Czy picie kurkumy jest zdrowe? Kto powinien jej unikać?

Kurkuma to przyprawa, która nie cieszy się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. A to wielka szkoda, ponieważ ma ona naprawdę wiele do zaoferowania. Do czego dodawać kurkumę? Jakie ma właściwości lecznicze? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kurkuma to jedna z najbardziej znanych przypraw świata. Zasłynęła ona nie tylko unikatowym smakiem, ale także niezwykle korzystnym wpływem na zdrowie. Dodawanie jej do dań i napojów to nawyk, który z pewnością wpisuje się w zdrowy styl życia, a najpopularniejszym z nich jest napar na bazie zimnej lub ciepłej wody. Kto nie powinien unikać wody z kurkumą? Jak ją przyrządzić? I co dokładnie kryje w sobie ten żółty proszek? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz poniżej! 

Sprawdź także: Wykorzystano go już Babilonie. Ta cenna przyprawa działa lepiej niż antydepresant

Co to jest kurkuma? 

Przyprawy, takie jak kurkuma, imbir czy cynamon, to niezbędny dodatek do różnych potraw. Poza wzbogaceniem ich smaku i aromatu dostarczają one mnóstwo cennych antyoksydantów. Warto zatem sięgać po nie jak najczęściej, nie tylko dla walorów smakowych, ale również dla zdrowia. Co to jest kurkuma i jakie są jej właściwości? 

Kurkuma (ostryż długi, szafranica, żółcień, szafran indyjski) to roślina z rodziny imbirowatych. Rośnie powszechnie w Indiach i jest uprawiana w wielu krajach o tropikalnym klimacie. Jej kłącze ma charakterystyczny wygląd – złotawa skórka skrywa jaskrawopomarańczowe wnętrze. Posiada ona lekko gorzkawy, korzenny smak i może być stosowana samodzielnie, a także jako składnik wyselekcjonowanej mieszanki przypraw – curry. 

Kurkuma a kurkumina 

Kurkuma znana jest przede wszystkim ze swoich własności przeciwzapalnych. Wynikają one z wysokiej zawartości antyoksydantów. Jednym z najsilniejszych związków tego typu jest kurkumina, czyli polifenol o wysokiej aktywności biologicznej. Warto zatem pamiętać, że stosowana w kuchni przyprawa to kurkuma, a kurkumina to barwnik, który poza złocistym kolorem nadaje kłączu wielu cennych właściwości prozdrowotnych. 

Kurkumina stanowi od trzech do pięciu procent suchej masy powyższego surowca. Jej zalecane dzienne spożycie to nie więcej niż trzy miligramy na kilogram masy ciała. Mimo tego, że jest ona cenionym składnikiem suplementów diety, warto dostarczać ją również w surowej postaci.  

Czym jeszcze poza zawartością kurkuminy wyróżnia się kurkuma? Wartości odżywcze warunkujące jej niezwykle korzystny wpływ na organizm to m.in.: 

  • liczne antyoksydanty, 
  • witaminy z grupy B, 
  • witaminy A i E, 
  • składniki mineralne (cynk, potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez). 

Wszystko to sprawia, że kurkuma zaliczana jest do tzw. superfoods obfitujących w związki chemiczne, których nawet niewielka ilość wykazuje ogromną korzyść dla zdrowia. 

Kurkuma – właściwości prozdrowotne 

Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Dzięki ogromnej zawartości antyutleniaczy znajduje ona zastosowanie w medycynie naturalnej. Można ją spotkać w rozmaitych preparatach dedykowanych usprawnieniu pracy wątroby, układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Jakie inne korzyści płyną ze stosowania kurkuminy? Właściwości przeciwzapalne tego surowca przyjdą z pomocą w profilaktyce rozmaitych chorób. To właśnie dlatego jest ona wykorzystywana jako skuteczny środek wzmacniający odporność, działający antybakteryjnie oraz antywirusowo. Wspomaga ona również procesy trawienne, niweluje symptomy reumatoidalnego zapalenia stawów i może być stosowana jako kuracja oczyszczająca. Co więcej, lekarze docenili jej potencjał w leczeniu nowotworów. 

