Czy prawdziwki trzeba gotować przed smażeniem?

Jesień to zdecydowanie sezon na grzybobranie. Jeśli wrócisz z niego z koszem pełnym borowików, warto od razu wykorzystać je do przyrządzenia pysznych potraw. Czy prawdziwki trzeba gotować przed smażeniem? Przekonaj się, w jakim wydaniu będą smakować najlepiej.

Fot.123RF/Picsel

Jeśli znasz się na grzybach i lubisz je zbierać, to pewnie pierwsze grzybobranie masz już dawno za sobą. Skarby lasu, które trafiają do domów, warto poporcjować. Część można zasuszyć na święta Bożego Narodzenia, a resztę - od razu wykorzystać do zrobienia aromatycznego sosu lub zupy grzybowej.

Sprawdź także: Jak suszyć grzyby? Poradnik krok po kroku

Tak, jak trzeba się znać na rodzajach grzybów podczas zbierania, tak trzeba też umieć je przyrządzać w kuchni. Dlaczego? Bo pewne gatunki należy specjalnie obrabiać przed smażeniem. Choć według niektórych zniszczy to smak potrawy, to w przypadku części grzybów jest to konieczne!

Czy prawdziwki trzeba gotować przed smażeniem?

Jedno z najczęściej zadawanych przez internautów pytań dotyczy gotowania grzybów. Czytelnicy zastanawiają się, po co w ogóle to robić. Grzyby trzyma się na wrzątku ze względów smakowych, ale też zdrowotnych.

Przede wszystkim obgotowane grzyby są bardziej lekkostrawne. Koniecznie trzeba gotować podgrzybki, aby pozbyć się z nich substancji, które mogą spowodować niestrawność. Inne gatunki, np. rydze czy kurki, wymagają takiej obróbki przed mrożeniem lub marynowaniem, żeby nie przybrały gorzkawego, nieprzyjemnego posmaku. 

Czy prawdziwki trzeba gotować przed smażeniem? To twarde grzyby, więc lepiej gotuj je do pół godziny na średnim ogniu. W przypadku miększych i bardziej delikatnych okazów (np. maślaków), wystarczy 15-20 minut, aby stały się właściwe do spożycia (zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz).

Jeśli jednak planujesz dusić grzyby, a nie smażyć - możesz pominąć ich wcześniejsze zmiękczanie w gorącej wodzie. Muszą jednak dusić się odpowiednio długo, żeby przestały być surowe. Pamiętaj jednak, żeby nie przeciągać czasu gotowania! Grzyby, które kąpały się we wrzątku zbyt długo, zmieniają konsystencję na bardziej gumowatą oraz tracą swój pyszny, intensywny smak. 



Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15037

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 157

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0