Grill - temat specjalny

Ciasto we mgle Małgorzaty

Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu.

Ciasto parzone z krakersem
60 g masła
60 g cukru trzcinowego
80 g mąki pszennej
145 g masła
250 ml mleka
160 g mąki
4 jaja

Galaretka prosecco
40 g żelatyny
400 g prosecco

Krem bawarski
105 g mleka
3 żółtka
50 g cukru
12 g namoczonej żelatyny
320 ml chłodnej śmietany 36%
1 łyżeczka wody z kewry

Jeżynowo-lawendowy crème diplomat
500 g jeżyn
3 gałązki kwiatów lawendy
10 g żelatyny namoczonej w wodzie
30 g brązowego cukru
1 żółtko
5 g mąki ziemniaczanej
150 g śmietany 36%

Kulkowe jeżyny w porto z kremem bawarskim lub galaretą prosecco
200 g porto ruby
20 g żelatyny
ekspandowany amarantus do obtoczenia kulek

Złożenie
cukier do posypania

Ciasto parzone z krakersem
Masło, cukier trzcinowy i mąkę pszenną wymieszać. Ciasto rozwałkować i zamrozić. Drugą porcję masła ugotować z mlekiem, wsypać mąkę i ucierać dwie minuty do zaparzenia. Po wystygnięciu dodać jajka. Na papierze 20 cm na 7 cm podzielić ciasto na cztery części. Dwie porcje przykryć zamrożonym krakersem. Piec w 200°C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 15 minut. Pod koniec ustawić grzanie od dołu. Schłodzić.

Galaretka prosecco
Żelatynę zalać prosecco (użyć tyle alkoholu, aby przykrył żelatynę), podgrzać do rozpuszczenia, a następnie wlać do pozostałego wina. Wylać do silikonowej formy na cake popsy. Pozostałość przelać do prostokątnej formy (około 10 cm x 20 cm). Schłodzić.

Krem bawarski
Mleko podgrzać i ostrożnie wlać do żółtek wymieszanych z cukrem. Zagotować do 85°C, aby krem zgęstniał. Odstawić i dodać żelatynę. Ubić śmietanę i połączyć z chłodnym kremem. Dolać wodę z kewru. Częścią kremu napełnić połowę foremek do cake popsów i odstawić do zamrożenia.

Jeżynowo-lawendowy crème diplomat
Odłożyć 20 jeżyn, z reszty przygotować purée (powinno wyjść 270 g). Dodać kwiaty lawendy. Odlać 100 g, dodać żelatynę oraz cukier, wymieszać i schłodzić (powstanie z tego galaretka jeżynowa). Do 100 g purée z jeżyn z cukrem i żelatyną dodać żółtko i mąkę ziemniaczaną. Ubić śmietanę. Składniki wymieszać i schłodzić.

Kulkowe jeżyny w porto z kremem bawarskim lub galaretą prosecco
Do foremki na cake popsy włożyć jeżyny i zalać galaretką zrobioną z porto i żelatyny. Odstawić do stężenia. Drugą połowę formy wypełnić resztą kremu bawarskiego. Zamrozić na tyle, aby przez otwór formy wbić picker, następnie złożyć w kulki i połączyć wykałaczką. Białą część kulek obtoczyć w ekspandowanym amarantusie i wetknąć w karpatkę z kremem jeżynowym.

Złożenie
Dwa blaty przełożyć kremem jeżynowym i wyszprycowaną galaretką z jeżyn. Kolejne dwa: kremem bawarskim i galaretką prosecco. Posypać cukrem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 15203

30 min
30
Przekąski Roladki z ogórka

Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...

Odsłon: 17445

15 min
16
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

13
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2