Woda z kurkumą – na co pomaga? 

Powszechnie wiadomo, że dobrą praktyką jest rozpoczęcie dnia od szklanki niegazowanej wody. Rytuał ten pozwala nawodnić organizm, przyspiesza metabolizm i usprawnia pracę układu trawiennego. Jeszcze zdrowsza opcja to połączenie wody z kurkumą – na co pomaga ten smaczny napój? 

Po wodę z dodatkiem kurkumy sięgnąć może każdy, kto chce zadbać o zdrowie, wzmocnić odporność czy zredukować masę ciała. Taki wariant smakowy napoju pozwala zachować młody wygląd i dodaje energii, dlatego jest to idealne rozwiązanie dla osób zarówno prowadzących aktywny tryb życia, jak i pracujących umysłowo. Regularne przyjmowanie kurkumy stanowi element profilaktyki wielu przewlekłych schorzeń. To także bardzo zdrowa alternatywa dla wód smakowych, w których nie brakuje syntetycznych dodatków, słodzików i cukru. 

Do czego dodawać kurkumę? 

Kurkuma doskonale wzbogaca walory rozmaitych potraw. Do czego dodawać ją, aby cieszyć się nie tylko unikalnym smakiem dań, ale również jej leczniczymi właściwościami? Np. do orientalnych makaronów, zup tajskich oraz dań typu curry, na bazie ryżu i duszonych warzyw 

Powyższy surowiec może wzbogacić smak różnych napojów – wody, rozgrzewającej herbaty czy mleka. Aby zaserwować to ostatnie, znane złotym mlekiem, należy dodać do niego odrobinę kurkumy, pieprzu cayenne i miodu. Można je także wzbogacić o nierafinowany olej kokosowy. Wystarczy, że umieścisz wszystkie składniki w rondelku, podgrzejesz i podasz jeszcze ciepłe. 

Woda z kurkumą – jak pić? 

Woda z dodatkiem kurkumy to orzeźwiający i bardzo zdrowy napój. Jej przygotowanie jest niezwykle proste: do szklanki ciepłego płynu wystarczy wsypać pół łyżeczki mielonej kurkumy, łyżeczkę miodu oraz sok z połowy cytryny. Warto uzupełnić go o szczyptę pieprzu – zawarta w nim piperyna znacząco zwiększa antyoksydacyjne działanie kurkuminy. Oczywiście przepis ten może być zmodyfikowany zgodnie z preferencjami smakowymi. Przygotowałeś swoją pierwszą porcję wody z kurkumą? Jak pić, żeby skorzystać z jej leczniczych własności? Popijaj ją w ciągu dnia, na czczo lub na 10 minut przed posiłkiem.  

Kurkuma – przeciwwskazania 

Kto powinien zrezygnować z potraw i napitków zawierających kurkumę? Przeciwwskazania do jej spożywania to przede wszystkim: 

  • ciąża – kurkuma może wywołać skurcze macicy i doprowadzić do przedwczesnego porodu; 
  • niedrożność dróg żółciowych i kamica żółciowa; 
  • stosowanie leków przeciwcukrzycowych lub antykoagulantów. 

Kto nie powinien unikać wody z kurkumą? 

Pomijając opisane powyżej przeciwwskazania, kurkuma to przyprawa, po którą powinno sięgać większość osób – i to najlepiej regularnie! Napoje z jej dodatkiem to doskonały sposób zarówno na nawodnienie, jak i dostarczenie rozmaitych substancji odżywczych. Kto nie powinien unikać wody z kurkumą? Przede wszystkim osoby borykające się ze stanami obniżonej odporności oraz takie, które mają problem z regularnym nawadnianiem. Ponadto połączenie to doskonale sprawdza się u osób cierpiących na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Już jedna szklanka tego napitku poprawia metabolizm i wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych. 

Zobacz także:

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 429

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 116

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4