Co pić w upały?

Lato w pełni. W wysokich temperaturach szczególnie dokucza nam pragnienie. Co pić, aby go zaspokoić?

Fot. 123RF/Picsel

Upały sprawiają, że organizm ludzki wydala więcej wody, przez co bardziej chce nam się pić. Szczególnie męczące jest lato w mieście - zamknięta przestrzeń, ruch samochodowy i rozgrzany asfalt sprawia, że jest nam duszno i czujemy się słabo. Jak sobie radzić z upałami?

Oprócz wielu zaleceń, do których należy, między innymi, odpowiednie ubieranie się, przebywanie w chłodnych pomieszczeniach i unikanie forsownych zajęć, specjaliści zgadzają się, że najważniejsze to dużo pić. Należy jednak mądrze wybierać napoje na upały - nie wszystkie są nam pomocne w gorące dni.

Najodpowiedniejsza jest oczywiście woda mineralna, najlepiej niegazowana. Można ją pić w dużych ilościach, ma bowiem same zalety - nie jest kaloryczna i dostarcza nam składników mineralnych. A jeśli znudzi nam się jej smak, możemy ją wzbogacić sokiem z cytryny, który oczyści organizm; natką pietruszki, czy świeżo wyciśniętym sokiem z jabłek - takie orzeźwiające koktajle zaspokoją pragnienie i dostarczą nam witaminy C. Dobrze jest również pić świeże soki owocowe i warzywne. Doskonale gaszą pragnienie, a ponadto są źródłem witamin, minerałów i błonnika. W upalne dni świetnie sprawdza się też maślanka - zaspokaja nasze zapotrzebowanie na wapń i witaminę B2, i oczywiście gasi pragnienie. Warto także spróbować gotowych zestawów witamin i minerałów - rozpuszczone w chłodnej wodzie smakują wybornie, zaspokajają pragnienie i potrzeby organizmu. Jeżeli jesteśmy miłośnikami kawy czy herbaty, w gorące dni możemy zdecydować się na mrożone wersje tych napojów - możemy kupić je w sklepie, bądź przygotować samemu w domu. Należy jednak traktować je bardziej jako desery, gdyż zazwyczaj zawierają cukier i przez to są kaloryczne.

Jak pić?

Napoje powinniśmy popijać małymi łykami przez cały dzień, najlepiej w chwilach odpoczynku, w zacienionych miejscach. Spożywanie wody z pełnym słońcu powoduje, że natychmiast zaczynamy się pocić; lepiej więc zatrzymać się na chwilę, odpocząć w cieniu i napić się wody bądź soku. W ciągu całego dnia powinniśmy wypić co najmniej 2 litry płynów, a w upały nawet ta ilość to często za mało. Czego powinniśmy unikać? Napojów słodzonych, zawierających kofeinę i alkohol, one bowiem odpowiedzialne są na odwodnienie organizmu. Alkohol zmniejsza tolerancję organizmu na wysoką temperaturę, podnosi ciśnienie i zwiększa prawdopodobieństwo przegrzania organizmu i udaru słonecznego. Ponadto, pod wpływem alkoholu stajemy się lekkomyślni i nieostrożni, a więc bardziej podatni na wypadki. Co roku słyszymy o osobach, które w upalne dni utonęły pod wpływem alkoholu. Lepiej więc wystrzegać się alkoholu w gorące dni, a dzięki bogactwu soków i napojów bezalkoholowych, każdy znajdzie coś dla siebie.

Wykorzystano:
REWIA 32-2006 (14)
CHWILA DLA CIEBIE 27-2008 (16)
www.zwire.com

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Lemoniada cytrynowa

Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....

Odsłon: 25

15 min
0
30 min
26
Desery Serowe oponki

Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...

Odsłon: 21469

15 min
41
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

2
Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2