Grill - temat specjalny

Czy można mrozić czereśnie z pestkami?

Mrożenie czereśni to najlepsza metoda na zachowanie ich smaku na dłużej. Jak zrobić to w prawidłowy sposób? Czy przed włożeniem czereśni do zamrażalki powinniśmy je wydrylować, czy można zamrozić owoce z pestkami?

Fot. 123RF/Picsel

Sezon na czereśnie trwa od końca maja do początku lipca. Chcąc cieszyć się ich smakiem jesienią i zimą warto pomyśleć o zrobieniu z nich pysznych przetworów lub zamrożeniu owoców. Jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie dżemów lub kompotów, najlepiej jest skorzystać z drugiej metody. Jak mrozić czereśnie i co zrobić, żeby mrożone owoce zachowały swój niepowtarzalny smak?  

Przechowywanie czereśni w zamrażalniku pozwala na utrzymanie dużej ilości witamin i minerałów w owocach. Jeśli poza sezonem nie mamy dostępu do świeżych owoców, mrożonki sprawdzą się idealnie. Ten sposób przetrzymywania owoców wydłuża ich świeżość nawet do trzech miesięcy. Wystarczy wyciągnąć je na godzinę przed gotowaniem. Sprawdzą się jako składnik ciast, koktajli, naleśników bądź gofrów.

Jak mrozić czereśnie – z pestkami czy bez?

Czereśnie możemy mrozić na dwa sposoby – w całości lub bez pestek. Wydrylowane czereśnie pozwalają na zachowanie większej ilości soku w owocach. Po wyciągnięciu z szuflady są od razu gotowe do wykorzystania w kuchni.

Drugą opcją jest mrożenie czereśni z pestkami. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby mrozić owoce, pomijając etap drylowania. Warto jednak pamiętać, że usuwanie pestek z zamrożonych owoców może być nieco kłopotliwe.

Sposób mrożenia czereśni

Czyste, wysuszone owoce układamy na tacce w taki sposób, żeby się ze sobą nie stykały. Następnie wstawiamy tackę z czereśniami do zamrażalnika. Po godzinie zsypujemy owoce do worka lub plastikowego pojemnika, szczelnie zamykamy i opisujemy datą. Jeśli dysponujemy większą ilością owoców, możemy rozłożyć pierwszą partię na tacce, przykryć ją papierem do pieczenia, następnie ułożyć na górze drugą warstwę owoców. W ten sposób w krótkim czasie przygotujemy słodkie zapasy na zimę. Czereśnie najlepiej przechowywać w temperaturze około -20°C.

Zobacz także:

Jak mrozić zapasy? >>

Jak dobrze mrozić truskawki krok po kroku? >>

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 120

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1