Grill - temat specjalny

Co to jest fasola pinto? Wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

Fasola pinto jest uznawana za jedną z najpiękniejszych odmian tego gatunku ze względu na swój niebanalny wygląd. Jednak nie jest ona jedynie ozdobą talerza i ma o wiele więcej do zaoferowania. Co to jest fasola pinto i jakie ma właściwości? Przekonaj się, czytając artykuł!

Co to jest fasola pinto? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na rynku dostępne są rozmaite gatunki fasoli i każda z nich oferuje moc wartości odżywczych, błonnik oraz solidną dawkę pełnowartościowego białka. Potrawy na jej bazie są zarówno smaczne, jak i sycące. W Polsce najczęściej wybieraną odmianą jest fasola biała i czerwona, ale coraz większą popularnością cieszy się również fasola pinto. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? 

Sprawdź także: Błędy podczas robienia kotletów schabowych. Psują cały smak!

Co to jest fasola pinto?

Jeśli uwielbiasz rośliny bobowate i zastanawiasz się, co to jest fasola pinto, wiedz, że przywędrowała ona do Polski aż z Ameryki Południowej. Na samym początku była domeną Peruwiańczyków, a z czasem rozprzestrzeniła się na cały kontynent i w XV wieku dotarła do Europy 

Fasola pinto charakteryzuje się wyjątkowym wyglądem - ma ona beżową skórkę, którą pokrywają nieregularne bordowe plamki. Warzywo to wygląda zupełnie tak, jakby ktoś namalował na nim unikalne wzory i to właśnie stąd wzięła się jej nazwa - słowo pinto w języku hiszpańskim oznacza po prostu malować 

Jeśli szukasz sposobów na urozmaicenie swojej diety, fasola pinto to strzał w dziesiątkę. Jej delikatny aromat i słodkawy posmak sprawiają, że nadaje się ona zarówno do wytrawnych, jak i słodkich przekąsek. Można z niej wyczarować pasty na kanapki, nadzienia do naleśników, a także używać jako dodatek do pieczonych mięs i egzotycznych sosów.  

Fasola pinto - wartości odżywcze 

Co dokładnie kryje się w składniku, jakim jest fasola pinto? Wartości odżywcze tego warzywa zaskoczą niejednego - stanowi ono nie tylko wyśmienitą alternatywę dla mięsa, ale również bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, co może zainteresować osoby starające się zbudować masę mięśniową. 

Co jeszcze można znaleźć w fasoli pinto? Spożywając tę roślinę, dostarczysz swojemu organizmowi liczne mikroelementy, tj. witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, żelazo oraz wapń. Ten reprezentant bobowatych może pochwalić się także wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega skokom cukru we krwi i zmniejsza wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim. 

Bogaty skład fasoli pinto sprawia, że warto włączyć ją do menu na stałe - wspiera ona pracę wielu układów, w tym nerwowego, mięśniowo-szkieletowego, krwionośnego oraz odpornościowego. Dzięki obecności magnezu fasola pinto to również naturalne remedium na poprawę koncentracji i pamięci. 

Zobacz: Włoska zupa z fasolą i serem

Co można zrobić z fasoli pinto? 

Fasola pinto może posłużyć jako doskonały zamiennik jej klasycznej odmiany. Składnik ten świetnie sprawdzi się w gulaszach, sosach, zupach, a nawet sałatkach. Te ostatnie wyeksponują jego unikalny wygląd. Jeśli z kolei lubisz ciekawe dodatki do kanapek, przygotuj wegetariański pasztet lub smarowidło. Wśród innych wartych spróbowania potraw znajdują się teksańskie i meksykańskie przysmaki, np. chili con carne lub burrito.

O czym należy pamiętać, przygotowując fasolę pinto? Produkt ten wymaga wcześniejszego namoczenia w wodzie. Najlepiej, jeśli zostawisz go w misce z wodą na całą noc lub na co najmniej siedem-osiem godzin przed rozpoczęciem gotowania - sama obróbka termiczna powinna zająć od jednej do dwóch godzin. 

