Grill - temat specjalny

Co jedzą bohaterowie "Gry o tron"?

Ciekawi was, co jedzą mieszkańcy Westeros? Jakie dania zaserwowano w czasie Krwawych Godów? Czym raczy się Daenerys? Specjalnie dla was się tego dowiedzieliśmy!

fot. HBO materiały prasowe

"Gra o tron" od 2011 roku zdobywa rzesze fanów. Ten fantastyczny serial powstał na podstawie sagi George'a R. R. Martina "Pieśń lodu i ognia". Akcja rozgrywa się w czasach "średniowiecznych", podlanych sporą ilością magii, tak jak w przypadku większości powieści fantastycznych.

Uczty - zarówno w książkach, jak i w serialu - są tu iście królewskie, a potrawy wyszukane. Nie zawsze stanowią tylko nic nie znaczący dodatek. Mają ważną rolę w pokazywaniu życia bohaterów, a bywają nawet w czymś więcej.


Kiedy jedzenie staje się bohaterem

Jedzenie jest ważną częścią życia bohaterów "Gry o tron". Czasem ma oczywiście rolę drugoplanową. Tak jak gołębie zapiekane w cieście ("pigeon pie"), których Sansa nie chce jeść, rozpamiętując tragedię swojej rodziny. To w najnowszym odcinku. Ale to nie wszystko...

Fot. HBO

Najbardziej szokującym momentem dla czytelników i widzów były Krwawe Gody, podczas których kochany autor "wyciął w pień" większość bohaterów.

Nieprzypadkowo rzecz ma miejsce w czasie uczty weselnej. I nieprzypadkowo dobrano do niej potrawy. Uważni czytelnicy wyczytali - jeszcze zanim do czegokolwiek doszło - że dania nie były godne królewskiego stołu.

Cienka zupa z porów, sałatka z fasoli, wołowina gotowana na mleku, niedobre móżdżki cielęce... I już to mogło wzbudzić niepokój. Czytelnicy mogli się domyślać, że coś jest nie tak.. Ale zapewne niewielu zdawało sobie sprawę, do czego zdolny jest Martin, a raczej jego bohaterowie, po trupach grający o tron.

Za nic mieli honorową zasadę - znaną także w "prawdziwym" świecie - że osoba przyjęta pod dach i nakarmiona nabiera specjalnych przywilejów gościa, i nie można pozwolić, by stała się jej krzywda. A jednak...

Nie zapominajmy też o "rytuale przejścia", który udało się przetrwać Daenerys. Aby zostać królową, musiała zjeść gorące serce ogiera, bo jedzenie było symbolem siły i odwagi przyszłej królowej. Po spożyciu okrwawionego ochłapu Daenerys stała się kimś innym: królową Dothraków.

gra o tron

Fot. HBO

Bohaterowie sagi często ucztują, chociaż sam autor przyznaje, że o gotowaniu nie ma pojęcia. Aby więc zaspokoić ciekawość fanów, dwie blogerki prowadzące bloga "Inn at the Crossroads" (czyli "Gospoda na rozstajach"), wzięły sprawę w swoje ręce i napisały książkę kucharską poświęconą potrawom, które można zjeść w Westeros.

Wstęp do książki napisał sam George R. R. Martin, jesto to więc oficjalna książka kucharska świata Westeros. Autorki bazowały na tym, co znalazły w sadze Martina (oczywiście) oraz w średniowiecznych książkach kucharskich. W książce "Uczta lodu i ognia" znajdziecie ponad 100 przepisów, a trzy z nich prezentujemy poniżej.


Zwędzone ciasteczka Aryi

"I tak jedno ukradła i zjadła po drodze. Było nadziane siekanymi orzechami, owocami oraz serem, a chrupiąca skorupka jeszcze nie ostygła. Jedząc ciastko ser Amory’ego, Arya poczuła się odważna. Bosonoga, szybkonoga, lekkonoga - śpiewała pod nosem".

"Starcie królów"

ciasteczka Aryi

Fot. Kristin Teig

Przepis na ok. 50 ciastek
Czas przygotowania: 15 minut
Smażenie ciastek: 20 minut
Polewa: 45 minut

Można podawać z kurczakiem w miodzie, sałatką Sansy i grzanym winem.

Przygotowanie tych ciastek wymaga czasu, lecz żadna minuta nie będzie zmarnowana. Wyglądają przepysznie; na ich widok człowiek zaczyna martwić się o swój żołądek, bo każde maślane ciasteczko stanowi wyzwanie. Owocowy syrop jest ciężki i kleisty. Możliwe, że niektórzy z naszych brytyjskich czytelników dostrzegą w tym deserze średniowiecznego przodka ciasteczek Jammie Dodger.

