Ewa_Gotuje

Chrupiące gofry jak z budki nad morzem!

Lato kojarzy się z wysoką temperaturą, lodami i goframi na wyjazdach. W tym roku nigdzie nie wyjeżdżasz? Nic straconego! Upiecz dla siebie i dla bliskich domowe gofry jak znad Bałtyku! Potrzebujesz tylko kilku składników, dobrego sprzętu i świeżych owoców.

Fot. 123RF/Picsel

Składniki na ciasto

Truskawki są bardzo smaczne, a do tego zdrowe. Te owoce są bogatym źródłem witaminy C, wspomagają odporność organizmu. Wzmacniają kości, dlatego powinny być elementem diety dzieci. Truskawki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, wspomagają trawienie. Mają mało kalorii, ale sycą na długo, dzięki czemu pomagają w procesie odchudzania. Truskawki wpływają również pozytywnie na kondycję skóry. Do wykonania gofrów na około 12 sztuk potrzebujesz: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2 szklanki mleka, 1/3 szklanki roztopionego masła, 2 jajka i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Jajko, mleko, wanilię oraz roztopione masło zmiksuj na gładką masę, a następnie dorzuć do niej suche składniki - mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Miksuj tak długo, aż uzyskasz jednolite ciasto. Gofry piecz w mocno rozgrzanej gofrownicy i pamiętaj, aby powierzchnię do wypiekania posmarować odrobiną oleju. Do kolejnych sztuk nie natłuszczaj już gofrownicy.

Jaki sprzęt do wypieków?

Wybieraj takie modele urządzeń, które mają moc 800-1300 W. W tym tkwi cały sekret chrupkości! Zwróć uwagę na powłokę. Musi być nieprzywierająca, teflonowa lub ceramiczna. Regulacja temperatury i termostat ułatwią Ci zadanie, a wielkość płyty i nietypowe formy wyczarują ciekawe kształty wypieków! Na rynku znajdziesz różne modele - klasyczne, vintage, a nawet takie, które upieką gofry w kształcie serduszka lub kociej łapki! Gofrownice w niskiej cenie czekają na Ciebie w sklepie Media Expert!

Jak ozdobić gofry?

Gofry możesz ozdobić dla siebie i bliskich wedle upodobań. Pulchne, miękkie i chrupiące na zewnątrz gofry najlepiej udekorować bitą śmietaną, owocami i polać dużą ilością czekolady. Sprawdzą się także dżemy, konfitury, sosy owocowe, żelki, ciasteczka, posypki czekoladowe i cały wachlarz innych słodkości. Cenisz sobie bogactwo na wypieku, a może masz ochotę na minimalizm? W tym przypadku gofry wystarczy posypać cukrem pudrem lub udekorować kilkoma truskawkami i borówkami.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!


10 cennych rad!

  • Nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów
  • Gofry bez proszku do pieczenia nie urosną
  • Składniki sypkie i mokre łącz osobno, dalej dodając do mokrych sypkie
  • Nie odkładaj ciasta na potem, upiecz od razu wszystkie gofry
  • Gofrownica musi być mocno nagrzana do 180/ 190 stopni.
  • Mąka tortowa jest najlepsza do wypieku gofrów
  • Dodatki kładź na gofry chwilę przed zjedzeniem, inaczej wypiek zrobi się miękki
  • Żółtko i cukry nadają ciastu złotą barwę, a sztywne białko je napowietrza
  • Nie kładź gofrów jeden na drugim - na pewno zaparują i będą gumowe
  • Suchy gofr ma 140 kcal, z kolei solidna porcja z bitą śmietaną, owocami i czekoladą potrafi mieć o 500 kcal. Na urlopie daj się zapomnieć i schrup gofra marzeń!

 

Zainspiruj się i sprawdź przepisy na pyszne gofry!

1. Gofry bananowe

Fot. wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Gofry owsiane

Fot. mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Gofry "szarlotkowe"

Fot. ToSP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zdrowe gofry

Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Chrupiące gofry

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Fit gofry z płatków owsianych

Fot. Smacznie30 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Puszyste gofry

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 78

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 695

30 min
15
15 min
3
Desery Metrowiec z kremem karpatkowym

Metrowiec z moim ulubionym kremem. Klasyczne ciasto w innej odsłonie.

Odsłon: 8060

>60 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0