Pikantna pasta kanapkowa 

Pikantna pasta kanapkowa z fasoli pinto to opcja dla osób, które uwielbiają ostre smaki i niewymagające przekąski. Do jej wykonania potrzebujesz tylko kilku składników, tj. cebuli, fasoli, czosnku, papryczki chili, oliwy, musztardy, majonezu oraz soli.  

Realizację przepisu rozpocznij od umieszczenia pokrojonej cebuli na patelni z oliwą. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili, musztardę oraz szczyptę soli. Po podsmażeniu wrzuć wszystkie komponenty do blendera i zmiel je na gładką masę.  

Gotowa pasta może posłużyć jako uzupełnienie śniadania, a także jako nadzienie do naleśników lub dip do surowych warzyw. Jeśli lubisz te ostatnie, podawaj pastę z pokrojoną w słupki marchewką, papryką, rzodkiewkami lub selerem naciowym. 

Zupa z fasolą pinto 

Zupa na bazie fasoli pinto to doskonałe rozwiązanie na chłodne popołudnia, dlatego warto serwować ją w sezonie jesienno-zimowym. Jeśli chcesz podać ją podczas rodzinnego spotkania, na liście zakupów umieść fasolę, cebulę, pomidory, czosnek, papryczkę chili, oliwę, liście laurowe oraz sól. Obecność ostrego akcentu sprawia, że zupa dobrze współgra z sokiem ze świeżej limonki lub cytryny.  

Przygotowanie zupy zacznij od namoczenia głównego składnika. Po upływie około dwóch godzin wymień wodę i dodaj do fasoli liść laurowy, a następnie gotuj całość przez około godzinę. Podsmaż cebulę na oliwie, dorzuć pokrojonego w kostkę pomidora i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Przełóż zawartość patelni do garnka z zupą i dopraw przyprawami oraz solą do smaku. Na samym końcu wzbogać wywar o świeże pomidory i posiekane papryczki chili, a następnie gotuj przez 10 minut. Kropką nad i będzie posypka ze świeżej kolendry lub natki pietruszki. 

Pieczone kotlety z fasoli pinto 

Fasola pinto posłuży ci także jako główny składnik do dań obiadowych - możesz z niej wyczarować m.in. pieczone kotlety, które powstają na bazie kilku podstawowych produktów. Na jakie komponenty postawić? Zaopatrz się w fasolę, olej roślinny, mielony len, ulubione przyprawy oraz sól i pieprz.  

Pieczone kotlety z fasoli pinto to potrawa wegańska i bezglutenowa, dzięki czemu idealnie nadają się dla osób stroniących od pokarmów odzwierzęcych oraz tych zmagających się z alergią lub nadwrażliwością na gluten. Można je przyrządzać z rozmaitymi sosami i letnimi sałatkami - do wyboru, do koloru! 

Od czego zacząć proces gotowania? Namocz fasolę przez około osiem godzin poprzedniego dnia - możesz po prostu zostawić ją w misce z wodą na całą noc. Po ugotowaniu ostudź składnik, a następnie zblenduj go na gładką masę. Umieść pozostałe produkty w blenderze razem z fasolą i dokładnie je wymieszaj. 

Powstała masa powinna być bardzo gęsta. Jeżeli jest inaczej, dodaj odrobinę mielonego lnu lub dowolnej mąki. Uformuj z niej niewielkie kotleciki i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przysmak przez 20-30 minut. Pamiętaj, aby przewrócić kotlety na drugą stronę w połowie obróbki termicznej. Kotlety możesz podawać z dowolnymi dodatkami, np. brokułami gotowanymi na parze oraz kaszą kuskus. 

1. Rozgrzewająca zupa meksykańska

 Rozgrzewająca zupa meksykańska Zobacz przepis

Zupa z fasolą pinto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z fasolą pinto

 Sałatka z fasolą pinto Zobacz przepis

Sałatka z fasolą pinto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczone pierogi z pastą fasolową

 Pieczone pierogi z pastą fasolową Zobacz przepis

Pieczone pierogi z fasolą pinto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Perski gulasz

 Perski gulasz Zobacz przepis

Gulasz z fasolą pinto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów dla całej rodziny »

"Choroba bogaczy" ma wiele nazw i jeden ważny objaw. Ból atakuje zwykle w nocy »

Swojska babka ziemniaczana. Sprawdzony przepis Magdy Gessler »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1