Grill - temat specjalny

Co jedzą Chińczycy?

"Do jedzenia nadaje się wszystko, co chodzi, czołga się, pływa i lata ?" . Jakie tajemnice kryje kuchnia chińska? Jak działa zupa z płetwy rekina oraz kto serwuje stuletnie jaja? To wszystko i wiele innych niespodzianek czeka nas w podróży po orientalnych zakątkach Chin.

Fot. 123RF/Picsel

Geneza sztuki kulinarnej Chin ściśle związana jest z historią oraz warunkami klimatycznymi tego najludniejszego państwa w świecie. W kulturze chińskiej pożywienie nie tylko zaspokaja głód, ale jest wyrazem sztuki i symboli, a także sposobem na zdrowy tryb życia. Chińczycy uważają, że młodość ściśle wiąże się z prawidłowym odżywianiem, może dlatego trudno zgadnąć ile dany Chińczyk ma lat, zawsze wygląda młodziej.

Co jedzą Chińczycy?

"Do jedzenia nadaje się wszystko, co chodzi, czołga się, pływa i lata z plecami odwróconymi w stronę nieba". To kantońskie przysłowie po części odzwierciedla upodobania smakowe Chińczyków. Dla nas Europejczyków szokujące są dania z węży, czy psów, a w niektórych regionach Chin uważane są one za przysmaki. Zawartość półmiska zależy od tego, w której części Chin się znajdziemy. Kuchnia chińska dzieli się na różne kulinarne światy, w tym najbardziej charakterystyczne są cztery.


Kuchnia kantońska

"Sztuka kulinarna to rozrywka ludzi bogatych", tak najtrafniej można określić kuchnię kantońską. Znakomite warunki klimatyczne, obfite dary morza i rozwinięte rolnictwo sprawiają, że kantończycy cieszą się różnorodnością i bogatym zasobem produktów. Kuchnia kantońska należy do oryginalnych i kreatywnych rozwiązań. Jeśli tylko dany produkt nie jest trujący, poprzez odpowiednie jego przyprawienie, można stworzyć ciekawą potrawę. W takich przypadkach należy najpierw zjeść i ocenić smak dania, a później dowiadywać się, co to było.

Kantończycy dbają o świeżość i kruchość potraw. Często jedzą ryby, które są symbolem sytości, bowiem chińskie rzeki i morza zawsze były hojne dla ludzi. Dlatego coraz popularniejszą potrawą staje się zupa z płetwy rekina. Dawniej serwowana tylko na stołach carów, dziś podawana na specjalne okazje lub by uhonorować szlachetnych gości. Według wierzeń zupa ta ma właściwości lecznicze, stymuluje odporność organizmu.

Kuchnia syczuańska

W prowincji Syczuan oprócz niedźwiadków Panda można zaznajomić się z nietypową, ostrą kuchnią syczuańską. Papryczka chili, która dopiero ok. XVII w. przybyła do Chin wraz z europejskimi misjonarzami, aromatyczny pieprz syczuański i duża ilość soli, to składniki niemal wszystkich potraw w tym regionie. Mieszkańcy Syczuanu wraz z sąsiadującym Hunan szczycą się swoimi możliwościami pochłaniania ekstremalnie ostrego jedzenia. Stało się to niemal wyrazem przynależności lokalnej i sprawą honoru.
Techniki kulinarne kuchni syczuańskiej są niezastąpione w przetwarzaniu produktów żywnościowych . Stosuje się suszenie, marynowanie oraz wędzenie, które nadaje potrawie zapach palących się liści herbaty, cukru lub igieł sosny. Potrawy wędzone, np. żeberka, są bardzo popularne w Chinach.

Specjalnością kuchni syczuańskiej jest Mapo doufu ("tofu kobiety o ospowatej twarzy"). Nazwa ta pochodzi od legendy o pomysłodawczyni tej potrawy - pani Chen. Unikała ona kontaktów z ludźmi, gdyż wstydziła się swej twarzy, która pokryta była bliznami po ospie. Odkrywcze danie przyniosło jej sławę i uznanie wśród społeczności, dzięki czemu odzyskała pogodę ducha. Potrawa ta składa się z sera sojowego (tofu), który sam w sobie nie ma smaku, ale odpowiednio doprawiony ostrym sosem pozytywnie zaskakuje kubki smakowe.

Kuchnia szanghajska

W największym mieście Chin, Szanghaju mieszka ponad 20 mln. ludzi, którzy dzięki hojnym darom natury nie martwią się o przetrwanie. Mieszkańcy metropolii określają swój region jako "kraina ryb i ryżu". Bliskość morza oraz dorzecze Jangcy zaopatrują ludność w ryby, krewetki, ostrygi i kraby, a łagodny klimat pozwala na rozległą uprawę ryżu i pszenicy.

Szanghajscy kuchmistrze osładzają sobie życie poprzez dodawanie do potraw rybnych i mięsnych, dużych ilości nierafinowanego cukru. Chętnie wykorzystują również soki owocowe, ocet i wino ryżowe do tworzenia niepowtarzalnego smaku potraw. Specjalnością tego regionu są "stuletnie jaja". Powstają one w wyniku kilkutygodniowej fermentacji w ziemi. Podobnie jak wino, im są starsze tym lepsze. Dawniej dbano o to, by jaja leżały w ziemi kilkadziesiąt lat, dziś często wykorzystywane są procesy chemiczne w celu przyspieszenia fermentacji.

Kuchnia pekińska

Pekin jako stolica Chin, skupia w sobie obyczaje kulinarne całego kraju, a także jest podatny na wpływy europejskie oraz mongolskie. Pekińscy kuchmistrze dbali o podniebienia swych carów wybierając dania delikatne. Tradycja ta jest nadal podtrzymywana. Współcześni kucharze wykorzystują łagodne przyprawy w tym ciemny sos sojowy, imbir, czosnek, ocet i pastę sojową do tworzenia potraw o subtelnym smaku. Od sąsiadów z północy pekińczycy przejęli dania z baraniny. Ludność Mongolii lubuje się w tym mięsie gdyż większość z nich wyznaje islam, a naród utrzymuje się głównie z hodowli trzody chlewnej i owiec.

Od XIV w. kuchnia pekińska szczyci się narodowym daniem, znanym na całym świecie ze smaku oraz pracochłonności przygotowania, czyli kaczki po pekińsku (peking kao ja). Oryginalność tego dania wyrażana jest w sposobie jego spożywania. Mięso z chrupiącą skórką, odpowiednio skrojone, zawija się w naleśniki posmarowane sosem, obłożone paskami zielonej cebuli i ogórka. Z pozostałej części kaczki gotuje się zupę. Z pewnością degustacja tej potrawy przynosi niecodzienne przeżycie smakowe.


Zebrała i opracowała: Monika Adamczyk

Źródła:

Kazik Ronhard, Chińskie smaki na polskim stole, Mada 2004

Katarzyna Pospieszyńska, Kuchnia chińska, Warszawa 1988

Beata Szczechura , Nakarmić smoka, czyli kuchnia syczuańska

Dawid Juraszek, Chiny od kuchni

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Przekąski Babeczki szpinakowe

Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...

Odsłon: 37

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...

Odsłon: 4505

15 min
25
15 min
3
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

11
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2