Grill - temat specjalny

Co zrobić, żeby patelnia nie śmierdziała po smażeniu?

Smażone ryby, dania z czosnkiem i cebulą lub mocno przyprawione potrawy mogą pozostawić na twojej patelni brzydki zapach, którego trudno się pozbyć. Czasem szorowanie płynem do naczyń i ciepłą wodą nie wystarczy, wtedy potrzeba czegoś więcej. Poznaj domowe sposoby na to, by twoja patelnia pachniała czystością. Podpowiemy ci, co zrobić, żeby patelnia nie śmierdziała po smażeniu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Lubisz smażonego na patelni łososia? A może do twoich ulubionych dań należą rybne potrawki z dodatkiem cebuli i czosnku? Takie potrawy to niewątpliwie uczta dla kubków smakowych, jednak unoszący się w powietrzu zapach po smażeniu, może skutecznie uprzykrzyć ci przyjemność z gotowania. Wówczas przydadzą się praktyczne metody, dzięki którym pozbędziesz się nieprzyjemnej woni. Sprawdź, co zrobić, żeby patelnia nie śmierdziała po smażeniu.

Sprawdź także: Co zrobić, żeby woda podczas gotowania makaronu nie kipiała?

Co zrobić, żeby patelnia nie śmierdziała po smażeniu?

Kiedy już skończysz smażenie ryb lub innych intensywnie pachnących potraw, koniecznie musisz umyć patelnie, tak by pozbyć się z niej wszelkich zapachów. Nie ma nic gorszego niż aromat czosnku lub ryby, który przy następnych kulinarnych podbojach może przejść na słodkie naleśniki, racuchy lub placki. A właśnie do takie sytuacji może dojść, kiedy nieodpowiednio wyczyścimy patelnie.

Oczywiście można włożyć ją do zmywarki lub kilkukrotnie umyć gorącą wodą z płynem do naczyń. Warto jednak znać domowe, proste sposoby, dzięki którym nieprzyjemna woń nie będzie wyczuwalna. Świetnie sprawdzi się skórka z cytryny. Wystarczy wycisnąć sok z połówki cytryny, np. używając go do herbaty lub sosu do sałatki, a następnie pozostałą cytrynową skórką dokładnie natrzeć patelnię. Przykry zapach powinien w mig zniknąć z patelni. Możesz również zastosować ekologiczną metodę, czyli do czyszczenia patelni użyć herbacianych fusów.

Istnieją produkty spożywcze, które dodane do dania w trakcie smażenia, zredukują nieprzyjemną woń. Należy do nich między innymi surowy ziemniak. Wystarczy położyć go obok smażonej ryby na patelni, świetnie poradzi sobie z pochłonięciem niechcianego zapachu. Mamy również dobrą wiadomość do wszystkich fanów masła orzechowego, ono również jest świetnym pochłaniaczem intensywnych zapachów, co więcej może być ciekawym dodatkiem do niektórych przepisów.  

Na umytej i suchej patelni możesz również podprażyć owoce jałowca. W pomieszczeniu zacznie unosić się przyjemny zapach, a olejki eteryczne obecne w roślinie, pomogą pozbyć się brzydkiej woni z patelni.

Jak pozbyć się zapachu smażenia z kuchni?

Po przygotowaniu smażonych dań, takich jak placki ziemniaczane, kotlety, dania z czosnkiem i cebulą, czy ryby powietrze w kuchni na pewno przesycone jest aromatami gotowania. Mimo otwartego okna, po wejściu do pomieszczenia, nadal możesz odczuwać zapach smażenia, który potrafi utrzymywać się nawet przez kilka dni. Możesz wówczas skusić się na przygotowanie pochłaniającej brzydką woń wodnej mieszanki.

Do garnka wlej szklankę wody, wsyp łyżeczkę goździków, łyżeczkę pieprzu w ziarnach, łyżeczkę majeranku oraz garść świeżej mięty, opcjonalnie może być to łyżeczka mięty suszonej. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i zdejmij przykrywkę. Równie dobrze sprawdzi się zagotowanie szklanki wody oraz pięciu łyżek octu. Do tej mieszanki możesz także kilka kropel ulubionego olejku eterycznego, np. lawendowego lub miętowego.  

Jeśli powyższe sposoby nie pomogły, możesz również spróbować metody z użyciem cynamonu. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, wysyp na nią cynamon, a następnie piecz przez około godzinę w 200 stopni. Oczywiście jest to metoda mało ekonomiczna, dlatego na czas pieczenia, warto zaplanować również przygotowanie ciasta, wykorzystując rozgrzany piekarnik.

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1