Churros według Tomka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Tomasz.

Churros
250 ml mleka
50 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 szczypta soli
190 g mąki
4-5 jajek
1 l oleju

Truskawka-mięta
300 g truskawek
1-2 łyżki miodu
1 pęczek mięty
20-30 g białej czekolady
zmielony brązowy cukier do posypania churros
cynamon do posypania churros

Śliwka-czekolada
500 g śliwek
1-2 łyżki miodu
30 ml śliwowicy
60 g gorzkiej czekolady
zmielony brązowy cukier do posypania churros
mąka migdałowa do posypania churros

Churros
Mleko zagotować z masłem, cukrem waniliowym, cukrem i szczyptą soli. Dodać mąkę, zaparzyć, następnie schłodzić i wymieszać z jajkami do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smażyć na oleju w temperaturze 180°C.

Truskawka-mięta
Truskawki zblendować i podsmażyć na patelni z miodem. Gdy sos się zredukuje, dodać posiekaną miętę i białą czekoladę. Zredukować do konsystencji sosu. Churros posypać zmielonym brązowym cukrem i cynamonem.

Śliwka-czekolada
Śliwki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Dodać 1-2 łyżki miodu, podsmażyć i wlać śliwowicę (można flambirować). Gdy sos się zredukuje, dodać gorzką czekoladę, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się skórek. Podgrzać do zredukowania. Churros posypać zmielonym brązowym cukrem oraz mąką migdałową.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1