Grill - temat specjalny

Ciasta idealne - tanie, proste i smaczne

Kto powiedział, że przygotowanie smacznego deseru musi wiązać się ze sporym nakładem pracy? Aby wyczarować wyjątkowe ciasto, wystarczy tylko sprawdzony przepis.

Fot. 123RF/Picsel

Co zrobić, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, ale nie możesz lub nie masz ochoty wychodzić do sklepu? Postaraj się wykorzystać te produkty, które już znajdują się w twojej kuchni. Wbrew pozorom, nawet z kilku najbardziej podstawowych produktów można wyczarować smaczny deser.

Jakie produkty warto zawsze mieć w kuchni?

Mąka - to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie. Wykorzystując ją, przygotujecie nie tylko fantastyczne ciasta, ale również naleśniki, chleby, racuchy i wiele innych potraw. Najpowszechniejsze zastosowanie ma mąka typu 500 i  to właśnie w nią powinieneś zaopatrzyć się w pierwszej kolejności. Pamiętaj jednak, aby przechowywać ją w odpowiedni sposób. Przesypanie mąki do szczelnie zamykanego słoja lub pojemnika, zminimalizuje ryzyko zalęgnięcia się w niej moli spożywczych.

Jaja - przygotowanie ciasta bez jaj jest bardzo trudne, chociaż nie niemożliwe. To właśnie one spajają większość mas i sprawiają, że ciasta się nie kruszą. W tym przypadku lepiej nie robić dużych zapasów. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie kupowanie częściej niewielkich ilości.

Cukier - to oczywiste, że deser musi być słodki. Właśnie z tego powodu warto mieć w kuchni jego zapas. Jeśli z pewnych względów nie chcecie lub nie możecie jeść cukru, macie do dyspozycji szereg zamienników. W tej roli idealnie sprawdzi się chociażby miód, syrop klonowy, melasa, ksylitol, słód jęczmienny lub stewia.

Śmietana - będzie niezbędna do przygotowania różnego rodzaju mas i kremów. Do ubijania najlepiej nadaje się ta, która zawiera minimum 30% tłuszczu. Warto wiedzieć, że z tłustej śmietanki możecie przygotować także domowe masło.

Tłuszcz - niemal każdy przepis na ciasto wymaga od nas użycia jakiegoś rodzaju tłuszczu. Może być to np. olej, margaryna lub masło. To ostatnie jest jednym z ulubionych produktów cukierników, gdyż nadaje wypiekom wyjątkowy aromat i smak. Pamiętajmy jednak, że prawdziwe masło zawiera w sobie minimum 82% tłuszczu mlecznego. Jeśli na etykiecie nie ma takiej informacji, z pewnością mamy do czynienia z podróbką.

Proszek do pieczenia lub soda - istnieją ciasta (np. biszkopt), które wyrastają dzięki dodaniu do nich piany z białek. Jednak w wielu przypadkach jesteśmy zmuszeni sięgnąć po innego rodzaju spulchniacze. Mogą być to chociażby drożdże, proszek do pieczenia lub soda. Warto mieć na uwadze, że efekt końcowy może być różny w zależności od użytego przez nas środka.

Aromaty i skórki cytrynowe - wykorzystując różnego rodzaju aromaty, pasty i skórki owocowe, możemy w prosty sposób urozmaicić smak domowych wypieków. Zwykle nie zajmują wiele miejsca i mają długi termin przydatności do spożycia, dlatego ich przechowywanie nie powinno stanowić większego problemu. W roli dodatku do ciast świetnie sprawdzą się również mrożone owoce lub dżemy.

Sprawdzone przepisy na ciasta

Nasi użytkownicy znają sporo przepisów na znakomite i tanie ciasta, które z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Oto ich propozycje.

 

1. Ciasto z owocami i kruszonką

Fot. Poporstupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Szybko znikające ciasto z jabłkami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Ciasto kefirowe

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Proste ciasto z owocami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Ciasto kokosowe

Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Pychotka bez pieczenia

Fot. Kasiagie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Raffaello

Fot. Wanilioweimprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Bananowiec bez pieczenia

Fot. Wanilioweimprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Ciasto z kisielową pianką

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Krostata

Fot. Marek123 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
8
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1