Grill - temat specjalny

Co na obiad? Szybciej się nie da, a rodzina będzie się zajadać

Brakuje ci pomysłu, jakie danie przygotować na dzisiejszy obiad? Jeżeli lubisz szybkie posiłki składające się z prostych składników, kiełbasa z curry z pewnością przypadnie ci do gustu. Sekretem tej potrawy jest gęsty aromatyczny sos na bazie passaty pomidorowej, keczupu i przypraw. Poniżej znajdziesz przepis na kiełbasę curry, podpowiemy ci także, z czym najlepiej ją zaserwować.

Przepis na kiełbasę curry | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W tym daniu oprócz kiełbasy bardzo ważny jest sos, do którego należy dodać wywodzącą się z kuchni indyjskiej przyprawę curry. Co wchodzi w jej skład? Przede wszystkim jest to kurkuma, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Oprócz niej znajdziemy tu imbir, cynamon, chili, pieprz, goździki, kardamon, kminek, gałkę muszkatołową i czosnek. Składniki te mają działanie korzystnie wpływające na trawienie, odporność, zwalczają bakterie i wirusy, działają antyoksydacyjnie, pomagają stabilizować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dlatego mieszanka curry powinna zagościć w twojej codziennej diecie. Sprawdź, jak zrobić kiełbasę curry na obiad. 

Sprawdź także: Co na obiad? Kurczak orzo z jednej patelni. Zrobisz w 20 minut

Co na obiad? Kiełbasa w curry – przepis

Kiełbasa curry to przepis z jednej patelni, dzięki czemu nie tylko jest szybka w przygotowaniu, ale i po skończonym posiłku nie będziesz mieć dużej liczby naczyń do sprzątania. Warto dodać tu również kilka warzyw, dzięki czemu oprócz witamin i minerałów dostarczysz organizmowi błonnik, który na dłużej cię nasyci. Sos, z którym podawana jest kiełbasa jest gęsty, aromatyczny, słodko-kwaśny i lekko pikantny. 

Składniki

  • 5 kiełbas grillowych, 
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża marchew, 
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 300 ml passaty pomidorowej, 
  • 100 ml ketchupu pikantnego,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2-3 łyżki przyprawy curry,
  • szczypta chilli,
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki lub kolendra.

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Umyj warzywa. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę natnij z dwóch stron, a następnie podsmaż ją na dużej patelni na odrobinie oleju, kiedy się zarumieni, przełóż ją na talerz. Dodaj cebulę i inne warzywa, wszystko podsmaż. Wlej passatę pomidorową i keczup, dodaj wodę, miód, ocet, oraz przyprawy, wszystko wymieszaj i duś przez kilka minut. Na koniec na wierzch wyłóż kiełbasę, pozostaw ją w sosie, aby dobrze się podgrzała. Wierzch dania warto posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Gotowe! 

Z czym podawać kiełbasę z curry?

Takie danie możesz serwować z różnymi dodatkami. Najprostszym rozwiązaniem będzie podanie go z pieczywem, świetnie sprawdzi się zarówno chleb, jak i bułki. Możesz także ugotować do niego ziemniaki lub podać je z ryżem, który doskonale komponuje się z daniami kuchni indyjskiej. Jeżeli nie ograniczasz kalorii, możesz także pokusić się o przygotowanie domowych frytek lub pieczonych ziemniaczków, chrupiący dodatek z kiełbasą curry to niebo w gębie. 

Źródła: dietetycy.org.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1