Grill - temat specjalny

Co wkładali do koszyka nasi pradziadowie? Tak wyglądała kiedyś Wielkanoc

Tradycje związane z wiosennymi świętami istnieją w Polsce już bardzo długo. Odkryj, jak wyglądała Wielkanoc 100 lat temu i dowiedz się, co wkładano kiedyś do koszyczka. Galeria pamiątkowych zdjęć pokaże, jak dawniej święcono pokarmy i jakie produkty pojawiały się na wielkanocnym stole.

Jak wyglądała Wielkanoc kiedyś? Polskie tradycje obchodzi się od wielu lat | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści:

Dla chrześcijan Święta Wielkiej Nocy są symbolem zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Dla niewierzących tradycjonalistów - okazją do rodzinnych spotkań. Wszyscy Polacy przygotowują pyszności, które od lat pojawiały się na stołach. Dowiedz się, jak kiedyś wyglądały przygotowania do Wielkanocy i co wkładano do koszyczka.

Sprawdź także: Zdrowe wiosenne zapiekanki. Sycą na długo i pozwalają dbać o linię

Przygotowania do Wielkanocy

Podobnie jak dziś przygotowania do Wielkanocy rozpoczynały się znacznie wcześniej. Wszystkie dekoracje i pokarmy robiono samodzielnie, co zajmowało więcej czasu. Już w latach 30. XX wieku, przed Niedzielą Palmową, na targach pojawiały się ozdobne bazie, kwiaty i dekoracje świąteczne. Rolnicy przyjeżdżali z jajami i wędlinami, aby handlować. Tradycja ta utrzymała się również w latach 80. XX wieku - można było jednak kupić znacznie więcej produktów. W witrynach sklepowych wystawiano m.in. miękkie kurczaczki i kaczuszki, które później wsadzano do koszyczka. Na specjalnie organizowanych festynach gospodynie z lokalnego koła wiejskiego ręcznie malowały pisanki. 

Po lewej: Handel przedświąteczny w Krakowie w 1931 r. Po prawej: Festyn ludowy w Kazimierzu Dolnym w 1980 roku | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Po lewej: Handel przedświąteczny w Warszawie w 1935 r. Po prawej: Sprzedaż towarów spożywczych w Warszawie przed Wielkanocą w 1948 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Niedziela Palmowa w Myślenicach w 1935 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Dekoracje świąteczne

Choć dawniej nie było takiego dostępu do produktów z całego świata, jak współcześnie, to panowała prosta zasada. Koszyczki i stoły wielkanocne miały uginać się od kolorowych dekoracji, które symbolizowały radość ze zmartwychwstania Zbawiciela i przyjścia wiosny. Polacy poświęcali sporo czasu na przygotowania do tych radosnych świąt, które wcześniej miały znacznie bardziej religijny wydźwięk.

W latach 50. i 60. XX wieku ozdabiano jajka naturalnymi barwnikami lub farbkami, a dekoracyjne kurczaczki pleciono z wełny. W latach 70. i 80. XX wieku prężnie działały pisankarki, czyli kobiety zajmujące się zdobieniem wydmuszek. Gotowe pisanki można było kupić jako świąteczną dekorację. W Polsce bardzo popularne stały się też palmy kurpiowskie, wykonywane już od wielu pokoleń. Dawniej, w środę poprzedzającą Niedzielę Palmową, zbierano kwitnące gałęzie topoli, wierzby i malin, z których robiono palemki. Na Kurpiach wierzono nawet, że uderzenie kogoś palmą, po jej poświęceniu w kościele, przyniesie tej osobie zdrowie i dobrobyt.

Do koszyczka wielkanocnego wsuwano palemkę, bazie, wkładano zdobione jaja i koniecznie baranka, będącego symbolem zmartwychwstania. Każdy z elementów niósł przesłanie.

Po lewej: Pisankarki w Bielowicach w 1981 r. Po prawej: Kobieta robi kurpiowską palmę wielkanocną w 1979 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stary góral i chłopiec podczas plecenia rózgi na Wielkanoc w 1944 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Dekoracja wielkanocna w 1932 r. i 1969 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Po lewej: Koszyczek wielkanocny - widoczna palemka i figurka kurczęcia z wełny z 1969 r. Po prawej: Przygotowanie ozdób wielkanocnych, 1945-50 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Dekoracje wielkanocne w 1969 roku | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Jak wyglądał stół wielkanocny?

Jak wyglądała Wielkanoc niemal 100 lat temu? Przede wszystkim rodzinnie - święta obchodzono w dużym gronie bliskich osób, przy suto zastawionym stole. W Wielką Sobotę cała miejscowość gromadziła się do święcenia. W latach 30. XX wieku kobiety przynosiły kosze z jajkami, które wręczały księdzu w ramach podziękowania za poświęcenie pokarmu. W Niedzielę Wielkanocną uroczyste śniadanie rozpoczynał senior, który często wcześniej odprawiał modlitwę. 

Co ciekawe, już od tamtych lat nie zmieniła się lista produktów spożywczych, które wchodzą w skład święconki. Do koszyczka wkładano: baranka (symbol zwycięstwa życia nad śmiercią), pieczywo (gwarancja pomyślności i dobrobytu), domową wędlinę (szynkę i kiełbasę, zapewniające zdrowie i dostatek), babkę (oznaczającą doskonałość i rozwój umiejętności), zdobione jajka (symbol życia), chrzan (siła i krzepa), przybranie z bukszpanu (oznaczającego nadzieję na zmartwychwstanie).

Na wielkanocnym stole pojawiało się jednak więcej pyszności. Nie mogło jeszcze zabraknąć żuru, pieczeni oraz bogato zdobionego mazurka

Po lewej: Wielka Sobota w Tomaszowicach i Modlnicy w 1937 r. Po prawej: Wielkanoc w Bronowicach w 1932 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Po lewej: Delegacja Hucułów z darami świątecznymi dla marszałka Polski Józefa Piłsudskiego w 1930 r. Po prawej: Wielka Sobota w Tomaszowicach i Modlnicy w 1937 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1937 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1937 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1938 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1938 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1939 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1939 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1939 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Choć z biegiem lat polskie tradycje nieco się zatarły, to mamy nadzieję, że przyjemnie przeglądało się wam wspólnie naszą galerię wspomnień.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy 

Zobacz także:

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »

Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 23

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2