"Weź wino i wlej do garnka, a także dodaj sklarowany miód, drewno sandałowe, pieprz, szafran, goździki, kwiat muszkatołowy, kubebę (rodzaj pieprzu - przyp. AW), zmielone daktyle, orzeszki piniowe, rodzynki korynckie i nieco octu. Wstaw na ogień. Zagotuj w winie figi i zmiel je, a następnie przetrzyj przez sito i dodaj, i wszystko to razem też zagotuj. Dalej weź mąkę, szafran, cukier i wodę i z tych składników zrób ciasto, by było cienkie. Powycinaj nieduże kawałki i wrzuć do oleju, żeby obsmażyć przez chwilę. Gdy się usmażą, wyciągnij na talerz z syropem i tak podawaj, ciastka razem z syropem, ale żeby syrop był płynny, a niezbyt sztywny".

Przepis z dwóch piętnastowiecznych książek kucharskich

Przygotowanie:

Zagotuj wino z miodem, zmniejsz ogień i zbierz pianę z wierzchu, by uzyskać klarowny syrop.

Dodaj ocet, Poudre Forte oraz owoce. Ponownie zagotuj, po czym zmniejsz ogień, żeby wino lekko pyrkało. Nie spuszczaj polewy z oka — nie pozwól jej zbytnio zgęstnieć! Gotowy syrop powinien lekko obklejać tylną stronę łyżki i zmniejszyć objętość o jedną trzecią do połowy.

Na blacie posypanym mąką rozwałkuj słodkie ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm. Okrągłą foremką do ciastek lub szklanką wytnij placuszki o średnicy 5 cm.

Wlej cienką warstwę oleju na patelnię lub rondel i rozgrzej na dużym, ale nie za mocnym ogniu. Delikatnie kładź placuszki na oleju (po kilka naraz) i smaż do czasu, aż zrobią się brązowe i chrupiące.

Przełóż usmażone ciasteczka na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu. Ułóż na talerzu lub na tacy i łyżką nakładaj syrop z owocami. Posyp kandyzowanymi orzechami. Czerwona polewa pięknie kontrastuje z żółciutkim ciastem, a wino pozwoli je nieco zmiękczyć.


Kaczka w cytrynach

"Anguy zaszurał nogami.
- Tak sobie pomyśleliśmy, że moglibyśmy ją zjeść, Sharna. Z cytrynami, jeśli je masz.
- Z cytrynami? Skąd niby mam wytrzasnąć cytryny? Wydaje ci się, że jesteśmy w Dorne, ty piegowaty durniu? To skocz na dwór do drzew cytrynowych i przynieś nam korzec, a do tego trochę smacznych oliwek i granatów".

"Nawałnica mieczy. Stal i śnieg"

Fot. Chelsae Monroe-Cassel, Sariann Lehrer

Przepis na 3-4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Sos: 10 minut
Pieczenie: 2 godziny

Można podawać z tradycyjnymi podpłomykami z ciasta chlebowego, średniowiecznymi herbatnikami miodowymi i słodką lemoniadą.

Już sama glazura na tej kaczce jest cudowna, a nuta cytrynowa atakuje język podstępnie niczym pustynne żmije. Potem cytryna, mięso i ostra papryka toczą bój o palmę pierwszeństwa. Ostatecznie wygrywają przyprawy, a ich ostrość spływa powoli w głąb gardła. Przez krótką chwilę może się wydawać przytłaczająca, ale w końcu ustępuje, budząc apetyt na kolejny kęs.

Składniki:

2 cytryny
1 kaczka o wadze ok. 2 kg
½ szklanki soku z cytryny
(z 1-2 cytryn)
3 łyżki oliwy plus odrobina
do kaczki
½ łyżeczki zwykłej soli
2 łyżki miodu
1 łyżeczka mielonego chili
¼ łyżeczki białego pieprzu
sól gruboziarnista
1 kg warzyw korzeniowych, takich jak ziemniaki, marchewka i pory, pokrojonych na kawałki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.

Wyciśnij sok z cytryn i włóż puste połówki do wypatroszonej kaczki. Wlej ½ szklanki soku z cytryny do niewielkiego rondla i rozgrzej na średnim ogniu (resztę soku zachowaj do innych potraw). Dodaj oliwę, zwykłą sól, miód i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż sos zacznie zmniejszać objętość - ok. 5 minut.

