Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu Tenczyńskiego, przygotowanego z myślą o najbardziej wymagających klientach, który nada charakteru tradycyjnym wielkanocnym daniom.
O wyjątkowych właściwościach chrzanu pisała już w 1860 r. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, znana felietonistka i autorka książek kucharskich. Niegdyś podczas Wielkiej Nocy zanoszono go do święcenia, wierząc, że stanowi antidotum na przeróżne dolegliwości zdrowotne. I było w tym sporo prawdy, bo do dziś wiadomo, że ma działanie przeciwzapalne i ułatwia trawienie świątecznych potraw, które do lekkostrawnych nie należą.
W czasie Świąt Wielkanocnych, kiedy szczególną uwagę przykładamy do tego, by potrawy serwowane najbliższym były najwyższej jakości, w naszej kuchni nie powinno zabraknąć tradycyjnego Chrzanu. Jego charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach przywodzi na myśl staropolskie, pieczołowicie przygotowywane chrzany. To niezastąpiony dodatek do wielkanocnych mięs, wędlin czy galaret, może również uszlachetnić smak świątecznych zup - żuru, czy białego barszczu.
Źródło: Informacja prasowa
Chrzan doda charakteru wielkanocnym potrawom
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
19
Wędliny
Kiełbasa krakowska parzona-przepis własny na 5 kg
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 109
8
Dania główne
Ozorki wieprzowe gotowane, w sosie chrzanowym
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Ukraińska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Nabiał
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 69
4
REKLAMA