Ewa_Gotuje

Czy można pić kawę przed badaniem krwi?

Wielu Polaków nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki „małej czarnej”. Intensywny zapach i niepowtarzalny smak kawy sprawiają, że trudno nam z niej zrezygnować. Są jednak sytuacje, w których lepiej po nią nie sięgać. Czy można pić kawę przed pobraniem krwi? Oto jak kawa wpływa na wynik morfologii.

Czy można pić kawę przed badaniem krwi? / Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Czy można pić kawę przed badaniem krwi?

Liczne badania naukowe potwierdzają prozdrowotne właściwości kawy. Filiżanka lub dwie dziennie w normalnych okolicznościach nie powinny nam zaszkodzić. Jednak są sytuacje, w których lepiej unikać tego aromatycznego napoju.

Odpowiedź na pytanie, czy można pić kawę przed badaniem krwi, brzmi „kategorycznie nie”. Podobnie jak w przypadku tzw. próby wysiłkowej czy diagnozy dolegliwości bólowych w klatce piersiowej.

Nie ma znaczenia, czy jest ona gorzka, z dodatkiem mleka czy cukru. „Mała czarna” zawiera bowiem kofeinę, która ekspresowo wchłania się do przewodu pokarmowego i układu krążenia.

Po jej spożyciu ekspresowo zwiększa się intensywność przepływu krwi. Naczynia krwionośne rozszerzają się, a ciśnienie arterialne wzrasta, w efekcie czego krew jest bardziej rozrzedzona.

Jak kawa wpływa na wynik morfologii?

Do badań należy się odpowiednio przygotować, rezygnując z przyjmowania posiłków na 8-12 godzin przed pobraniem krwi. Wszystkie składniki odżywcze, które spożywamy, mogą bowiem zawyżyć lub zaniżyć poszczególne wskaźniki laboratoryjne.

Jeśli zaś chodzi o to, jak kawa wpływa na wynik morfologii, to jej właściwości najczęściej przyczyniają się do obniżonego poziomu magnezu lub podwyższonej glukozy w wynikach badań krwii. Zachowanie stanu „na czczo” jest więc konieczne, gdy zależy nam na prawidłowej i rzetelnej ocenie stanu zdrowia przez lekarza.

Nie warto jednak martwić się koniecznością rezygnacji z ulubionego napoju. Po opuszczeniu laboratorium śmiało można udać się już do restauracji na śniadanie i filiżankę ulubionej kawy.

Zobacz także:

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 445

60 min
10
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 97

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2