Grill - temat specjalny

Cztery przepisy z pasztetem w roli głównej

Obok obowiązkowych potraw z jajek, chrzanu i kiełbasy, na wielkanocnym stole musi pojawić się też on – pasztet. W tym roku, oprócz zaserwowania go na zimnej płycie, warto włączyć go w inne dania. Jakie? Oto cztery propozycje dań na Wielkanoc z tym smakołykiem w roli głównej.

Pasztet to potrawa o bogatej historii, która nadal cieszy się popularnością / fot. Martyna Taras FILMSEE

Prezentacja partnera

Paszteciki w cieście francuskim

Francja pojawia się w nazwie pierwszego dania: to paszteciki w cieście francuskim. Choć w tym przypadku chodzi o ciasto, jak widać pasztet świetnie komponuje się ze wszystkim, co francuskie. Na rozgrzewkę proponujemy zatem coś prostego i szybkiego w przygotowaniu – niespełna godzina w zupełności wystarczy, by zasmakować tej smakowitej przekąski.

Składniki:

  • Opakowanie pasztetu pieczonego Sokołów Naturrino,
  • Gotowe ciasto francuskie
  • Oliwa z oliwek
  • Jogurt grecki
  • Przyprawy (np. oregano i czosnek)
Paszteciki w cieście francuskim

Rozwijamy rulon z gotowego ciasta francuskiego, wycinamy średniej wielkości kwadraty, a na środek każdego z nich nakładamy pasztet. Następnie składamy w taki sposób, by powstały trójkąty. Należy to zrobić dokładnie, czyli tak, aby nie otworzyły się one podczas pieczenia. Kolejny etap polega na posmarowaniu ich oliwą z oliwek i włożeniu do nagrzanego do ok. 200 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez ok. 10-12 minut do momentu, aż nabiorą złotawej barwy. I... gotowe! Przygotowane w ten sposób paszteciki można podawać z jogurtem z dodatkiem oregano i czosnku.

Pierogi z pasztetem

Bogactwo smaków pasztetów jest duże i bardzo zróżnicowane. Każdy rodzaj oferuje nam nieco inne doznania smakowe: drobiowy, wieprzowy, z dziczyzny czy królika. Podobnie jest z pierogami – również to danie można przyrządzić na setki sposobów, a tym samym łatwiej trafić w gust możliwie największej grupy ludzi. To zapewne jedna z przyczyn tak ogromnej popularności pierogów na świecie. A gdyby tak… połączyć zalety pasztetu z pierogami i przygotować właśnie pierogi z pasztetem?

Składniki:

  • 250-300 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • Jajko
  • Łyżka oleju
  • Opakowanie pasztetu pieczonego Sokołów Naturrino
  • Trzy łyżki śmietany
  • Szczypta soli i pieprzu

Pasztet rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie podgrzewamy mleko i mieszamy z mąką oraz jajkiem. Dodajemy szczyptę soli i całość ugniatamy aż do momentu, gdy otrzymamy elastyczne ciasto. Owijamy folią i odstawiamy na ok. pół godziny. W dalszej kolejności wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 3 mm, z pomocą szklanki lub formy wycinamy koła, na każdym w nich układamy łyżkę farszu z pasztetu i zlepiamy. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko posolonej wody i gotujemy aż wypłyną. Smacznego!

Domowe pyzy z pasztetem

To danie, do którego nadaje się pasztet drobiowy, wieprzowy, z grzybami, z dziczyzny lub królika – w tym zakresie warto kierować się własnym podniebieniem. Na kompromisy iść nie warto w innej kwestii: zawartości konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. A nie zawiera ich pasztet pieczony Naturrino, który ponadto jest wyrobem o wysokiej mięsności. Czego jeszcze potrzebujemy poza dobrej jakości pasztetem?

Składniki:

  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • Dwa jajka
  • Pół kostki masła
  • Szczypta soli

Przygotowania zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Kiedy ostygną, przeciskamy je przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajka. Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta, z którego następnie wycinamy krążki, a w środek wkładamy pasztet i zawijamy. Później gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia i podajemy polane masłem.

Ptysie z pasztetem i owocami

Ptysie z pasztetem i owocami to świetna opcja dla osób, które w Wielkanoc pragną zaskoczyć najbliższych. Połączenie słodkawych owoców z wyrazistym smakiem pasztetu tworzy interesującą mieszankę smaków – z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Składniki

  • 90 g masła
  • 140 g mąki pszennej
  • Trzy jajka
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Opakowanie pasztetu pieczonego Naturrino Sokołów
  • Trzy łyżki serka śmietankowego puszystego
  • Sześć łyżek ugotowanych tartych buraków
  • Kiwi
  • Sześć plasterków owoców pigwowca z syropu
  • Dwie łyżki prażonych płatków migdałowych
  • Listki rozmarynu do dekoracji
Nietypowe połączenia składników to szansa odkrywania nowych smaków / fot. materiały promocyjne

Do zagotowanej wody dodajemy mąkę i utrzymujemy na ogniu przez ok. 3 minuty. Cały czas mieszkamy. Kiedy ciasto stanie się już szkliste, odstawiamy do momentu wystygnięcia. W dalszej kolejności dodajemy jajka – jedno po drugim, a w przerwach miksujemy ciasto, aby doszło do połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego, a na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wycinamy gniazda o średnicy około 7-8 cm (nie zapominajmy o odstępach!). Gniazdka pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni Celsjusza przez ok. 25 min.

Czas na pasztet! Rozgniatamy go widelcem wraz z serkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiwi obieramy i kroimy na plasterki, a owoce pigwowca osuszamy. Połowę powierzchni przestudzonych gniazdek pokrywamy pastą z pasztetu, a drugą połowę – burakami. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi, dodajemy kiwi oraz pigwowca i dekorujemy rozmarynem.

Prezentacja partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 2029

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

1
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2