Grill - temat specjalny

Czym jest zatar?

Zatar to niezwykle wyrazista mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni arabskiej, gdzie uważana jest za najprawdziwszy skarb. Pasuje do dań śniadaniowych, przystawek oraz potraw obiadowych.

Fot. 123RF/Picsel

Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano lub kolendrę.

Swój charakterystyczny, lekko kwaskowy smak zawdzięcza sumakowi - przyprawie z suszonych i zmielonych owoców, pochodzących z niepozornego śródziemnomorskiego krzewu.

Przyprawa ta już od setek lat jest bardzo chętnie wykorzystywana w Azji i na Bliskim Wschodzie jako środek na różnego rodzaju dolegliwości zdrowotne. Naukowcom udało się dowieść, iż w sumaku odnajdziemy potężną dawkę witaminy C oraz silnych przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia się komórek organizmu, ułatwiają usuwanie toksyn oraz łagodzą stany zapalne. Dodatkowo, substancje zawarte w sumaku wspierają profilaktykę nowotworów, cukrzycy oraz chorób układu krążenia.

Innym, kluczowym składnikiem zataru jest tymianek, który powinniśmy cenić przede wszystkim ze względu na tymol. Jest to olejek eteryczny o właściwościach antybakteryjnych, przynoszący ulgę w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych oraz przewlekłego i uciążliwego kaszlu. Ponadto, tymianek stanowi źródło flawonoidów, które wspierają oczyszczanie oraz regenerację organizmu.

Reklama

Jak wykorzystać zatar?

Dzięki swojej wyważonej i sprawdzonej kompozycji, zatar idealnie nadaje się do przyprawiania mięs i ryb. Kwaskowy, lekko cierpki smak oznacza, że zatarem można z powodzeniem zastąpić marynaty z dodatkiem soku z cytryny. Gdy zaś chodzi o podstawę bliskowschodniej kuchni, czyli warzywa, trudno znaleźć wśród nich takie, które nie stają się lepsze z dodatkiem zataru. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, takich jak pieczona marchew, podsmażane ziemniaki czy surowy kalafior.

Doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych - świadczy o tym zwyczaj posypywania zatarem hummusu i twarożku. Od czego więc zacząć? Proponujemy przepis na tradycyjny chlebek naan, który doskonale eksponuje potencjał kulinarny tej mieszanki przypraw i łagodnie wprowadza w nowy świat pełen orientalnych smaków.

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować zatar lub włączyć go do swojego menu, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Zatar - przepis podstawowy

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Śledzie po arabsku

Fot. Anette88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Ryba pieczona po libańsku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Pełnoziarniste bułeczki buraczkowe

Fot. Healthycreations na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Grillowane ziemniaczki ziołowe

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Sałatka z cieciorką, szparagami i pomidorami

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
30 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 115

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10315

30 min
18

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1