Ewa_Gotuje

Czosnek inaczej – ciekawe inspiracje na dania z czosnkiem w roli głównej

Starożytni Egipcjanie wierzyli, że dodaje odwagi. W średniowieczu noszono go jako amulet. Jako jego ojczyznę wskazuje się Azję, lecz aktualnie stanowi ważny składnik kuchni niemal całego świata. Mowa o czosnku, oczywiście!

Fot. materiały prasowe

Za piciem ciepłego mleka z czosnkiem, do czego przekonywały nas babcie i mamy, nie każdy przepada. Czosnkowi jednak nie można odmówić walorów, dzięki którym nawet najłagodniejsze i neutralne w smaku dania zyskują dużo ciekawszy i bardziej wyrazisty charakter.
Wystarczy połączyć go z jogurtem naturalnym i tymiankiem, by uzyskać smaczny dip do mięs albo warzyw.
Bruschetta, czyli słynna włoska grzanka, bez czosnku nie smakowałaby tak samo dobrze. Przed wstawieniem do piekarnika, kromki należy skropić oliwą oraz natrzeć czosnkiem. Pozostaje już tylko dodanie świeżych pomidorów i gotowe!
Jeśli zrobiliście duże zapasy warzywa i obawiacie się, że nie zdążycie go zużyć, część możecie zamrozić. Tego wyśmienitego dodatku do potraw nie warto marnować i to nie tylko podczas Dnia Czosnku!

Czosnek na pierwszym planie

Dodajemy go do marynat, pieczonych i smażonych mięs, warzywnych sosów... Intensywne smak i aromat sprawiają, że nie trzeba używać go w dużych ilościach i z tego względu często jest postrzegany wyłącznie jako przyprawa. Istnieje jednak wiele dań, w których czosnek gra pierwsze skrzypce.
Zupy czosnkowe to kapitalne przystawki, które sprawdzają się na co dzień i od święta. Kilka główek czosnku, ugotowane ziemniaki i porcja sera mascarpone - z tych składników wyczarować można gęsty, aksamitny krem. Na jednej porcji trudno będzie poprzestać! Jeśli chcecie zobaczyć czosnek w wersji naprawdę wykwintnej, skorzystajcie z pomysłu szefa kuchni Knorr na krewetki z grillowanym czosnkiem. To bardzo szykowny wariant szaszłyków, dzięki którym zaimponować można najbardziej wymagającym gościom.

Krewetki z grillowanym czosnkiem

Składniki:
• 21 dużych krewetek bez skorupek
• 500 g łososia
• 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
• 3 łyżki Sosu Hellmann's Chili
• 7 źdźbeł trawy cytrynowej
• 14 pomidorków koktajlowych
• 7 cebulek szalotek
• 1 pęczek natki kolendry
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Zalej szalotki wrzącą wodą i odstaw, aż osłonka cebulek delikatnie zmięknie. Następnie obierz je i poprzekrawaj na pół.
2. Rybę pokrój w kostkę o wielkości 2 cm. Tak przygotowanego łososia wrzuć wraz z krewetkami do miski. Do całości wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, wsyp Przyprawę do grilla Knorr i ¼ pęczka posiekanej natki kolendry. Starannie wymieszaj wszystkie składniki.
3. Na patelni z resztą oliwy z oliwek podsmaż posiekane ząbki czosnku. Po zarumienieniu dodaj do niego pozostałą kolendrę, trzy łyżki gotowego sosu chili i łyżkę wody. Wszystko wymieszaj i odczekaj, aż oliwa zemulguje.
4. Na źdźbła trawy cytrynowej nabijaj kolejno składniki. Rozpocznij od krewetki, potem nadziej cebulkę, łososia oraz połówkę pomidorka. Na każdym szaszłyku powinny się znaleźć trzy kawałki ryby oraz trzy krewetki.
5. Szaszłyki posmaruj na górze sosem i grilluj je z każdej strony przez około 6 minut, co jakiś czas dodając na wierzch kolejną porcję sosu.

Nie tylko korniszony, czyli czosnek ze słoika

Robienie domowych przetworów przechodzi aktualnie renesans. Na półkach w piwnicach i spiżarniach lądują już nie tylko kiszone ogórki i marynowane grzyby. Szukając kolejnych inspiracji, warto zwrócić uwagę na czosnek. Można przygotować do niego zalewę z dodatkiem gorczycy, chili, rozmarynu, ziół prowansalskich, musztardy, miodu albo czerwonego wina. Marynowane ząbki czosnku tracą swój ostry smak, więc stają się doskonałym uzupełnieniem kanapek, sałatek i koreczków idealnych na przyjęcia.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 134

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 96

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47108

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0