Włóż kaczkę do brytfanki. Zwiąż nogi i przygnij skrzydła między udka i korpus, żeby się nie przypaliły. Natrzyj kaczkę oliwą i posyp odrobiną soli gruboziarnistej. Pędzelkiem kuchennym posmaruj glazurą kaczkę z każdej strony.

Jeśli masz ochotę, wrzuć do brytfanki warzywa - upieką się w tłuszczu z kaczki.
Piecz mięso przez ok. godzinę. Wyciągnij z piekarnika, by posmarować dodatkową warstwą glazury, i piecz przez kolejne 45 minut. Znów posmaruj glazurą i piecz 15 minut, aż kaczka będzie złotobrązowa. Już po upieczeniu jeszcze raz nasmaruj kaczkę glazurą i podawaj z warzywami, jeśli je także upiekłeś.

Uwaga kucharza: po zjedzeniu kaczki warto wrzucić korpus do garnka i ugotować z niego wywar, który świetnie sprawdzi się do przyrządzania risotta.


Pasztet w cieście z wołowiną i boczkiem

"Jakąś częścią jaźni bardzo pragnął znowu usłyszeć śmiech Brana, zjeść pasztet z wołowiny i bekonu Gage'a, posłuchać opowieści Starej Niani o dzieciach lasu i Florianie Błaźnie".

"Gra o tron"

pasztet Pieśń lodu i ognia

Fot. Kristin Teig

Przepis na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Pieczenie: 40 minut

Można podawać z sałatką z Czarnego Zamku, rzymską marchewką w maśle i ciemnym lub chmielowym piwem.

Tym razem postępowałyśmy zgodnie z przepisem podanym w A Propre New Booke of Cokery - zamieniłyśmy jedynie szpik kostny na grubo krojony boczek; pozostałe składniki pochodzą z oryginału. Słodycz placka bierze się przede wszystkim z suszonych owoców, które zapewniają interesujący kontrapunkt dla cierpkiego octu i słonego boczku. Już po chwili owocowa nuta rozpływa się na języku i ustępuje miejsca słodkiej, bogatej i przyjemnej gamie smaków mięsnego pasztetu.

"Jak zrobić placek. Na placek z baraniną albo wołowiną mięso trzeba posiekać bardzo drobno i przyprawić pieprzem i solą, a także szafranem, by dodać mu koloru. Trzeba też łoju lub szpiku w dużej ilości, nieco octu, śliwek, dużych rodzynków oraz daktyli. Dodaj najtłustszą część rosołu gotowanego na siekanej wołowinie".

"A Propre New Booke of Cokery", 1545

Składniki:

½ szklanki boczku pokrojonego w kostkę lub na małe kawałki
ok. 725 g wołowiny z rosołu, drobno pokrojonej
½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
¼ szklanki octu z czerwonego wina
⅓ szklanki rodzynków
⅓ szklanki suszonych śliwek
pokrojonych w plasterki
⅓ szklanki posiekanych daktyli
1 szklanka rosołu wołowego
2-3 łyżki mąki
1 porcja ciasta na placek o średnicy 23 cm
1 roztrzepane jajko

Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.

Na średnim ogniu smaż w rondlu boczek, dopóki nie wytopi się tłuszcz. Odlej tłuszcz i dodaj wołowinę, przyprawy, ocet oraz suszone owoce. Następnie dolej tyle rosołu, by przeszła nim cała mieszanka - konsystencja powinna być raczej rzadka. Wsyp mąkę i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos się zagęści.

Odstaw do ostygnięcia. Wyłóż okrągłą formę ciastem. Wypełnij przestudzonym nadzieniem i przykryj z góry drugim plackiem ciasta. Zawinąwszy krawędzie pod spód, ściśnij mocno, żeby dobrze je złączyć. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, zrób kilka otworów. Piecz, aż nadzienie zacznie się gotować, a ciasto zbrązowieje - ok. 40 minut.

uczta lodu i ognia

Fot. vivelacuisine.pl


Chcecie poznać więcej przepisów z książki "Uczta lodu i ognia"? Już niedługo będziecie mogli wygrać te książki w naszym konkursie!


Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Przepisy pochodzą z książki Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer "Uczta lodu i ognia", w tłumaczeniu Łukasza Małeckiego, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego. Więcej informacji o książce znajdziecie tutaj.

 

Zobacz więcej o „Grze o tron"!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 37

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3635

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4