Czy kolor zastawy ma znaczenie w diecie?

Żyjemy w czasach, w których równie ważny co smak jest także wygląd potraw. Kolorowe naczynia są ciekawą częścią aranżacji kuchennej i mają duży wpływ na apetyt. Sprawdź triki, które pozwolą ci kontrolować ilość spożywanych kalorii!

Fot. 123RF/Picsel

Diabeł tkwi w (białych) szczegółach

W polskich domach najczęściej używa się zastawy w kolorze białym: talerze obiadowe płytkie, głębokie, deserowe, do przekąsek, dekoracyjne, a nawet spodki do filiżanek. Nic w tym dziwnego, ponieważ taki kolor jest uniwersalny. Czysta i elegancka biel pobudzi głód i zachęci do nakładania „dokładek". Jeśli jesteś na diecie, zamiast białego talerza wybierz kremowy bądź z barwnym detalem. Masz wszystkie naczynia w takim kolorze? Nie martw się! Od teraz jesteś świadomy, że biel oznacza większy głód, nakładaj zatem mniejsze porcje.

Czerwona pułapka dla niejadków!

Twoje dziecko grymasi? A może masz rodzeństwo, które niepokojąco zmniejsza serwowane porcje? Kolor czerwony pobudzi i lekko podniesie ciśnienie krwi. To spowoduje zwiększenie apetytu! Masz w otoczeniu osobę z problemem związanym z żywieniem? Zastawa w takim kolorze będzie bardzo pomocna, a jeśli boisz się, że czerwony talerz ciężko dopasujesz do pozostałych naczyń i dekoracji, wybierz tylko czerwony akcent np. mak. Niby drobny szczegół, a wprawi w dobry humor i podniesie apetyt.

Niebieski na spadek wagi!

Niebieskie warzywa i owoce są niezwykle rzadkie, ale zaliczają się do nich jagody, borówki, winogrono, śliwki czy aronia. Trzeba przyznać, że to rzadki kolor wśród jedzenia, dlatego z lekką trudnością wymienisz dania w tym odcieniu. Im coś mniej się kojarzy, tym spada na to apetyt. Barwa niebieska ma właściwości wyciszające i uspokajające i z pewnością przyhamuje apetyt.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

„Różowe okulary" na talerzu

Różowy kolor jest optymistyczny, wesoły i uspokaja emocje. Jeśli nałożysz na takim talerzu deser, wyczaruje to nasilenie słodyczy w podawanym posiłku. Sernik z lukrem podany na różowej zastawie może wydać się za słodki. Umiejętnie serwuj dania na takim talerzu. Deser jest zbyt gorzki lub słony? Tym sposobem łatwo oszukasz gości i dodasz cukru z pomocą różu!

Szare i czarne odcienie

To kolory, które w zupełności nie kojarzą się z jedzeniem. No może z wyłączeniem czarnego makaronu lub kawioru. Znacie inne takie potrawy? Taka zastawa zmniejszy apetyt i spisze się na medal dla osób na diecie. Przesłodziłaś ciasto z musem truskawkowym, a może beza zamieniła się już w bryłę cukru? Oszukaj ponownie psychologią barw i zaserwuj deser na czarnym talerzu.

Kolory słońca

Pomarańczowy i żółty to kolory, które dają wrażenie przytulności i komfortu. Dania i napoje w takich naczyniach wydają się po prostu smaczniejsze. Żółty kojarzy się z cytrusami, dlatego wywoła efekt kwaśnego smaku. Z kolei kolor zielony dla kontrastu kojarzy się z darami natury - pietruszka, koperek, szczypiorek, ogórek, kapusta. To sama przyjemność z jedzenia zdrowych dań!
Jak widać, w restauracjach kolor zastawy nie jest przypadkowy. Nie oznacza to jednak, aby całkowicie zrezygnować z białej zastawy i dbać o linię wyłącznie w niebieskim talerzu. Na spożywanie jedzenia ma również wpływ sposób podania, wielkość talerza, kolory dekoracji i barwa posiłków. Dzięki psychologii barw, mózg „lepiej widzi", ale czasami daj się ponieść jedzeniowemu szaleństwu i nałóż kolejną porcję kaczki w sosie śliwkowym. Ciekawe zastawy stołowe znajdziesz w sklepie Duka.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 363

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

2
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0