknij!

Zapomnij o niezdrowych przekąskach

Jako pożywne i łatwe w przygotowaniu śniadanie, świetnie sprawdzą się różnego rodzaju płatki zbożowe, kaszki oraz owsianki. Dzięki nim zyskamy energię na cały dzień. Przed wyjściem do pracy warto również przygotować sobie kanapki - najlepiej na ciemnym, pełnoziarnistym pieczywie - które będzie można przekąsić w ciągu dnia. W roli zdrowej przekąski bardzo dobrze sprawdzi się paczuszka świeżych lub suszonych owoców pełnych witamin i składników odżywczych. W ten sposób możecie zrezygnować z paluszków, chipsów i innych słonych przekąsek, które rujnują sylwetkę.

Chcąc dbać o linię, koniecznie zaprzyjaźnijcie się z różnego rodzaju pudełkami do przechowywania żywności. Coraz bardziej popularne lunch boxy pozwolą wam przynosić do pracy własnoręcznie przygotowane potrawy. W ten sposób nie będziecie skazani na menu firmowej stołówki i zyskacie możliwość kontrolowania kaloryczności waszych posiłków. Zapamiętajcie, że czasem warto jest poświęcić wieczorem kilka chwil po to, by na drugi dzień móc zjeść pełnowartościowy obiad. Pamiętajcie też, że prawo pracy jest po waszej stronie - zgodnie z kodeksem, jeśli pracujecie powyżej 6 godzin dziennie przysługuje wam co najmniej 15 minut przerwy, którą możecie wykorzystać np. na obiad.

Jakie obiady zabierać ze sobą do pracy?

Brakuje wam przepisów, dzięki którym przygotujecie smaczny obiad do pracy? Skorzystajcie ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Dzięki nim, kulinarna nuda w pracy z pewnością nie będzie wam grozić. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Sałatka z kuskusem i krewetkami

Fot. Kuchniax2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Sałatka z wędzonym łososiem

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Czosnkowa sałatka z orzo i świeżym ogórkiem

Czosnkowa sałatka z orzo i świeżym ogórkiem. Kliknij!

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sałatka z wędzonym kurczakiem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sałatka z jajkami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Arabska sałatka z cieciorki

Sałatka

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem... Kliknij!

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Letnia sałatka z tuńczykiem

Fot. TrawkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133316

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3910

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3